Nymphomaniac
Nyhed
20. dec. 2013 | 13:42

Første del af Triers egen version til Berlinalen

Foto | Christian Geisnæs
Lars von Triers på settet til Nymphomaniac i samtale med skuespilleren Shia LaBeouf og fotograf Manuel Alberto Claro (th.).

Den særlige distributionsstrategi for Nymphomaniac fortsætter. Triers egen version er kommet på programmet til Berlinalen. Eller rettere – halvdelen er.

Af Jeppe Mørch

Den udgave af Nymphomaniac, der får premiere herhjemme 25. december, er en forkortet og censureret version på fire timer. Lars von Trier har accepteret tilblivelsen af den kortere version. Men han har ikke deltaget i klipningen af den.

Hans egen version er halvanden time længere – altså i alt 330 minutter – og indeholder eksplicitte billeder af genitalier og hele scener, som ikke findes i fire timers-udgaven.

Længe har der været spekuleret i, hvordan man dog skulle distribuere sådan et opus.

Nu er det blevet offentliggjort, at director’s cut af Nymphomaniac får premiere på Berlin Filmfestival. Men festivalpublikummet til februar på nøjes med halvdelen!

Festivaldirektør glæder sig
Det er nemlig kun director’s cut Volume 1, der får premiere på Berlinalen, skriver Det Danske Filminstitut.

Dermed står der stadig spørgsmålstegn ved, hvordan og hvornår sidste del af værket – Volume 2 – skal vises frem for omverdenen.

På trods af, at Berlin Filmfestival kun får en halv verdenspremiere, er direktør Dieter Kosslick glad for at have den danske mesterinstruktør tilbage på festivalen.

”Lars von Trier, der var gæst ved Berlinalen første gang i 1984, vender nu tilbage til festivalen med denne film. Det er en imponerende og radikal æstetik, von Trier har skabt i Nymphomaniac,” fortæller festivaldirektøren ifølge Det Danske Filminstitut.

Volume 2 forkortet mest
Det er Volume 2, som er blevet forkortet mest.

I Ekkos interview med hovedrolleindehaveren Charlotte Gainsbourg, forklarede den franske stjerne, at der er klippet en time ud af anden del. Og altså ”kun” en halv time ud af første.

”Fire timers-versionen havde vi brug for, så filmen kunne komme ud. Men jeg kunne stadig ikke lade være med at blive skuffet, da jeg så den,” fortæller Charlotte Gainsbourg til Ekko.

Det kan være forvirrende at finde rundt i de mange versioner af Nymphomanaic. For at opsummere distribueres den nemlig i to dele (Volume 1 og Volume 2) og i to versioner (med samlet længde på henholdsvis fire timer fem og en halv time).

Nymphomaniac (den lange udgave, Volume 1) er inviteret til at deltage i hovedprogrammet på Berlinalen, hvor den vil blive vist uden for konkurrence.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko