Nyhed
18. mar. 2024 | 09:29

Jonathan Glazers Oscar-tale vækker debat

Foto | Kuba Kaminski

Den britiske instruktør Jonathan Glazer brugte alternative optagemetoder under produktionen af The Zone of Interest, hvor alle indendørsscener blev filmet med fjernstyrede kameraer. 

Sauls søn-instruktøren László Nemes og flere fra det jødiske samfund mener, at Oscar-vinderen bag The Zone of Interest simplificerer holocaust.

Af Rosemarie Kær Lundgaard

”Og Oscar’en går til … The Zone of Interest!

Den britiske instruktør Jonathan Glazer virkede nervøs, da han gik op på scenen natten til mandag den 11. marts for at modtage prisen for bedste internationale film.

Med rystende hænder hev han et A4-ark op af jakkelommen og begyndte at oplæse sin tale, der skulle gå hen og blive den mest opsigtsvækkende ved årets Oscar-show.

I sin tale fordømte Glazer Israels besættelse af Gaza og trak en parallel mellem besættelsen og filmens budskab.

”Vores film viser, hvad dehumanisering i værste fald kan lede til. Den har formet vores fortid og nutid. Lige nu står vi her som mennesker, der nægter at lade vores jødiskhed og holocaust blive kapret af en besættelse, som har ledt til konflikt for så mange uskyldige mennesker,” sagde instruktøren og fortsætter:

”Om det er den 7. oktober i Israel eller det kontinuerlige angreb på Gaza, så er alle ofre for dehumaniseringen. Hvordan gør vi modstand?”

Strømmende tårer
The Zone of Interest er en skildring af den største forbrydelse mod menneskeheden.

Den følger nazi-kommandanten Rudolf Höss og hans familie, der boede lige ved siden af Auschwitz. Filmen er et skræmmende billede af, hvilke forfærdeligheder mennesker er i stand til at lukke øjnene for.

I sin anmeldelse skriver Ekkos chefredaktør Claus Christensen, at The Zone of Interest er en meget aktuel film.

”Den tragiske ironi er, at Israel har skabt sin egen ’zone of interest’, og hvad der foregår af lidelser uden for den zone – i Gaza og på Vestbredden – er man emotionelt i stand til at lukke af for og har været det igennem mange årtier,” skriver Claus Christensen.

Jonathan Glazer mener ikke, at vi længere kan lukke øjnene for, hvad der foregår omkring os.

”Alle vores valg i filmen blev taget for at reflektere og konfrontere os med fortiden. Ikke med henblik på at se, hvad de gjorde dengang, men nærmere for at tage et kig på, hvad vi gør nu,” sagde Jonathan Glazer i sin tale.

Glazer modtog klapsalver undervejs, og tårer strømmede ned ad Sandra Hüllers kinder. Hun spiller Rudolf Höss’ kone Hedwig, der levede lykkeligt velvidende om den masseudryddelse af jøder, som fandt sted i hendes baghave.

Svigter sit ansvar
Men efterfølgende har flere kritiseret hans tale. Argumentet lyder, at Glazer simplificerer holocaust ved at sammenligne med den igangværende konflikt mellem Israel og Hamas.

Flere filmkritikere med jødisk baggrund mener, at The Zone of Interest nu repræsenterer krigen i Gaza i stedet for at være et historisk portræt om holocaust. 

Produceren af The Zone of Interest, Danny Cohen, siger til branchebladet Variety, at han er fundamentalt uenig med Glazers tale.

”Det var ikke det rigtige tidspunkt, og der var ikke nok kontekst, og jeg synes, det var en afledning i forhold til et stort stykke kunst,” siger Danny Cohen.

Den ungarske instruktør László Nemes, der i 2016 vandt en Oscar for holocaustdramaet Sauls søn, har også vendt sig imod Glazers tale.

”Jeg kan rigtigt godt lide The Zone of Interest, og jeg synes, det er en vigtig film. Når man laver en film som denne, er der et ansvar knyttet til den,” siger László Nemes i en udtalelse og fortsætter:

”Glazer har tydeligvis fejlet i forhold til det ansvar, herunder hensynet til ødelæggelsen af de europæiske jøder. Og det var forfærdeligt, at filmelien klappede ad ham,” siger László Nemes i en udtalelse.

Flere holocaustoverlevere har underskrevet et åbent brev, hvori de fordømmer Glazers sammenligning. Kritikken går især på, at han misbruger sin jødiske baggrund som et argument for kontroversielle udtalelser.

Michael Freund, tidligere politisk rådgiver for Israels premierminister Netanyahu, kalder i onlineavisen The Times of Israel for ”den værste slags selvhadende jøde, der udnytter holocaust til offentligt at angribe Israel under Oscaruddelingen”.

Utroligt arrogant mand
Den Oscar-vindende producer Richard Trank beskriver sin frustration over Glazers udtagelser i en klumme for Hollywood Reporter.

”Bagefter tænkte jeg over denne utroligt arrogante mand, der sammenlignede israelske jøder med nazister for bagefter at forlade Dolby Theatre med sin statue, da showet sluttede, for at feste natten lang,” skriver Richard Trank. 

Jonathan Glazer har ikke uddybet sin tale yderligere og har ifølge Variety afvist at give interviews. 

Oscar-showet blev i øvrigt forsinket på grund af propalæstinensiske demonstrationer uden for Dolby Theatre, hvor showet blev afholdt.

Flere af de nominerede bar røde Artist4Ceasefire-emblemer for at kræve våbenhvile mellem Israel og Hamas. 

Og Cillian Murphy, der vandt bedste mandlige hovedrolle for præstationen som atombombens far Oppenheimer, dedikerede sin Oscar til ”alle verdens fredskabere”.

Trailer: The Zone of Interest

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko