Nyhed
07. feb. 2019 | 14:34

Gallapremiere aflyses efter Neeson-bekendelse

Foto | Doane Gregory
Liam Neeson forvandler sig til en hævner i Cold Pursuit, men også i virkeligheden har skuespilleren overveje at slå et menneske ihjel som straf.

En festlig fejring af action-thrilleren Cold Pursuit i New York er blevet aflyst på grund af stødende udtalelser af hovedrolleindehaveren.

Af Kristian Enevoldsen

”Hævn er en ret, der skal serveres kold.”

Sådan lyder et gammelt udtryk, og det ville også være en passende slaglinje til action-thrilleren Cold Pursuit, der er instrueret af norske Hans Petter Moland på baggrund af hans egen Kraftidioten.

Filmen skulle være blevet vist ved en gallapremiere i tirsdags i New York, men den blev aflyst på grund af en udtalelse fra hovedrolleindehaveren Liam Neeson.

I den britiske avis The Independent fortæller den 66-årige skuespiller om en episode for 40 år siden, hvor han selv oplevede ægte hævntørst.

En kvinde, som stod Neeson nær i 1979, blev voldtaget af en sort mand. Neeson blev aldeles rasende. Han vandrede op og ned ad gader og stræder i en uge med ønsket om, at han blev generet af en hvilken som helst sort mand, som han kunne slå ihjel.

”Det er pinligt for mig at sige det her, men jeg håbede på at møde et ’sort svin’, som kom ud fra en bar eller et andet sted, så jeg kunne slå ham ihjel,” siger Liam Neeson i The Independent.

Farlige udtalelser
Skuespilleren indrømmer, at han dengang befandt sig i en mørk periode i sit liv.

Intervieweren siger chokeret: ”En uskyldig sort mand kunne være blevet slået ihjel for noget, han ikke havde gjort på grund af sin hudfarve.” Hvortil Liam Neeson svarer: ”Og de ville have slået mig ihjel.”

Bekendelsen har affødt mange kraftige reaktioner, som angiveligt har ført til aflysningen af gallapremieren. I et efterfølgende interview med Good Morning America har Liam Neeson undskyldt og understreget, at han ikke er racist. Han håber, at hans åbenhjertighed kan være med til at skabe debat om racisme.

En talskvinde fra tv-kanalen CBC mener, at skuespillerens ord er et skridt mod diskussioner omkring racisme, men mener, at skuespillerens udtalelser er farlige.

“Den måde, Neeson talte om at lede efter og skade en hvilken som helst sort mand, er farlig, fordi det trækker på stereotyper: Alle sorte mænd er ansvarlige for én sort mands handling,” siger Kathleen Newman-Bremang.

Hører Ku Klux Klan til
Liam Neeson er fra Irland, og skuespilleren nævner i The Independent-interviewet, at Irland dengang var et anderledes sted og i en anden situation, end landet er i dag.

Det kommenterer tv-værten Piers Morgan i en debat på Good Morning Britain.

”Jeg havde familie i det nordlige Irland i 1979, og jeg kan ikke huske, hvornår det nogensinde har været acceptabelt for en hvid mand at gøre den slags. Den slags hører til Ku Klux Klan i Amerika i 1950’erne,” siger Piers Morgan.

Liam Neeson siger senere i interviewet, at han efter en uges tid indså, at hævn kun fører til mere hævn. Men han mener ikke, at der er noget galt i at vise hævn på film.

Cold Pursuit får amerikansk premiere 8. februar og dansk premiere 28. februar.

Trailer: Cold Pursuit

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko