Nyhed
28. mar. 2014 | 15:25 - Opdateret 29. mar. 2014 | 11:48

Henrik Ruben Genz puster liv i Tordenskjold

Foto | uoplyst
Tordenskjolds borgerlige navn var Peter Wessel, og han blev født ind i en købmandsfamilie i Norge 1690. Hans største bedrift var sejren ved Dynekilen i 1716, hvor han nedkæmpede den svenske forsyningsflåde.

Krigshelten fra tændstikæskerne kommer på biograflærredet. Instruktøren bag Frygtelig lykkelig og Undskyld jeg forstyrrer starter optagelserne sidst på året.

Af Freya Bjørnlund

Historien om Tordenskjold er propfuld af bulder, brag og grandiose slagsmål til søs.

Nu finder Danmarkshistoriens mest spektakulære søofficer vej til de danske biografer. Nimbus Film har netop modtaget otte millioner kroner i produktionsstøtte til Tordenskiold gennem konsulentordningen på Det Danske Filminstitut.

Men i hånden på instruktøren Henrik Ruben Genz ser det ud til, at fortidens actionscener må vige til fordel for et psykologisk studie af manden Tordenskjold – en norskfødt købmandssøn med det ydmyge, borgerlige navn Peter Wessel.

Samtidens rockstjerne
Handlingen i Tordenskiold starter i 1720, et år efter søheltens sejr over svensken.

Nu ved han ikke, hvad han skal give sig til. Så han lader sig overtale til at rejse på friertur gennem Europa, hvor han nedlægger damer på stribe som en anden samtids-rockstjerne.

Men den feterede veteran formår ikke at holde sig gode venner med alle undervejs. Og som bekendt endte den historiske Tordenskjolds dage i en duel med en livlandsk oberst.

Henrik Ruben Genz har tidligere lavet film med skæve personager i blandt andre Frygtelig lykkelig og Undskyld jeg forstyrrer.

Filmens manuskript er skrevet af Tordenskjolds landsmand, den norske forfatter Erlend Loe, der er kendt for sine grotesk-kuriøse skildringer af mænd i eksistentiel krise i romaner som Naiv.Super. og Doppler.

To gange Tordenskjold
Det er ikke første gang, at Tordenskjold er i spil til en filmdebut.

En konkurrerende Tordenskjold-filmatisering var på trapperne allerede inden, Nimbus og den norske samarbejdspartner Motlys annoncerede deres version.

Projektet er også en dansk-norsk produktion, nemlig mellem Zentropa og det norske produktionsselskab Filmkameratene. Der skal rejses et budget på svimlende 70 millioner kroner.

Filmen var oprindelig planlagt til at blive instrueret af norske Morten Tyldum, som står bag Jo Nesbø-filmatiseringen Headhunterne (2011). I 2012 sprang han fra til fordel for et Hollywood-projekt, hvorefter finansieringen skulle findes på ny.

Men Zentropas Peter Aalbæk Jensen siger til Ekko, at deres Tordenskjold stadig kan nå lærredet. ”Vi vil mere filme, hvor han kæmper end knepper,” siger direktøren uden dog hverken at kunne sætte en dato eller en instruktør på filmen.

Instruerer James Franco
Nimbus’ version har også været igennem et omskifteligt forløb.

Da projektet blev annonceret i 2012, skulle islandske Dagur Kari sidde i instruktørstolen. I hans bagkatalog finder man ingen dyre periodefilm, men derimod smalle og fantasifulde titler som Noi Albinoi, Det gode hjerte og Voksne mennesker.

Stafetten gik videre til Henrik Ruben Genz, som har mange jern i ilden.

Den 54-årige instruktør er på vej med sin første engelsksprogede spillefilm, som har attraktive Hollywood-navne som James Franco, Kate Hudson og franske Omar Sy på rollelisten.

Good People, der forventes af få amerikansk premiere i år, er baseret på krimiforfatteren Marcus Sakeys roman af samme navn. Den handler om et ungt amerikansk par, som ved en tilfældighed finder en taske med et svimlende antal dollarsedler.

Men nu vender Ruben Genz altså hjem med en historie så dansk, som nogen kunne være. Tordenskiold forventes at indtage de danske biografer i efteråret 2015.

Kommentarer

Henrik Ruben Genz

Født 1959 i Gram, Sønderjylland.

Tog afgang fra Den Danske Filmskole med den københavnske roadmovie Omveje i 1995.

Oscar-nomineret for kortfilmen Bror, min bror i 1999.

Spillefilmdebuterede med børnefilmen En som Hodder i 2003.

Kritikerrost for Erling Jepsen-filmatiseringerne Frygtelig lykkelig (2008) og Undskyld jeg forstyrrer (2012).

Hans kommende engelsksprogede film, Good People, co-produceres blandt andre af Tobey Maguire.

© Filmmagasinet Ekko