Nyhed
21. nov. 2014 | 17:15 - Opdateret 21. nov. 2014 | 23:09

Live: Følg Ekko Shortlist Awards!

Foto | Rasmus Koch Studio
Sådan ser de priser ud, som der dystes om til Ekko Shortlist Awards. Vinderne kan altså i aften gå hjem med en pris, der minder om monolitten, man kender fra Kubricks Rumrejsen år 2001.

Hvem vinder priserne til Ekko Shortlist Awards? Vi opdaterer aftenen igennem fra showet, der hylder Danmarks største filmtalenter.

Af Jeppe Mørch

23.09: Tak for i aften!

Så er de fjorten priser blevet uddelt. Og mon ikke Thomas Daneskov har haft en ganske god aften?

Lad os ønske Daneskov og alle de andre vindere en rigtigt festlig nat. Og held og lykke med at slæbe de mange, ret tunge statuetter rundt i nattelivet.

WhoMadeWho går nu på scenen for at spille deres meget anmelderroste elektropop. Efter WhoMadeWho står Esben Weile og Emma Leth klar til at spille et DJ-sæt. Så der er så sandelig lagt op til en forrygende efterfest her i Bygning 55.

Endnu engang tillykke til alle vinderne! Og tak til alle, der har fulgt med i Ekko Shortlist Awards bag skærmen derhjemme.


23.07: Sådan er priserne blevet fordelt

En samlet oversigt over vinderne ser således ud:

Bedste scenografi: Charlotte Bech for Les amours perdues.
Bedste originale musik: Povl Kristian for Far.
Bedste lyddesign: Jess Wolfsberg for Junk Love.
Bedste fotografering: Jasper Spanning for Ud, spring over, ind
Bedste klipning: Thomas Daneskov for Ud, spring over, ind.
Bedste eksperiment: Satellit, instrueret af Maia Elisabeth Sørensen.
Bedste manuskript: Thomas Daneskov for Ud, spring over, ind.
Bedste kvindelige skuespiller: Sarah-Sofie Boussnina for In absentia.
Bedste fiktion: Ladyboy, instrueret af Aske Bang.
Bedste dokumentar: Den tid vi har, instrueret af Mira Jargil.
Bedste animation: The Saga of Biôrn, instrueret af Benjamin Kousholt.
Bedste mandlige skuespiller: Søren Spanning for Ud, spring over, ind.
Publikumsprisen: Blodbrødre, instrueret af Stefan Kjær Olsen.
Shortlist Prisen: Ud, spring over, ind, instrueret af Thomas Daneskov.


23.02: Shortlist Prisen og de 25.000 går til Daneskov!

Thomas Daneskov bliver aftenens helt store vinder, for Danica Curcic overrækker ham årets Shortlist Prisen.

De ti medlemmer i juryen til Ekko Shortlist Awards har peget på Ud, spring over, ind som bedste film i feltet. Med Shortlist Prisen har Daneskovs film nu hjemtaget hele fem priser i aften. Stort tillykke med prisen – og med pengene, som forhåbentligt kan fungere som en hjælpende hånd for den talentfulde instruktørs videre arbejde.

”Velkommen til The Thomas Daneskov show! Tak for pengene, nu er julen reddet. Og igen tak for at bringe mine forældre sammen. Min far har lige givet min mor sit telefonnummer, så det går strygende,” siger en meget glad Daneskov.

Her står Daneskov sammen med skuespiller Thomas Ernst, der spiller med i Ud, spring over, ind.


22.55: Publikum Prisen går til vejlensisk film

Prisen blev oprettet på Dirtbusters-instruktør René Odgaards opfordring. Han mente, at der manglede en pris, hvor kun publikum bestemte.

Men Odgaard vinder den altså ikke. Det gør derimod Stefan Kjær Olsen for Blodbrødre. Filmen er optaget i Vejle, og den handler om to brødre, der vikles ind i en kriminel underverden. Bjarne Henriksen, rapperen Orgi-E og Radio24syv-værten Keith Thomas Lohse spiller med i filmen.

Folkene bag filmen har ført en massiv kampagne på de sociale medier for, at folk til at stemme. Hvilket de altså må have gjort godt!

Nu mangler kun aftenens største pris …

 

22.40: Nørlund overtager scenen

Nu mangler vi kun at få uddelt to priser – Publikum Prisen og Shortlist Prisen. Men inden spændingen udløses er det igen blevet tid til et musikalsk indslag.

Nikolaj Nørlund er gået på scenen, hvor han står ene mand med sin guitar. Han spiller sange fra pladen Navnløs, hvor han fortolker Michael Strunge-digte.

 

22.36: Prisen for bedste mandlige skuespiller

Og vinderen af denne er Søren Spanning for han præstation som faren i Ud, spring over, ind. Daneskovs film klarer sig simpelthen imponerende godt i aften!

Kategorien var på forhånd blevet udråbt som en kamp mellem de unge og de gamle. Med Spanning og Anders Hove på den ene side, og Jens Sætter-Lassen, Morten Holst og Peter Christoffersen på den anden. Og Søren Spanning trak sig altså sejrrigt ud ad dysten.

Søren Spanning er desværre ikke selv til stede i aften, så sønnen Japser – der altså tidligere vandt for bedste fotografering – går på scenen for at tage i mod prisen.

”Jeg er Sørens søn. Jeg vil anbefale alle at lave en film med deres forælder, for det er en fantastisk oplevelse. Jeg talte med Søren igår, og han vil gerne takke Thomas for en fantastisk instruktion. Og prisen betyder også meget for mig personligt. Tak,” siger Jasper. 


22.31: Bedste animation går til sagaen om Biôrn

Benjamin Kousholt vinder noget overraskende Ekko Shortlist Award’en for bedste animation for The Saga of Biôrn.

Overraskende fordi, at han i denne kategori dystede mod store Shortlist-succeser som Venus, Et børnehjem og Goutte d’Or, der ligger væsentligt bedre placeret på Ekko Shortlist.

Benjamin Kousholt bor til dagligt i London, men er taget til København for at være med i aftenens festligheder. Filmen er en afgangsfilm fra The Animation Workshop, og for at understrege den kollektive arbejdsproces er hele holdet samlet på scenen. Tillykke til Benjamin & Co.!

 

22.28: Mira Jargil vinder bedste dokumentar

Hun vinder for dokumentaren Den tid vi har, der handler om hendes egne bedsteforældre.Bedstemoren Ruth ligger for døden og hendes mand Arne tager sig af hende i den sidste tid i denne ekstremt personlige dokumentar.

Jargils rørende dokumentar var på forhånd udråbt som favorit i denne kategori.

Janus Metz giver prisen til Jargil, der takker: ”Tak til mine bedsteforældre, der gav mig lov til at være der i den meget svære tid.”


22.24: Det er blevet tid til bedste fiktion

Denne pris går til Aske Bang og hans film Ladyboy, der lidt overraskende slår Thomas Daneskov og Ud, spring over, ind. Ladyboy handler om transvestitten Kristian (Casper Castello), som må kæmpe med omverdenens syn på en ladyboy. Birthe Neumann spiller rollen som Kristians mor.

Aske Bang har taget holdet bag Ladyboy med på scenen. ”Jeg har købt nyt tøj til i aften, så det er så skønt,” siger han.

Ladyboy fik Aske Bang ind på Filmskolen. Bang slutter af med at dedikere prisen til alle transvestitter i verden.


21.53: Så er der pause

Nu er aftenens første otte priser uddelt, og det er blevet tid til en lille pause. Gæsterne kan få sig en fadøl, tage en rygepause, lykønske vinderne – eller trøste dem, der ikke vandt.

Der er gang i en fantastisk fest her i Bygning 55, priserne overrækkes i et hæsblæsende tempo, og snart skal de sidste seks priser uddeles.


21.51: Sarah-Sofie Boussnina er bedste kvindelige skuespiller

Den 1864-aktuelle skuespiller vinder for sin præstation i David Metz’ In absentia, hvor hun spiller sammen med Lukas Schwarz Thorsteinsson og Jacob Clement Utzon-Krefeld.

Dette er en af de kategorier, hvor flest brugere har stemt. Og det var da også et særdeles stærkt felt. Boussnina var blandt andet oppe imod Bebiane Ivalo Kreutzmann fra Daimi og Birthe Neumann fra Ladyboy.

”Wauw, tak for det. Det er min første pris!” siger Sarah-Sofie.

Boussnina får overrakt prisen af Pilou Asbæk.


21.41: Daneskov vinder igen!

Denne gang er det for bedste manuskript. Ud, spring over, ind handler om Rasmus (Thomas Ernst), der tager ud for at hente sin far (Søren Spanning) i et sommerhus, hvor faren har isoleret sig i flere måneder. Det udvikler sig til en speciel mandeweekend fyldt med sprut, tjald, våben og unge piger.

Daneskov var i denne kategori i hård konkurrence mod folk som Rúnar Rúnarsson, Anders Ølholm og Malou Reymann. Men Daneskov har altså en god aften indtil videre.

”Hej igen. Jeg hedder stadig Thomas. Tusind tak til Ekko for at invitere både min far og min mor. Det er første gang, de er bragt sammen, siden de blev skilt. Det er jo også det, min film handler om, den er meget personlig,” siger Daneskov.


21.39: Bedste eksperiment går til…
Satellit! Denne særlige film er instrueret af Maia Elisabeth Sørensen, og den handler om tre farverige karakterer, der forsøger at kommunikere gennem dans.

Denne kategori har vi med ved aftenens show for at hylde det skæve og eksperimenterende – alle dem, der tør at gå nye veje. Blandt de andre nominerede var Martin de Thurahs Mountain (der er inspireret af et Edward Hopper-maleri) og Gorm Justs lille perle 3000 meter.


21.37: Showet fortsætter med bedste klipning

Så er det tilbage til uddelingen af priser. Og prisen for bedste klipning går til Thomas Daneskov. Daneskov har skrevet, instrueret og klippet Ud, spring over, ind.

Og nu har han så vundet en Ekko Shortlist Award for klippearbejdet. Det er pris nummer to, hans film modtager i aften. Og han er endda nomineret i flere kategorier endnu.

"Det var et helvede at klippe den her film. Derfor er jeg meget glad for prisen," siger han.

 

21.19: Nu spiller Scarlet Chives

Det var aftenens første fire priser. Tillykke til alle vinderne! Nu spiller Scarlet Chives et par numre, inden uddelingen af priser fortsætter.

Bandet kendes fra Shortlist, hvor musikvideoen til nummeret The Timber Will Fall tidligere har toppet listen. Aske Bang har instrueret denne musikvideo, som i sin tid blev fjernet fra Facebook på grund af nøgenhed.


21.13: Bedste fotografering til Ud, spring over, ind

Og filmens fotograf er Jasper Spanning, der altså nu er en Ekko Shortlist Award rigere.Jasper Spanning kommer fra en skuespillerfamilie. Hans forældre er skuespillerne Søren Spanning og Karen-Lise Mynster, og hans søster er Rosalinde Mynster.

Spanning vinder foran blandt andre Jonas Berlin, Rasmus Heise og Adam Wallensteen. Sidstnævnte skulle ifølge Mira Jargil være en særdeles attraktiv mand. Det må han så trøste sig med nu, hvor prisen altså gik til Jasper. Stort tillykke til ham.

”Tak til instruktøren Thomas Daneskov. Det var den dejligste film at lave, siger Spanning.


21.09: Aftenens tredje pris går til Jess Wolfsberg

Han modtager prisen for bedste lyddesign for sit arbejde på netop Nikolaj Feifers afgangsfilm fra Filmskolen, Junk Love.

Filmen er noget så sjældent som et dansk sci-fi drama, og Wolfsbergs arbejde som tonemester frembringer på imponerende vis en fornemmelse af at være i et rumfartøj langt væk fra Jorden.

En glad Wolfsberg siger tak til Ekko og holdet bag filmen.

 

21.06: Prisen for bedste originale musik

Denne pris går til Povl Kristian for hans arbejde på Far. Filmen handler om en Fritzl-lignende mand, der holder sin datter og børnebørn fanget i en kælder. Altså en lidt hård omgang at komme igennem. Povl Kristians musik opbygger på fornem vis en livagtig fornemmelse af klaustrofobi.

Povl Kristian slår her den store forhåndsfavorit, Jóhann Jóhannsson, der har lavet musik til Junk Love.

 

 

21.03: Aftenens første pris
Nu skal vi i gang med at have uddelt nogle priser. Og den første Ekko Shortlist Award, der skal uddeles, er prisen for bedste scenografi.

Vinderen bliver Charlotte Bech for scenografien til Les amours perdues, der er instrueret af Samanou Acheche Sahlstrøm og optaget i Frankrig. Stort tillykke til Charlotte!

Hun er meget rørt, og takker sin afdøde far for prisen.

 

21.01: Noer har en gæst med på scenen
Michael Noer har på forhånd snakket meget om at ville bringe virkeligheden ind i showet. Nu har han lige præsenteret en gæst på scenen. Hun hedder Karen, og nogle husker hende måske fra Noers De Eneste To-film Østjylland Dreaming. Det ser altså ud til, at Noer ikke har tænkt sig at være ene om værtstjansen.

”Karen er 68 år og bor i Ry. I aften repræsenterer hun filmpublikummet,” forklarer Michael Noer. Karens yndlingsfilm er Out of Africa med Robert Redford og Meryl Streep.


20.37: Noer byder velkommen

Michael Noer er gået på scenen for at byde velkommen. Han har givet nogle gæster en flaske Fisk og opfordrer så til, at man deler med sidemanden. ”For filmkunst er en holdsport,” som han siger.

Showet er nu lige på trapperne, og vinderne af de første priser vil snart blive offentliggjort.

 

20.17: Danica Curcic og Peter Christoffersen

Det bliver ved at strømme ind med gæster. Her er det Danica Curcic og Peter Christoffersen. Christoffersen er nomineret i kategorien bedste mandlige skuespiller for sin rolle i Strunge-filmen Verdenssøn, der er instrueret af Johan Knattrup Jensen.


19.56: Nominerede til Shortlist Prisen

De fleste gæster er nu ved at være ankommet, og snart skal de fjorten priser uddeles.

De nominerede til aftenens største pris, Shortlist Prisen, er Mælk (instr. Paw Høvsgaard), Ladeboy (Aske Bang), Dirtbusters (René Odgaard), In absentia (David Metz), Lækre til vi dør (Marie Grahtø Sørensen), Ud, spring over, ind (Thomas Daneskov), Venus (Tor Freuergaard), Blodbrødre (Stefan Kjær Olsen), Goutte d’Or (Christophe Peladan) og No Exit 2 (Jesper Isaksen).

Her ses Dirtbusters-gruppen fra René Odgaards film. Dirtbusters er et kollektiv, der sætter en ære i at gøre rent!


19.29: Ingen høj hat eller plyssæder
De første gæster er nu ved at ankomme, og spændingsniveauet stiger langsomt i lokalet. Om et par timer udløses spændingen om, hvem der løber med aftenens priser. Vært Michael Noer har proklameret, at det ikke bliver noget traditionelt awardshow:

”Glem alt om endnu et awardshow med høj hat og et stillesiddende publikum på plyssæder. Vi vil lave en levende fest med overraskende indslag og bringe den fandenivoldske ånd, som den danske talentmasse er gjort af, ind i aftenens program.”

Alligevel ser det ud til, at nogle har dristet sig til at tage hat på i aften. Dog ikke Ladyboy-instruktør Aske Bang, der her ses ved ankomsten.


19.00: En fest for landets største filmtalenter
Velkommen til live-dækningen af Ekko Shortlist Awards. Der er lagt op til et brag af en fest! Vi opdaterer aftenen igennem med vindere og billeder fra prisuddelingen.

Showet afholdes i Øksnehallens Bygning 55 på Vesterbro, og filminstruktør Michael Noer er vært. Der skal i alt uddeles fjorten priser, hvor af Shortlist Prisen er aftenens hovedpris. Med den følger en præmiesum på 25.000 kr. Aftenen vil vise, hvem der skal drikke for at fejre, og hvem der skal drikke for at dulme skuffelsen. Scenen venter på at blive indtaget.


17.15: Tunge, men brugbare statuetter
Vi starter vores live-dækning af aftenens store prisfest her på siden kl. 19.00. Følg med i, hvem der vinder de fjorten statuetter.

Den sorte statuette af skifer er designet af Ekkos faste grafiker, Rasmus Koch. Vi har lagt vægt på, at prisen skal kunne bruges til noget: papirholder, bogstøtte eller til at banke anmeldere oven i hovedet med.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Dato: 21. november

Tid: 20.00

Sted: Øksnehallens Bygning 55, Staldgade 16, København

Sponsoreret af Blockbuster og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Derudover sponsoreres arrangementet af yderligere en række samarbejdspartnere: FilmGear, Coisbo og Pepsi Max.

Ekko Shortlist

En ugentlig online-hitliste for kortfilm (maksimum 45 minutter), hvor filmene rangeres efter antallet af visninger og stjerner.

Indeholder både fiktion, dokumentarer, animationsfilm, eksperimenter og musikvideoer.

Hver uge udvælger Ekko-redaktionen nye film, såkaldte boblere, som får chancen for at komme ind på top 10.

Den maksimale tid, en film kan ligge på top 10, er tretten uger. Herefter fortsætter filmen på All Time Shortlist, som rangerer filmene løbende efter visninger og antal stjerner.

© Filmmagasinet Ekko