Nyhed
15. aug. 2020 | 17:07

Nordisk Films optimisme skaber problemer

Foto | Danske Biografer
Mens Lars Werge fra Danske Biografer prøver at overbevise politikerne om, at nødlidende biografer har brug for støtte, forventer Nordisk Film Biografer et stærk efterår.

Direktøren i brancheforeningen Danske Biografer undrer sig over udmelding fra sit største medlem – Nordisk Film Biografer – som dog afviser en konflikt.

Af Claus Christensen

Flere provinsbiografer og artcinemas kæmper for deres liv disse måneder. De er kommet med et nødråb til politikerne, som ikke inkluderede biograferne i Folketingets store sommerhjælpepakke på 700 millioner kroner.

Coronavirus har medført en række restriktioner for den daglige drift, men hvad værre er, så er en lang række amerikanske titler enten udskudt til 2021 eller udsendt direkte på en streamingtjeneste.

Actiondramaet Mulan, der var forventet at sælge flere hundrede tusinde billetter i biografen, lanceres således i stedet på den nye streamingtjeneste Disney+ mange steder i verden.

Hele 42 amerikanske film går biograferne glip af i 2020, hvor Fast and Furious 9, Top Gun: Maverick, Minions: Rise of Gru og Venom: Let There Be Carnage er blandt de største (se listen til højre for artiklen).

Biograffolk, som Ekko har talt med, vurderer, at det i sig selv vil give et tab på mindst tre millioner billetter svarende til 285 millioner kroner.

Men samtidig lyder der helt anderledes optimistiske toner fra Danmarks suverænt største biografkæde, Nordisk Film Biografer.

I en artikel i B.T. udtaler Casper Bonavent, administrerende direktør for Nordisk Film Biografer Danmark, at branchen vil være ”tæt på normalen” i slutningen af august.

Bonavent siger også, at han forventer ”et stærkt efterår og en stærk vinter”.

Underminerer arbejde
Udtalelsen har affødt løftede øjenbryn hos flere biograffolk, Ekko har været i kontakt med.

Den undrer også Lars Werge. Han er direktør i brancheforeningen Danske Biografer og forsøger i disse dage at overtale politikerne til at træde hjælpende til.

”Jeg kender ikke til de indre anliggender på Nordisk Film Biografer, men i forhold til resten af vores medlemmer kan jeg ikke genkende, at vi skulle være tæt på normalen i slutningen af august,” siger Lars Werge, der har 169 biografer som medlemmer, heriblandt 23 fra Nordisk Film.

”Faktisk er vi meget langt fra normalen lige nu. I denne uge har jeg talt med biografer, der fortæller, at de har en nedgang på 80 procent i forhold til samme periode sidste år. For hele biografbranchen ligger billetsalget på 50-60 procent under normalen.”

”Jeg har efterfølgende talt med Casper Bonavent, og jeg vil sige, at han var noget mere nuanceret i vores samtale end i B.T.”

– Underminerer Nordisk Film ikke dit arbejde for at overtale politikerne?

”Biograferne har selvfølgelig et behov for opmærksomhed fra politisk side, men det skal helst være med et enslydende budskab, nemlig at det er virkelig hårdt for biograferne lige nu. Danske Biografers har en svær opgave, og det bliver ikke nemmere, når en af de meget store spillere kommer med et helt andet budskab. Politikerne læser jo også aviser.”

– Er der et misforhold mellem Nordisk Film på den ene side og provinsbiografer og artcinemas på den anden?

”I starten på coronakrisen var vi enige om at lukke ned samlet, og i løbet af ét til to døgn var alle biografer lukket ned. Men i genåbningen er det blevet tydeligt, at der også er tale om en form for konkurrenter, og der er forskel på en stor koncern som Nordisk Film og så provinsbiograferne. Sådan må det nu engang være, men det er en krævende opgave at skulle forene så forskellige interesser.”

I strid med EU
Danske Biografer er blevet koblet af forhandlingerne i Kulturministeriet, fordi ministeriet har valgt at betragte biograferne som en erhvervsbranche.

”Efter min mening er det ikke et retvisende billede. Mange biografer fungerer rigtignok på rent kommercielle vilkår, men der er mange provinsbiografer og artcinemas, som får tilskud til drift fra kommunen eller Filminstituttet. Den linje, der er trukket, er ikke hjælpsom for flertallet af biografer.”

Lars Werge har i denne uge været til møde i Erhvervsministeriet.

”Vi har foreslået at få kompensation for det manglende billetsalg ved at sammenligne indtægten fra billetsalget i år med de seneste tre år. Det må man imidlertid ikke for EU-lovgivningen, siger embedsmændene. Opgaven er nu at finde en anden model, men vi er en lille forening, så tager det noget tid. Det gode er, at vi møder velvilje i Erhvervsministeriet.”

Tilbage på normal drift
Det er ikke første gang, at der kommer direkte modstridende udmeldinger fra Danske Biografer og Nordisk Film Biografer.

I forbindelse med nedlukningen af biograferne advarede Danske Biografer om at give streamingpremiere på biograftitler under coronakrisen, mens Casper Bonavent fra Nordisk Film Biografer var positiv over for idéen.

Men Casper Bonavent vil i dag meget gerne understrege, at der ingen uoverensstemmelse er mellem Nordisk Film Biografer og foreningen Danske Biografer, som man altså også selv er medlem af.

”Jeg er i god dialog med Lars Werge, og vi er helt enige. Når jeg til B.T. udtalte, at vi nærmer os normale tilstande, så refererede jeg til, at Nordisk Film på det tidspunkt (31. juli, red.) ikke havde åbnet alle vores biografer,” siger Casper Bonavent til Ekko.

”Branchen er selvfølgelig stadig ramt af restriktioner og mangel på film, men vi forventer at være tilbage på normal drift i slutningen af denne måned.”

Deler gode erfaringer
Nordisk Film Biografer har i juli måned nået 40 procent af indtægten i samme måned sidste år, oplyser Casper Bonavent.

”Vi vil gøre, hvad vi kan for at få danskerne tilbage i biografen. Og selv om der mangler store blockbustere, finder danskerne vej til biografen og ser andre film, end de ellers ville have gjort.”

”Markedsandelene på de danske film er således steget, og der kommer nogle rigtigt gode film i efteråret. Vi har meget store forventninger til Thomas Vinterbergs Druk. November og december ser også meget spændende ud.”

– Sammenlignet med Lars Werge har du tydeligvis et behov for at tale tingene op. Hvorfor?

”Både Lars og jeg tror på biografmediet. Jeg frygter ikke, at lysten til at gå i biografen bliver mindre, og det er det, vi skal tage med videre. Hvad der sker med de store, internationale titler, kan vi alligevel ikke gøre så meget ved.”

– Er du ked af, at dine udtalelser i B.T. har svækket Danske Biografers forsøg på at få politikerne til at hjælpe de mest nødlidende biografer?

”Ja, men det skyldes jo en misforståelse. B.T. fortolkede mine udtalelser forkert, og jeg var desværre ikke tilstrækkeligt opmærksom på at præcisere det inden tryk.”

– Nordisk Film Biografer har en stor pengetank, så I er godt klædt på til denne uventede krise. Hvad har du at sige til de biografer, der er tæt på at dreje nøglen om?

”Det vigtigste er, at vi står sammen som underholdningsbranche, og at vi i en kontinuerlig dialog deler vores erfaringer og arbejder på at få gæster i biografen. Vi må dele de gode erfaringer med hinanden.”

Kommentarer

Amerikanske film, som biograferne går glip af i 2020 


Artemis Fowl
Streaming

The Artist’s Wife
premiere uvis

A Quiet Place Part II
22. april 2021

Bios
15. april 2021

Blue Story
Streaming

Deerskin
Streaming

Escape Room 2
1. januar 2021

The Eternals
12. februar 2021

F9
2. april 2021

The Forever Purge
9. juli 2021

Ghostbusters: Afterlife
4. marts 2021

Godzilla vs. Kong
20. maj 2021

Greyhound
Streaming 

Halloween Kills
14. oktober 2021

Halloween Ends
13. oktober 2021 

In the Heights
17. juni 2021

Irresistible
Streaming

Jungle Cruise
29. juli 2021

King Richard
24. november 2021

Last Night in Soho
22. april 2021

The Lovebirds
Streaming

Malignant
premiere uvis

The Many Saints of Newark ­­
11. marts 2021

Minions: Rise of Gru
1. juli 2021 

Morbius
18. marts 2021

Mulan
Streaming

My Spy
Streaming

The Nightingale
21. december 2021

Nobody
25. februar 2021

Peter Rabbit 2: The Runaway
15. februar 2021 

Praise This
premiere uvis

Raya and the Last Dragon
11. marts 2021 

Run
premiere uvis

Scoob!
Streaming 

Spiral: From the Book of Saw
19. maj 2021

Tom & Jerry
5. marts 2021

The Tomorrow War
22. juli 2021

Top Gun: Maverick
1. juli 2021

The Truth
Streaming 

Venom: Let There Be Carnage
24. juni 2021

The Woman in the Window
Streaming 

Working Man
Streaming


Kilde: Vulture

© Filmmagasinet Ekko