Viborg Animation Festival 2020
22. juni 2020 | 18:23

Animeret genforening i Viborg

Foto | Nikita Diakur
Nikita Diakur er årets æresgæst på Viborg Animation Festival. Han står bag Adult Swim-kortfilmen Fest, der benytter kraftigt eksperimenterende computersimulation.

Viborg Animation Festival har Tyskland som gæsteland på 100-året for genforeningen og byder på besøg af en banebrydende animationskunstner.

Af Frederik Hoff

For 100 år siden blev Sønderjylland genforenet med Danmark. En fejring af fællesskab synes passende midt i en pandemi, der har givet fællesskabet svære vilkår.

Derfor hylder Viborg Animation Festival – Danmarks største animationsfestival – både genforeningen og fællesskabets magt med temaet Unify!

Og for at hylde begivenhederne i 1920 har man valgt Tyskland som årets gæsteland til festivalen, som finder sted fra 21. til 27. september.

Sidste år var Sydkorea i fokus i den midtjyske by med animatoren Seoro Oh som æresgæst. I er æresgæsten tysk-russiske Nikita Diakur. Han er en af de stærkeste stemmer inden for den eksperimenterende animationskunst i Tyskland, og han indtager Viborg som årets ”featured artist”.

Diakur arbejder især med computersimulation, tilfældighedsprincipper og fejl i animationsprocessen.

Han vandt i 2017 hovedprisen ved den britiske Encounters International Film Festival og var nomineret for bedste kortfilm ved European Film Awards for sin eksperimenterende Ugly, der blev hyldet af juryen for at vise nye veje for animationen.

”Jeg glæder mig til at gengælde kærligheden i min trailer,” siger Nikita Diakur i en pressemeddelelse. Kunstneren, der tidligere har arbejdet og boet i Viborg i et halvt år, er i gang med at animere traileren til festivalen.

Det glemte foregangsland
Tyskland er ikke på samme måde som Japan og USA kendt for sin animation. Men ifølge direktøren for Viborg Animation Festival, Jane Lyngbye Hvid Jensen, er Tyskland faktisk et overset foregangsland for mediet.

”I dag står Tyskland særligt stærkt inden for den eksperimenterende kunst, virtual reality og design thinking, men hvis man kigger lidt længere tilbage, var Tyskland faktisk også frontløbere i animationens spæde dage tilbage i 1920’erne,” siger Jane Lyngbye Hvid Jensen i pressemeddelelse.

Kunstbevægelser som dadaisme og Bauhaus inspirerede de tidlige tyske animatorer til at skabe stærkt eksperimenterende film. Europas første animationsfilm i spillefilmlængde var da også tyskproducerede Prins Achmeds eventyr fra 1926 af silhuetanimatoren Charlotte Reiniger.

”Med VAF 2020 er det derfor vores ambition at bygge bro fra den tidlige tyske film- og animationshistorie til den nyeste eksperimenterende animations- og VR-kunst,” siger Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Tårnhøjt niveau
Ud over udstillinger, der viser unikke eksempler på de nyeste tendenser inden for animation, vil der som altid også være filmvisninger i Fotorama – Viborgs biograf i hjertet af festivalen.

Her vises film af både store udenlandske navne inden for animation og talenter fra den lokale animationsuddannelse The Animation Workshops.

Sidste år dækkede Ekko festivalen, der viste højt niveau i programmet såvel som de mange udstillinger, der især brillerede med banebrydende virtual reality-kunst. Vi er naturligvis også på pletten i år.

Der er mulighed for at indsende animationsfilm til et af festivalens filmprogrammer indtil 1. august.

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 21. – 27. september.

© Filmmagasinet Ekko