Nyhed
25. okt. 2021 | 17:03 - Opdateret 25. okt. 2021 | 17:40

Flugt er Danmarks Oscar-bud

Foto | Final Cut for Real
Af frygt for at blive hjemsendt vælger afghanske Amin at skjule sandheden om sin familie. Animationsformatet skyldes blandt andet, at den autentiske person ikke ønsker at træde frem for offentligheden.

Den animerede dokumentar Flugt skal repræsentere Danmark i Oscar-kapløbet på bekostning af Ole Bornedals premiereaktuelle Skyggen i mit øje og Margrete den Første.

Af Claus Christensen

Danmark er forsvarende mester i Oscar-kategorien for bedste internationale film.

Derfor er der særlig interesse for, hvilken film vi vælger at indstille efter triumfen med Druk. Og man må konstatere, at man har valgt en kunstnerisk stærk film, der i modsætning til Vinterbergs perle dog ikke har formået at slå igennem til et bredere publikum.

Flugt har blot solgt 8.280 billetter herhjemme. Til gengæld har den animerede dokumentarfilm – om en ung afghansk mands lange flugt til Danmark – vakt opmærksomhed på festivaler ude i den store verden.

”Det er historien om den enorme pris, som mennesker på flugt betaler hver eneste dag, også når de er i sikker havn. Jonas Poher Rasmussen fortæller med stor indlevelse, så Amins beretning er svær at ryste af sig,” udtaler Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, der er formand for komitéen.

”Brugen af animation, musik og realfilm er så fint afstemt, at vi virkelig sanser rædslen og kynismen undervejs i rejsen mod Europa. Men også skønheden, humoren og håbet fylder i Amins historie. Det gør Flugt til en sjældent nuanceret film, der har både stor samfundsmæssig og eksistentiel dybde.”

Stærkt tema og original form
Med i opløbet var Charlotte Sielings storslået periodedrama Margrete den Første, der pt. har solgt 318.312 billetter og Ole Bornedals barske Anden Verdenskrigs-tragedie Skyggen i mit øje, som har premiere på torsdag.

Men dem har komitéen altså valgt at sortere fra. Det har tilsyneladende vejet tungest, at Flugt allerede har et internationalt liv.

”Snart kommer dens amerikanske biograflancering, ført an af den Oscar-vindende distributør Neon. En så markant synlighed og opbakning giver tyngde i kapløbet,” siger Claus Ladegaard.

”Komitéen tror på, at den flotte internationale rejse kan fortsætte, og at filmens stærke tema og originale form kan bringe den langt.”

Det kan blive historisk
Det store spørgsmål er, om Jonas Poher Rasmussen kan gentage Thomas Vinterbergs sejr. Det vil i så fald være historisk.

Ari Folmans originale Waltz with Basir var nomineret i 2009, men ingen animeret dokumentarfilm har nogensinde vundet.

Flugt har mulighed for at sætte en anden historisk rekord. En film er aldrig nogensinde blevet nomineret for bedste dokumentar, bedste animation og bedste internationale film.

Et første svar får vi den 21. december, når den såkaldte shortliste med femten film offentliggøres. Og den 8. februar følger Oscar-nomineringerne. Festen finder sted den 27. marts i Los Angeles.

Det er 94. gang, at Oscar-prisuddelingen afholdes.

Trailer: Flugt

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko