Nyhed
15. apr. 2019 | 12:56

Ghita Nørby indtager Ekko Shortlist

Foto | Kim Bech
Den internationale topforsker Ellen Franklin (Ghita Nørby) er flyttet hjem til Danmark, hvor hun arbejder på et projekt, der kan ændre menneskets forståelse af liv og død.

I den nærmest profetiske kortfilm Lux Aeterna afbryder hele Danmarks Ghita vrangvilligt et interview med en ung, kvindelig journalist. Se filmen på Ekko Shortlist!

Af Nicki Bruun

Ghita Nørby har været årets mest omtalte filmpersonlighed herhjemme, men det er ikke på grund af hendes seneste rolle i Michael Noers periodedrama Før frosten.

Det skyldes naturligvis hendes omdiskuterede interview med Radio24syv, hvor Nørby gik ubarmhjertigt hårdt til journalisten Iben Maria Zeuthen. Men der var også nogle, som mente, at hun skarpsindigt klædte beregnende kulturjournalistik af til skindet.

Nu kan man dog opleve hele Danmarks Ghita fra hendes bedste side på Ekko Shortlist, hvor kortfilmen Lux Aeterna fra 2017 netop er blevet bobler. Det er Edith Tvede Byg-Fabritius’ midtvejsfilm fra den alternative filmuddannelse Super8, der hører hjemme i Aarhus.

I filmen spiller Ghita Nørby forskeren Ellen Franklin, der muligvis har løst det gamle spørgsmål om evigt liv.

”Edith Tvede Byg-Fabritius har begået en mindre genistreg ved at få Ghita Nørby til at spille konfus, men genial forsker i sin midtvejsfilm,” skrev Ekkos Jeppe Mørch, da han gav fem stjerner til Lux Aeterna i anmeldelsen af midtvejsfilmene fra Super8.

Muligheder og risici
I Lux Aeterna spiller Ghita Nørby over for Ditte Ylva Olsen, der har rollen som den ambitiøse journalist Helene. Journalisten er på sporet af sit livs scoop, da hun opsnuser Ellen Franklins hemmelige opfindelse – som er fuld af muligheder, men også rummer store risici.

Det giver i lyset af virkelighedens senere hændelser på Radio24syv sjove associationer, når filmen starter med et interview mellem den unge og den ældre kvinde. Ellen er nemlig ikke videre samarbejdsvillig og bliver direkte konfronterende.

”’Helene’ er oldgræsk og betyder fakkel eller flammende lys. Er det sådan, du har det med din journalistik?” siger Ghita Nørbys Ellen sarkastisk og afbryder efter kort tid pludselig interviewet!

De to kommer dog hinanden nærmere undervejs i filmen, der på fængende sci-fi-vis dykker ned i både videnskab og spiritualitet.

Lux Aeterna er skrevet af Edith Tvede Byg-Fabritius sammen med manuskriptforfatter Nicklas Tägtström Møller. På rollelisten er også Niels Olsen, Kim Sønderholm og Paw Terndrup. Filmholdet tæller den Ekko Shortlist Awards-vindende komponist Lasse Aagaard og fotografen Kim Bech, der sidste år var nomineret for Peter Sommer-musikvideoen Elskede at drømme, drømmer om at elske.

Se Lux Aeterna og giv filmen stjerner på Ekko Shortlist!

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko