Nyhed
01. juli 2013 | 19:43

Har du landets bedste kortfilm-ide?

Foto | Odense Internationale Film Festival
Sara Tristana pitcher sin ide foran juryen ved Pitch Me Baby for to år siden. Nu får otte nye håbefulde filmfolk muligheden for at imponere dommerne på bedste X Factor-maner.

Under konkurrencen Pitch Me Baby kan du vinde 30.000 kroner til at skrive et kortfilmmanuskript. Man finder ud af, hvor historien halter, når man siger den højt, fremhæver folkene bag.

Af Jacob Ludvigsen

Når danske instruktører sætter sig for at skrive manuskriptet til en kortfilm, sker det som regel med flaskeboner som eneste indtægtskilde.

Romantikere vil hævde, at det øger den kunstneriske nødvendighed. Men de færreste ville nok have noget imod et økonomisk tilskud og dermed lidt ro til at gennemarbejde historien.

Den mulighed tilbyder konkurrencen Pitch Me Baby, som sammenslutningerne Danske Filminstruktører og Danske Dramatikere arrangerer for fjerde år i træk på Odense Internationale Film Festival.

Bedste pitch på fem minutter
Her kan manden eller kvinden med det bedste pitch vinde et arbejdslegat på 30.000 kroner til manuskriptskrivningen. Alle kan tilmelde deres ideer før 9. august, og de otte bedste vælges til at dyste på scenen under festivalen.

De otte udvalgte får fem minutter til at fremlægge deres ide, hvorefter de får sparring fra en særligt udnævnt fagjury, ligesom publikum også kan stille spørgsmål og komme med kommentarer.

”Når man laver kortfilm, er det rart at kunne rykke hurtigt, men der er sjældent penge at skrive for. Så det er et godt sted at sætte ind,” siger Martin Strange-Hansen, næstformand for Danske Filminstruktører.

”Og så sker der en hel masse”
– Er der ikke risiko for, at det kommer til at handle om, hvor god man er til at præsentere, snarere end om selve historien?

”Vi vil ikke lave et filmisk X Factor, og derfor er det vigtigt for os, at det er en fagjury, der vurderer ideerne. Men vil man lave film, skal man kunne overbevise andre om, hvorfor ens ide er uafviselig,” siger Martin Strange-Hansen.

”Jeg har selv prøvet at lave et pitch, hvor jeg på et tidspunkt siger: ’… Og så sker der en hel masse.’ Når man siger historien højt for andre, finder man hurtigt ud af, hvor den halter.”

Kortfilmens anden ungdom
Nikolaj Scherfig, næstformand for Danske Dramatikere, slår også på vigtigheden i at kunne levere et slagkraftigt pitch.

”At kunne pitche en filmfortælling er et vigtigt værktøj for forfattere og instruktører, når de skal præsentere deres projekter for producenter, instruktører og tv-stationer. Det er her og i den efterfølgende diskussion, at samarbejder opstår, og at filmfortællingen bliver til andet end bare tekst på et stykke papir,” siger han.

Nikolaj Scherfig tilføjer, at kortfilmen lige nu oplever sin anden ungdom:

”Kortfilmen har med internettet, YouTube og initiativer som Ekko Shortlist fundet en ny distributionsform. Det har givet den en revival som et sted, hvor den unge, mere edgy filmkunst kan folde sig ud og gøre en kunstnerisk forskel. Kortfilmen har i den grad fremtiden foran sig.”

Kommentarer

Pitch Me Baby

Tilmeld dit pitch på filmfestival.dk/pitch-me-baby senest 9. august.

De otte bedste pitches går videre til præsentationen under Odense Internationale Film Festival, der løber af stablen 26.-31 august.

Årets jury består af instruktør Parminder Singh, manuskriptforfatter Jens Dahl, producer Mia Maria Borup, konsulent på Odense Filmfestival Ulrich Breuning og sidste års vinder Andreas Meldgaard.

© Filmmagasinet Ekko