Grotesk kaos til dinosaur-visning i Imperial

Klokken 9.30 i morges sad den danske anmelderstand klar i Nordisk Films luksusbiograf Imperial i København for at se den nyeste dinosaurfilm Jurassic World Rebirth.
Men visningen blev ramt af tekniske problemer, og kritikerne måtte vente i over en time, før teknikerne fik kørslen til at virke, fortæller Ekkos anmelder Nicolas Barbano og andre kilder. Flere kritikere valgte at gå.
Da filmen endelig var i gang, og en af de mest spændende scener med gensplejsede dinosaurer og andet godt begyndte, dukkede der pludselig et grotesk fremmedlegeme op på lærredet.
”Deltag i løbet nu, vind spillet og få en gratis stor popcorn fra Santander,” stod der på lærredet, mens dinosaurklimakset kunne anes som et spøgelse i baggrunden, og munter computerspilmusik lød hen over filmens soundtrack.
Det var et såkaldt biospil – de sponsorbetalte spil, som kører inden film i Nordisk Film Biografer, og hvor man typisk kan vinde snacks eller ture med Oslo-båden.
Der gik ti minutter, før teknikerne fik slukket for spillet. Man havde glemt, at biospil automatisk ville gå i gang før den næste visning, hvilket kolliderede med den forsinkede pressekørsel af Jurassic World Rebirth.
Det pinlige optrin i Imperial sker over et år efter, at Ekko afslørede problemer med lyd i biografen, som ellers siden 2013 har brystet sig af et sofistikeret Dolby Atmos-lydsystem.
Imperial ligger lige op ad Imperial Hotel, som har tvunget biografen til at sænke lyden for ikke at genere gæsterne.
Vi blev ikke ædt
Jurassic World Rebirth er lavet med Steven Spielberg som executive produer, og han instruerede også den oprindelige Jurassic Park. Ifølge Nicolas Barbano er det anden gang, at en dansk pressekørsel på en Spielberg-film er gået galt i hænderne på distributionsselskabet UIP og Nordisk Film Biografer.
Tilbage i 1998 fik Saving Private Ryan pressepremiere i den gamle Paladsbiograf, og her husker anmelderen, at filmen var indstillet forkert i forhold til afmaskeringen. Man kunne se bunden af billedet fra de oprindelige optagelser, så kameraudstyr og lignende var synligt, hvilket i høj grad brød illusionen.
Nicolas Barbano finder det særligt uheldigt, at den nye film er kokset på 50-året for den første sommer-blockbuster, Jaws, som Steven Spielberg udgav i 1975.
”Det er meget ærgerligt, at man nu igen er kommet til at ødelægge en Spielberg-produktion for de danske anmeldere. Endda en stor blockbuster, som ikke bliver lanceret med nogen gallapremiere på trods af kendte kræfter foran og bag kameraet,” siger anmelderen.
Han mener i øvrigt, at de tekniske problemer gik ud over en virkelig vellavet actionfilm. Hans anmeldelse af Jurassic World Rebirth vil kunne læses på Ekkos hjemmeside senere på ugen.
Han påpeger ironien i, at den oprindelige Jurassic Park (1993), som kan tolkes som en kritik af kapitalismen, skildrer åbningen af en flot forlystelsespark, hvor en kombination af teknisk bøvl og menneskelige fejl fører til en spektakulær katastrofe.
”Så presseforestillingen af Jurassic Park: Rebirth i dag afspejler plottet i seriens første film – dog blev vi ikke ædt.”
Forklar-mig-røv
Det forlyder, at problemerne ved dagens visning kan være et resultat af den praksis, hvor store amerikanske selskaber som Universal – der står bag Jurassic World Rebirth – først udleverer de største film til biograferne ved midnatstid før pressevisningen.
Dermed har Imperial ikke haft tid til at teste filmen inden pressekørslen, som man ellers normalt ville gøre.
Ekko har spurgt Asger Flygare Bech-Thomsen, administrerende direktør for Nordisk Film Biografer, som ikke var bekendt med den koksede visning.
”Du vil have forklar-mig-røv? Det kan vi altid finde ud af,” siger direktøren friskt og sender os prompte videre til selskabets chef for screen technology, Jan Rasmussen.
”Filmen kunne ikke starte op, fordi der var en fejl på den sikkerhedsnøgle, som følger med filmen og er en del af et sikkerhedssystem,” forklarer chefen. ”Det virkede ikke på serveren, så vi var nødt til tage en anden afviklingsserver i brug. Derfor tog det lidt tid, inden vi kom i gang,” siger Jan Ramussen.
– Hvad vil I gøre for at undgå den slags problemer i fremtiden?
”Jeg må tilstå, at vi ikke har tid til at se på, hvordan vi kan undgå sådan en fejl. Det vigtige for mig var bare at få filmen i gang. I morgen kommer der en ny nøgle, så jeg forventer ikke, at der bliver noget problem for publikum i biografen.”
– Og hvad med problemer med Biospillet?
”Det kan jeg ikke kommentere på, for det er nyt for mig. Men det er selvfølgelig en fejl.”
Distributionsselskabet UIP har i eftermiddag sendt en mail til de danske anmeldere, hvor de takker for tålmodighed i forbindelse med presseofrestillingen. De arrangerer en ny visning i morgen.
UIP meddeler over for Ekko, at de ikke har yderligere kommentarer.
Sort skærm på TV 2
Biospil-problemerne vækker mindelser om en anden komisk fadæse herhjemme.
Da TV 2 gik i luften i 1988, opstod der hurtigt problemer. En af de første film, man sendte, var Sergio Leones storbywestern Once Upon a Time in America – et episk værk fortalt i spring mellem nutid og fortid.
Det forvirrede flere seere så meget, at de ringede ind og klagede. TV 2 frygtede, at de havde startet filmen med den forkerte spole og stoppede derfor visningen, undskyldte og satte en anden spole på.
Men det gjorde bare forvirringen værre. Klagerne fortsatte, og stationen indså til sidst, at den oprindelige rækkefølge faktisk var korrekt – filmen skulle springe i tid. Endnu en undskyldning blev sendt ud, og filmen startede forfra for tredje gang.
Alt forløb herefter uden problemer lige indtil slutningen. Her havde man glemt, at strømmen til senderen automatisk blev slukket på et bestemt tidspunkt om natten. Så i stedet for filmens store finale fik seerne blot en sort skærm.
Kommentarer