Ugens streaming
10. aug. 2018 | 12:34

Streaming: Livet med et fysisk handicap

Foto | Scott Patrick Green
Joaquin Phoenix brillerer i den biografaktuelle Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot som satiretegneren John Callahan, der som ung mand bliver lam i det meste af kroppen.

Vi anbefaler i denne uge stærke historier, hvor mennesker med fysiske handicap overkommer livets genvordigheder.

Af Astrid Gjørup og Daniel Emami Riis

I denne uge får Gus Van Sants Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot premiere i de danske biografer.

Ekkos anmelder er vild med filmen, som er en autentisk historie om John Callahan, der mister det meste af sin førlighed efter en bilulykke. Men det forhindrer ham ikke i at lave sorthumoristiske satiretegninger.

Som handicappet møder man mange udfordringer. Men med den rigtige tilgang lykkes det for hovedpersonerne i ugens streaming-anbefalinger at vende deres handicap til en fordel.

Uanset om de er skabt med saksehænder eller bliver lammet i hele kroppen.

Teorien om alting

De færreste havde nok fortsat en akademisk karriere, hvis de fik konstateret sklerose. Men hverken fysisk lammelse eller lægers dødsdom kunne stoppe Stephen Hawking.

Videnskabsmanden måtte pludselig sætte alt på hold, da han opdagede, at han var uhelbredeligt syg af sklerose. Men de dystre fremtidsudsigter var ikke nok til hindre hans banebrydende forskning og forholdet til den kunststuderende Jane.

Afdøde Stephen Hawking er et livsbekræftende eksempel på, at man ikke er dødsdømt, selv om man bliver svært fysisk handicappet.

Lejes på Blockbuster.

 

Elefantmanden

Den deforme John Merrick tjener penge til dagen og vejen ved at optræde i et freak show. Han bliver dårligt behandlet, indtil kirurgen Frederick Treves redder ham væk derfra.

Bag det vanskabte ydre dukker langsomt en hjertevarm, følsom og intelligent person frem.

Filmen er instrueret af David Lynch, men er ikke lige så avantgarde som Eraserhead og Mulholland Drive. Den er et intimt portræt af en person, der gerne vil føle sig elsket.

John Hurts forvandling til elefantmanden er et mesterværk i sig selv. Han brugte op mod tolv timer om dagen på at få lagt makeup. Det kastede ikke en Oscar af sig, men Akademiet blev efter sigende presset til at oprette en pris for bedste makeup det følgende år.

Lejes på iTunes.

 

Dykkerklokken og sommerfuglen

Fra den ene dag til den anden ændrer 43-årige Jean-Dominique Baubys liv sig radikalt. Som chefredaktør for modemagasinet Elle lever han livet i overhalingsbanen med biler og flotte kvinder i overflod.

Men en hjerneblødning gør ham i 1995 lam i hele kroppen – på nær det venstre øjenlåg. Hans hjerne har dog ikke taget skade, og tankerne flyver frit omkring som en sommerfugl. Gennem et komplekst blinkesystem begynder Bauby at diktere en erindringsroman om sine oplevelser og refleksioner.

Filmen er baseret på en sand historie, og Jean-Dominique Bauby døde blot to dage, efter hans erindringer blev udgivet i 1997.

Streames på Filmstriben og lejes på Filmperler.

 

Ray

Hvad gør det, at man er blind, når man har en ”woman way over town / that’s good to me”?

Ray Charles blev blind som syvårig, men det holdt ham ikke fra at lære at spille klaver og blive en af de mest prominente musikere nogensinde.

Sange som Hit the Road Jack, Georgia On My Mind og Mess Around er fantastisk smørelse til øregangen.

Jamie Foxx er eminent i rollen som Ray Charles. Til koncerterne i filmen bliver han næsten en inkarnation af det musikalske geni. Man kan ikke undgå at stemme i, når Ray først begynder sin karakteristiske rokken til musikken, mens han sidder bag klaveret.

Streames på C More og Netflix.

 

Edward Saksehånd

Tim Burtons Edward Saksehånd handler om den mystiske Edward, der har sakse på håndleddene i stedet for hænder.

På trods af hans bizarre udseende opdager byen hurtigt, at Edward har et stort talent for at klippe hår. Gymnasiepigen Kim indser også, at Edward gemmer på et hjerte af guld bag den mærkværdige krop.

Men da han bliver anklaget for et indbrud, vender byens indbyggere sig mod ham. Kun Kim står tilbage og må nu forsvare den udstødte Edward.

Edwards saksehænder er mildt sagt ikke et handicap i klassisk forstand, men hans særprægede udfordring gør, at folk i byen både elsker og misforstår ham.

Lejes på Blockbuster.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om mennesker med et fysisk handicap.

© Filmmagasinet Ekko