Nyhed
18. dec. 2013 | 10:10 - Opdateret 18. dec. 2013 | 11:25

Filmskolens ny rektor er fundet

Foto | Suste Bonnén
Vinca Wiedemann har arbejdet i den danske filmbranche siden 1980’erne, senest som manuskriptkonsulent på Lars von Triers Nymphomaniac.

54-årige Vinca Wiedemann afløser Poul Nesgaard som rektor for Den Danske Filmskole.

Af Jacob Ludvigsen og Claus Christensen

Efter måneders valgkamp og ophedede diskussioner både i medierne og i kulissen er den nye rektor for Den Danske Filmskole fundet.

Og Kulturministeriets ansættelsesudvalg har valgt at satse på nye kræfter frem for skolens nuværende rektor Poul Nesgaard, der har siddet på posten i 21 år.

Ny rektor for en af landets dyreste og mest prestigefyldte uddannelser er 54-årige Vinca Wiedemann, hvis navn måske ikke ringer klokker i den brede offentlighed, men som er et kendt og respekteret navn i filmbranchen.

Det har Kulturministeriet netop meddelt.

Hendes position understreges af, at hun de senere år har været manuskriptkonsulent for tre af landets allerfremmeste instruktører, Lars von Trier, Susanne Bier og Thomas Vinterberg. Hun har således været Triers nærmeste sparringspartner i udarbejdelsen af manuskriptet til Nymphomaniac.

Tidligere talentchef
Men Wiedemann har også mange andre filmfjer i hatten.

Hun var spillefilmkonsulent på Det Danske Filminstitut fra 1999 til 2003, hvorefter hun var en drivende kraft bag stiftelsen af talentordningen New Danish Screen, som hun var kunstnerisk leder af frem til 2007.

Hun blev fast tilknyttet som producent på Zentropa i 2010 og har været med til at producere Pernille Fischer Christensens En familie og den kommende En du elsker samt søsteren Katrine Wiedemanns Viceværten.

Tidligere på året blev hun udpeget til Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut, hvor hun efterfølgende blev valgt som Formand.

Kender skolen indefra
Vinca Wiedemann kender desuden Filmskolen indefra. Hun blev uddannet klipper fra skolen i 1987 og har siden undervist på skolen i en årrække.

Hun har også været rådgiver for filmskoler i Sverige, Norge og England – og så er hun fast blogger på Ekkos hjemmeside, hvor hun reflekterer over filmtilblivelsen og -kunsten.

Wiedemann er datter af forfatter og psykoterapeut og sexolog Maria Marcus og lektor Erik Poul Wiedemann (1930-2001), der var en pioner i jazz-kritikken med banebrydende bøger på området og ansættelse på dagbladet Information i over 50 år.

Efter at mange i filmbranchen talte for, at skolen trængte til et friskt pust i rektorstillingen, var Wiedemann favorit til stillingen som ny rektor.

Vinca Wiedemann tiltræder i sit nye job 1. marts 2014.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko