Nyhed
23. juni 2013 | 18:00

Glistrups søn undsiger ny spillefilm

Foto | Christian Geisnæs
Mogens Glistrups søn vil have en sober debat om, hvordan man sikrer, at publikum ikke tror, de får den sande historie ved at se Spies & Glistrup.

”Filmen er rendyrket digtning fra ende til anden,” siger Jørgen Glistrup, der er blevet provokeret af en Ekko-blog, som roser den kommende Spies & Glistrup i høje vendinger.

Af Claus Christensen

”Siden jeg så Spies & Glistrup for en måneds tid siden, har denne blogger været i eksplosionsagtig tilstand for at involvere en bredere kreds i begejstringen,” skrev Kim Pedersen, formanden for Danske Biografer, for nylig i sin personlige blog på Ekkos hjemmeside.

Spies & Glistrup handler om det mangeårige venskab mellem rejsekongen Simon Spies og politikeren Mogens Glistrup. ”Et stykke danmarkshistorie,” kalder Kim Pedersen filmen, og dét er faldet Glistrups søn for brystet.

”Filmen er rendyrket digtning fra ende til anden,” siger Jørgen Glistrup, tidligere direktør i FC København, til Jyllands-Posten.

Debat om markedsføring
Jørgen Glistrup mener, at filmen i overvejende grad bygger på frit opfundne hændelser, og at hverken Nicolas Bro (Glistrup) eller Pilou Aspæk (Spies) rammer de virkelige personer bag deres karakterer.

Desuden peger han på deciderede fejl, såsom at Mogens Glistrup skulle være blevet underkuet på sin svigerfars kontor, hvilket filmen hævder.

”Jeg synes, vi bør have en sober debat om, hvad blandt andet Nordisk Film, som distribuerer filmen, helt konkret gør for at tilsikre, at publikum ikke forlader biografen i den tro, at de nu ved mere om virkelighedens personer,” siger Jørgen Glistrup til Jyllands-Posten.

Et hold journalister
Christoffer Boe har ifølge avisen været i dialog med Jørgen Glistrup, men afviser blankt kritikken.

”Andre værker har gendigtet Thatcher, Diana og den nulevende engelske dronning. Her er vilkåret, at man som historiefortæller bevæger sig ind i nogle private rum, som kun de tilstedeværende har været i. Man fortolker på baggrund af noget materiale. Det tror jeg, at de fleste accepterer i den moderne verden,” siger instruktøren.

Filmens manuskript er skrevet af Christoffer Boe og forfatter Simon Pasternak.

På Ekkos sommerkursus på Den Europæiske Filmskole fortalte de sidste år, hvordan de hyrede et hold journalister til at kortlægge Glistrups og Spies’ liv. Og de snakkede selv med en masse mennesker, der personligt har kendt det excentriske vennepar, deriblandt Glistrup kone – Lene Glistrup.

Anekdoter om Spies
”Vi fik en masse at vide om de to hver for sig – og alle vi talte med havde en god anekdote om Spies. Men deres indbyrdes forhold var der ikke nogen, der kendte så meget til. Så der måtte vi selv stykke tingene sammen ud fra udtalelser og hændelser i deres respektive liv,” fortalte Christoffer Boe i Ebeltoft.

Filmen går også tæt på Spies’ dunkle sider, men det er uvist, om hans efterladte er lige så oprørte over filmen som Glistrups søn.

Spies & Glistrup har premiere 29. august og forventes at blive et af årets store danske biografsucceser.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko