Ugens streaming
15. mar. 2019 | 16:16

Streaming: Fem fuldtræffere med Ghita

Foto | Rolf Konow
Den ældre kvinde Esther (Ghita Nørby) gør sig klar til en afsked med livet på egne betingelser i det rørende kammerspil Stille hjerte.

Ghita Nørby er røget i gabestokken efter et skandaleinterview. Vi griber chancen og anbefaler de bedste præstationer af en af Danmarks største skuespillere.

Af Nicki Bruun

Ghita Nørby har været kendt i en menneskealder og er uden tvivl en af dansk films største skuespillere nogensinde.

Hun er berømt sit nærvær på det store lærred og autoritet udenfor, men i denne uge blev der skrevet et nyt kapitel til historien om ”hele Danmarks Ghita”.

I et Radio24syv-program overfuser hun den kvindelige journalist, der havde lagt store planer om at tegne et omfattende portræt af skuespilleren i en samtale på hele syv timer.

Det har sendt Ghita Nørby i gabestokken, men der findes også nogle, som forsvarer skuespillerens angreb på journalistikkens påtagede facon. Ingen kan dog være uenige i, at Nørby som skuespiller er i klasse for sig.

Hun kan lige nu opleves i biografen over for Jesper Christensen i Michael Noers periodedrama Før frosten, men skuespillerens karriere er fyldt med højdepunkter. Vi har udvalgt fem af dem, som kan findes på landets streamingtjenester.

Stille hjerte

Bille Augusts drama fra 2014 var et succesfyldt comeback for instruktøren, men også Ghitas Nørbys rolle hev skuespilleren tilbage i rampelyset.

Stille hjerte handler om Esther (Nørby), der samler familien omkring sig i en weekend for at annoncere, at hun vil gøre brug af aktiv dødshjælp, før sygdommen ALS tager livet af hende. Det bliver en følelsesmæssig rutsjebanetur for dem alle sammen, men filmen fungerer især takket været Ghita Nørby som fortællingens anker.

I sit kærlige samspil med Morten Grunwald som ægtemanden finder hun stærkt bevægende toner frem i sit skuespil. Det er et varmt og inderligt portræt af et menneske, hvis liv efter eget valg er ved sin afslutning.

Streames på C More og Filmstriben

 

Matador

Danmarkshistoriens største serie har et væld af elskede karakterer, men som en test på DR i 2017 viste, er Ingeborg Skjern i skikkelse af Ghita Nørby den, de fleste mennesker sympatiserer mest med.

Ingeborg bliver som bekendt gift med den entreprenante Mads Skjern og må som sådan finde sig i lidt af hvert. Hun er det store samlingspunkt i Matador, fordi hun med sin næstekærlige facon tager sig af alle i sin omgangskreds.

Ghita Nørby føjede nye alen til sin stjernestatus med rollen i serien, der kørte i 24 afsnit på DR mellem 1978 og 1982. Senere dukkede hun igen op på kanalen med rollen som narkoselægen Rigmor i Lars von Triers anderledes groteske tv-serie Riget.

Streames på DR Bonanza

 

Dansen med Regitze

Ghita Nørby vandt sin første Robert- og tredje Bodil-pris (siden er det kommet op på fem af hver) for præstationen som uhelbredeligt syge Regitze i den Oscar-nominerede film fra 1989.

I Kaspar Rostrups Dansen om Regitze spiller hun over for Frits Helmuth. Ægteparret Regitze og Karl Aage holder en havefest i deres kolonihaveforening og undervejs mindes ægtemanden de mange gode og mindre gode stunder med den karismatiske hustru.

Ghita Nørby får lov til at folde sig ud som en stærk og udfarende kvinde, der bruger alle pengene på blomster og ikke lader det fare, at sønnen har fået bank. Der er nerve i hendes portræt af et helt almindeligt menneske, som prøver at opretholde en hverdag trods livets udfordringer.

Streames på SF Anytime og iTunes

 

Mig og Charly

Hun har spillet mange forrygende hovedroller, men at Ghita Nørby også kan glimre i en birolle, viser hun i ungdomsfilmen Mig og Charly fra 1978.

Her spiller hun journalisten Helle, der har et seksuelt forhold til sin egen søn. Det er en dristig rolle for den folkekære skuespiller, der viser sin alsidighed med en præstation, som ligger i et vanskeligt krydsfelt.

Men man tror på hendes bevægende kvindeskikkelse, der hele tiden afslører nye og dragende nuancer af noget hemmeligt og menneskeligt.

”Vi er blevet meget puritanske og kedelige, og jeg kan godt savne det mod, som der var dengang i 70’erne,” sagde Ghita Nørby, da vi interviewede hende om Mig og Charly i Ekko #43.

Streames SF Anytime og Blockbuster

 

Baronessen fra benzintanken

Ghita Nørby slog igennem med roller i film som Vagabonderne paa Bakkegaarden og De sjove år i slutningen af 1950’erne. Men det var med titelrollen over for Dirch Passer i Baronessen fra benzintanken, at hun for alvor blev hele Danmarks Ghita.

Hun spiller den unge Anne Tofte, der finder ud af, at hun som datter født uden for ægteskab er den retmæssige arving til Rosensteen Slot. Det skaber ballade, da familien Rabenfeldt havde set sig sikre på at overtage slottet.

Ghita Nørby er umådeligt charmerende som den forvirrede unge kvinde, der kan reparere en motorcykel, men har svært ved at begå sig i den adelige verden. Men sødmen og uskylden blandes med bramfri fandenivoldskhed, så man er underholdt af hendes komiske timing.

Streames på Blockbuster og SF Anytime

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi film og serier med Ghita Nørby.

© Filmmagasinet Ekko