Nyhed
29. okt. 2014 | 10:56

Shortlist Awards: Niveauet imponerer jury

Foto | Jasper Spanning
Spillefilmkonsulent Kim Leona roser Shortlist-filmene for at finde de store dramaer i det små. I Malou Reymanns 13 kæmper en teenagepige (Marie Hammer Boda) over elleve minutter for at lære at leve med, at hendes far er homoseksuel.

Ekko Shortlist-talenterne stråler af en fortælleglæde, som man savner i den professionelle filmbranche. Og kvaliteten er meget høj, lyder det samstemmigt fra juryen.

Af Morten Scriver Andersen

21. november fejrer Ekko de danske filmtalenter ved Ekko Shortlist Awards 2014, og hvis man skal tro den udnævnte jury, så er det et stærkt felt, der skal kæmpe om de tretten priser.

”Jeg er enormt glad for, at jeg lod mig overtale til at være med. Niveauet har overrasket mig, og det har været skide sjovt,” siger Kim Leona.

Hun er spillefilmkonsulent på Det Danske Filminstitut og ifølge Ekkos seneste Top 25 den fjerde mest magtfulde person i dansk film.

”På trods af at Filminstituttet ikke plejer kortfilm på samme måde, som man gør i for eksempel Sverige, bliver der herhjemme lavet så mange kortfilm, at det er en prisuddeling værdig. Noget af det er lavet helt uden støtte af nogen art. Det er imponerende,” mener Leona.

Det store i det små
Den ti mand store jury har nomineret i alt 38 forskellige film i tretten kategorier ud af de 220 film, som Ekkos redaktion har optaget til Shortlist i perioden 15. april 2013-25. august 2014.

Kim Leona hæfter sig ved, at filmskaberne er gode til at ramme det enkle drama.

”En typisk nybegynderfejl i kortfilm er, at man for at fortælle dramaet skal opridse en stor baggrundshistorie. Her er Shortlist-filmene gode til at finde det store i det små. Det er eksistentielle historier, som vi alle sammen kan identificere os med.”

For Pernille Bech Christensen, der er Susanne Biers faste klipper, har jury-arbejdet også været øjenåbnende.

”Jeg var ikke klar over, at der er så aktivt et talentmiljø i Danmark. Filmene viser en utrolig entusiasme for at fortælle historier, som vi godt kan mangle lidt i den professionelle branche,” siger hun.

Instruktør Janus Metz, der trådte ind på den filmkunstneriske verdensscene med Armadillo, kalder niveauet ”tårnhøjt”.

”Det har været en super skøn oplevelse at se, hvad vækstlaget i dansk film har at byde på. Der er en stærk professionalisme i udførelsen, og filmskaberne ved virkelig, hvad de laver, når det kommer til drama, historiefortælling og karakterudvikling,” siger han.

Diversiteten gør indtryk
Manuel Claro, der slår sine folder som Lars von Triers fotograf (Melancholia og Nymphomaniac), er på baggrund af Shortlist-filmene optimistisk på dansk films vegne.

”Man får følelsen af, at det går godt for dansk film, og at der virkelig sker mange gode ting. Det er jo helt vildt, hvad folk får stablet på benene for nærmest ingen penge,” siger han.

Her bakkes han op af den erfarne tonemester Hans Møller.

”Niveauet og ikke mindst diversiteten har overrasket mig. At der findes så meget talent – ikke bare blandt instruktører, men på hele paletten. Det har været uendeligt svært at vælge, fordi godt udført arbejde jo kan være mange ting.”

Det er Janus Metz enig i.

”Nogle film kan være interessante formmæssigt, andre fordi de har en politisk substans, mens det hos en helt tredje film er en solid og stærk historie, der trækker. Det er som at sammenligne æbler og pærer. Det er virkelig svært,” forklarer han.

Perfektion er kedeligt
Juryen understreger samtidig, at ingen af filmene er perfekte.

Mens Manuel Claro efterspørger mere stramt fortalte historier, savner Janus Metz, hvad han kalder ”sprælske livtag med fortælleformen”.

Men perfekte film er der på den anden side sjældent kommet store oplevelser ud af, tilføjer Pernille Bech Christensen.

”Se bare 1864, den er jo flot, men den er edder-banke-mig også kedelig. På Shortlist-filmene kan man se, at der er kortere fra idé til udførelse. Det er fortælleglæden, der skinner igennem. Derfor er mange af filmene ikke særlig helstøbte, men har til gengæld en helt anden charme,” siger Pernille Bech Christensen.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Dato: 21. november

Tid: 20.00
(dørene åbner 19.00)

Sted: Øksnehallens Bygning 55, Staldgade 16, København

Bestil billet her.

Sponsoreret af Blockbuster og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Ekko Shortlist

En ugentlig online-hitliste for kortfilm, hvor filmene rangeres efter antallet af visninger og stjerner.

Hver uge udvælger Ekko-redaktionen nye film, såkaldte boblere, som får chancen for at komme ind på top 10.

Den maksimale tid, en film kan ligge på top 10, er tretten uger. Herefter fortsætter filmen på All Time Shortlist, som rangerer filmene løbende efter visninger og antal stjerner.

© Filmmagasinet Ekko