Nyhed
10. apr. 2014 | 16:24

Norsk dykkerdrama går til Hollywood

Foto | Jallo Faber
En månelanding på havets bund er det komplicerede arbejde med olierør, som norske dykkere udførte i 1970’erne, blevet kaldt. Nu bringer George Clooney historien til Hollywood.

Den sande historie om en række dykkere, der blev brugt som menneskelige forsøgskaniner i Nordsøen, bliver genskabt af George Clooneys selskab i Hollywood.

Af Rune Bruun Madsen

Den norske instruktør Erik Skjoldbjærg har en særlig evne til at påkalde sig opmærksomhed fra Hollywoods store drenge. 

I 1997 instruerede Skjoldbjærg det intense drama Insomnia. Fem år senere stod Christopher Nolan bag en amerikansk genindspilning, der har Al Pacino og Hillary Swank på rollelisten.

Nu vil George Clooney genskabe den norske instruktørs nyeste film, dykkerdramaet Pioneer. Filmen vil blive produceret af Clooneys eget selskab, Smokehouse Pictures. Det skriver The Guardian.

Norsk stat kendt skyldig
Pioneer skildrer skyggesiderne i det norske olieboom, der begyndte i 1970’erne. Her forsøger et hold professionelle dykkere at etablere en rørledning til det sorte guld på 500 meters dybde. 

Men en tragisk ulykke kickstarter en langvarig kamp mellem dykkeren Petter (Aksel Hennie fra Headhunterne) og det multinationale firma, som håndterer olien i samarbejde med den norske stat.

Problematikken i Skjoldbjærgs film er stadig aktuel.

Så sent som i december sidste år blev den norske stat kendt skyldig i ikke at informere dykkerne tilstrækkeligt om sikkerhedsrisikoen ved deres arbejde. Det skete ved menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Tiltrukket af autentiske historier
En lang række dykkere kan se frem til en kompensation på flere millioner kroner. I 1970’erne mistede 99 norske dykkere livet under det farlige arbejde i Nordsøen. 

Med Pioneer, der kan ses på Cph Pix, piller Skjoldbjærg således ved fundamentet for Norges økonomiske velstand med en række etiske spørgsmål. 

”Jeg tror, Clooney og hans hold er tiltrukket af de cinematiske muligheder, der ligger gemt i filmens undervandsverden. Samtidig er det en af den slags autentiske historier, som de tidligere har vist interesse for,” siger Pioneer-producer Christian Fredrik Martin om kontakten med Smokehouse Pictures.

Clooneys selskab har tidligere stået bag film som Monumenternes mænd og Operation Argo, der også er baseret på virkelige hændelser. 

Hvorvidt Clooney vil iføre sig våddragt og dykkermaske og spille hovedrollen i den kommende genindspilning, er endnu uvist. Det er heller ikke afgjort, hvem der skal instruere filmen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko