Top 5
05. maj 2014 | 08:06

Fem bizarre facts om Roman Polanski

Foto | Douglas Slocombe
Roman Polanski mødte den tidligere model og sin kommende hustru, Sharon Tate, under optagelserne til Vampyrernes nat i 1967. To år senere blev hun brutalt myrdet af Charles Mansons kult.

Roman Polanskis nye film, Venus in Fur, har dansk premiere 8. maj. I den anledning zoomer vi ind på fem mærkværdige hændelser i den 80-årige instruktørs turbulente liv.

Af Rune Bruun Madsen

Roman Polanski er en institution både som instruktør og storleverandør af materiale til pressens mere kulørte sider. Med værker som Rosemary’s Baby og Chinatown har den fransk-polske instruktør for længst sikret sig en glorværdig plads i filmhistorien.

Men de blodige og saftige personsager kan ikke undgå at blive en del af Polanskis eftermæle.

Indrømmelse af sex med en mindreårig, Manson-klanens bestialske mord på hans kone Sharon Tate og en husarrest, der har fået flere prominente instruktører op i det røde felt i et forsøg på at forsvare Polanski.

Vi bringer her fem nedslag fra en livshistorie, der fortsætter med at trække overskrifter.


1. Flygtede fra en skæbne i Auschwitz

Den snart 80-årige instruktørs livshistorie indeholder nok drama til ti spillefilm. Og faktisk er Pianisten, Polanskis tredobbelte Oscar-vinder fra 2002, delvist baseret på instruktørens barndom i den jødiske ghetto i Krakow.

På opfordring fra sin far flygtede Polanski fra ghettoen gennem en mur af ståltrådshegn i 1943 og undslap dermed en skæbne i koncentrationslejr.

Polanskis far overlevede krigens rædsler, men hans mor mistede livet i Auschwitz. Faye Dunaways ydre fremtoning i Chinatown er efter sigende baseret på Polanskis minde om sin afdøde mor.


2. Har været Miss Universe-dommer

Da verdens smukkeste kvinde skulle kåres ved 1976-udgaven af Miss Universe, sad den ellers sky Polanski med ved dommerbordet.

I panelet sad også Britt Ekland, der to år inden havde forført Roger Moore i James Bond-filmen The Man with the Golden Gun. Således flankeret af skønheder var Polanski med til at kåre Rina Messinger som den første israelske Miss Universe-vinder nogensinde.


3. Samleje med en trettenårig

Ingen finder formentlig ud af, hvad der præcist skete, da Polanski i 1977 skulle fotografere den kun trettenårige Samantha Gailay til et fotoserie i Vogue. Seancen foregik i Jack Nicholsons hus i Los Angeles, mens stjernen fra Chinatown selv var på skiferie i Colorado.

Polanski blev efterfølgende anholdt og anklaget for at have bedøvet og voldtaget den mindreårige pige. Polanski afviste anklagerne, men erklærede sig i et forlig skyldig i at have haft sex med en mindreårig.

Få timer før den endelige dom flygtede Polanski imidlertid til Frankrig og har ikke sat sine ben i USA siden. I sin biografi påstår Polanski selv, at han gav Gailay champagne og havde samleje med hende, men ikke mod hendes vilje.

I forbindelse med anklagen blev Polanski anholdt i Schweiz i 2009. I den forbindelse underskrev en række prominente instruktører, heriblandt Woody Allen, Martin Scorsese og David Lynch, en protestskrivelse, hvor de krævede instruktøren løsladt. Polanski sad i husarrest i sit hjem i et år, inden han i 2010 omsider blev erklæret en fri mand.


4. Har skrevet britisk retshistorie

I 2004 skulle Polanski i retten i en sag mod magasinet Vanity Fair. To år inden havde magasinet nemlig bragt en intimiderende artikel, hvori en kvinde påstod, at Polanski havde forsøgt at forføre hende kort efter mordet på Polanskis kone, Sharon Tate.

Men på grund af en udleveringsaftale mellem USA og England kunne instruktøren ikke deltage fysisk i retssalen efter at have flygtet fra sexdommen i 1978.

Derfor kæmpede han om retten til at deltage i den kontroversielle retssag per videotelefon. Polanski fik sin tilladelse og blev den første i britisk retshistorie til at argumentere sin sag per fjernopkald. Polanski vandt i øvrigt retssagen og blev tildelt 50.000 pund i erstatning.


5. Hans gravide kone blev brutalt myrdet

Polanski mødte den smukke, amerikanske skuespillerinde Sharon Tate under optagelserne til Vampyrernes nat i 1967. Året efter blev parret gift i London. I en af det 20. århundredes mest omtalte og brutale mordsager blev Tate og en række af parrets venner i 1969 myrdet i parrets hjem i Los Angeles, mens Polanski selv var bortrejst.

Omkring midnat 8. august brød fire medlemmer af kultlederen Charles Mansons sekt ind på grunden og myrdede alle fem personer. Bagefter skrev gerningsmændene ordet ”Pig” med Tates blod på husets hoveddør. Mordene var en del af Mansons ”revolution” mod det bedre borgerskab og angivelig inspireret af Beatles-sangen Helter skelter (som han overfortolkede).

Medlemmerne af Mansons okkulte familie blev senere anholdt og sidder stadig i fængsel med livstidsdomme. Susan Atkins, kvinden der slog Tate ihjel, døde i fængsel i 2009. 

Tate, der var fjorten dage fra sin fødselstermin, blev bestialsk nedslagtet med seksten knivstik. Hun blev begravet sammen med parrets ufødte søn i kølvandet på den hændelse, Polanski selv har beskrevet som den største tragedie i sit liv.

Venus in Fur har dansk premiere den 8. maj. Se en trailer for filmen her:

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko