oscar 2021
14. mar. 2021 | 18:26

Spådom: Her er Oscar-nomineringerne

Foto | Sturla Brandth Grøvlen
Der skal en god portion held til, hvis Mads Mikkelsen bliver nomineret, men han kan ifølge Ekkos Oscar-ekspert godt holde sig klar til at åbne champagnen for en nominering til Druk i kategorien ”bedste internationale film”.

Der kan snildt komme store overraskelser, men det vil være sensationelt skuffende, hvis Thomas Vinterbergs Oscar-favorit Druk ikke bliver nomineret i morgen mandag.

Af Casper Hindse

Så er det ved at være. 

I morgen mandag fra klokken 13.15 offentliggøres nomineringerne til Oscar-festen 2021. 

Det er mere åbent og spændende end vanligt, for i et år uden åbne biografer i Hollywood-land er det svært at vide, hvilke film akademiets medlemmer reelt har fået set. 

Ikke mindst om filmene med storskala-billeder har en lige så god chance som de mindre fortællinger om familierelationer. 

Og hvad mon med den dér film om fire gymnasielærers eksperiment med alkohol? 

Vigtige indikatorer
Siden spådommene sidst var i spalterne, er der sket forskydninger i nomineringsræset, da vi har set flere af de vægtige amerikanske branchepriser nominere til deres fester. 

Det er altid en god idé at skele til Screen Actors Guild (SAG), Producers Guild (PGA) og Directors Guild (DGA), når vi taler Oscar-nomineringer og -vindere. 

Mindre vægtig er den britiske BAFTA, men alligevel er der også her et vist overlap af folk, som kan stemme til både den mest glitrende engelske og den mest skinnende amerikanske prisuddeling. 

Derfor er film som eksempelvis Nomadland, Promising Young Woman og Druk da også så godt som sikre på at skulle med til Oscar-showet 25. april.

Bedste film
Hovedkategorien ligner et slag mellem Aaron Sorkins The Trial of the Chicago 7 og Chloé Zhaos Nomadland

Men med den medvind Lee Isaac Chungs Minari har oplevet i de seneste uger, kunne den godt være en outsider. De tre film bliver i hvert fald nomineret. 

Det samme lader Emerald Fennells Promising Young Woman, David Finchers Mank og George C. Wolfes Ma Rainey’s Black Bottom til at blive. Med seks nomineringer er vi så ved at være nået til diskussion om, hvor mange film der overhovedet skal være med i hovedkategorien i år. 

Kunne 2021 blive et år med ti nomineringer? I så fald vil det være første gang i ti år, og derfor taler sandsynligheden nærmere for ni nomineringer. 

Skeler vi til SAG og PGA kan instruktørdebutant Regina King godt booke billet til hovedkategorien med One Night in Miami. Dermed er der to pladser tilbage. 

PGA nominerer ti film i deres hovedkategori, og sammenligner vi denne med Oscar-uddelingen, burde disse ugers mest roste film, Shaka Kings Judas and the Black Messiah, også komme med. 

Plads nummer ni kunne gå til Darius Marders Sound of Metal, men det betyder så, at hverken Paul Greengrass’ News of the World, Spike Lees Da 5 Bloods eller Florian Zellers The Father og Sacha Baron Cohens Borat Subsequent Movie kommer over målstregen. 

Bedste instruktør
For få uger siden så det ud til, at kategorien her ville blive historisk. Det gør det stadig, men af lidt andre årsager. 

For det er så godt som sikkert, at Nomadland-instruktør Chloé Zhao vinder statuetten i slutningen af april. 

Det vil hun kun være den anden kvinde i historien, der formår. Men til gengæld lader det ikke til, at akademiet er så modig, at man for første gang i historien også nominerer flere kvinder end mænd. 

For efter at have set de nomineringer, der er kommet ved de mindre prisuddelinger, ligner Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7) og David Fincher (Mank) sikre Oscar-kandidater, mens Minari-instruktør Lee Isaac Chung virkelig har tur i den for tiden. 

Dermed er femtepladsen en kvindekamp mellem Regina King (One Night in Miami) og Emerald Fennell (Promising Young Woman). For få uger siden så King ud til at komme med, men Promising Young Woman rykker for tiden. Vi tror den napper femtenomineringen. 

Bedste mandlige hovedrolle
Mange anser det her for at være Chadwick Bosemans statuette. Den populære skuespiller døde i 2020, og hans præstation i Ma Rainey’s Black Bottom udløser en nominering. 

Det samme gør Riz Ahmeds spil i Sound of Metal og Anthony Hopkins’ præstation i The Father

Det efterlader to pladser, og her er kampen virkelig åben. Rygterne i Hollywood går på, at Mads Mikkelsen kan komme i betragtning for Druk, og det samme kan Sacha Baron Cohen for Borat Subsequent Movie

Men det lader nu nærmere til, at Gary Oldman bliver nomineret for Mank, mens Steven Yeun napper femtepladsen for Minari

Bedste kvindelige hovedrolle
Frances McDormand (Nomadland) har tabt lidt terræn i samtalerne på det seneste, men hun skal nu nok blive nomineret. 

Det bliver Carey Mulligan (Promising Young Woman) – selv om hun ikke blev BAFTA-nomineret – og Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom) også. 

Det samme lader Vanessa Kirby til at blive for Pieces of a Woman, mens Andra Day (The United States vs Billie Holiday) virkelig er rykket frem i favoritfeltet efter sin overraskende Golden Globe-statuette. 

Hun kan dog blive narret af Yeri Han for Minari eller Sidney Flanigan for Never Rarely Sometimes Always, men det tror nu vi ikke, hun bliver. 

Bedste mandlige birolle
Det ville være noget af en overraskelse, hvis ikke Sacha Baron Cohen – der er kolossalt populær i Hollywood på grund af sit politiske engagement – bliver nomineret for The Trial of the Chicago 7

Efter ham følger Leslie Odom Jr. for One Night in Miami og Daniel Kaluuya for Judas and the Black Messiah

Men herfra tror vi så også, at kategorien kan blive ret så overraskende. 

I øjeblikket går rygterne på, at Chadwick Bosemans spil i Da 5 Bloods kunne blive nomineret, og dermed vil han være med i begge mandlige skuespilkategorier. Lidt af et særsyn. 

Vi tror imidlertid ikke, det sker. For både David Strathairn (Nomadland) og Paul Raci (Sound of Metal) rykker hurtigt i disse uger. Dog kunne det godt se ud til, at det kun er Paul Raci, der kan indhente Boseman i nomineringsræset, og det vil faktisk sige, at han får den sidste plads her. 

For de fleste i kategorien er muligvis blevet overhalet af en lille knægt. Da otteårige Alan S. Kim (Minari) forleden vandt en Critics Choice Award, holdt han en tale, der fik internettet til at juble. 

Vi tror, at det sender ham ind i Oscar-feltet lige foran Paul Raci, der runder kategorien af. 

Bedste kvindelige birolle
Yuh-jung Youn (Minari) ligner favoritten netop nu, og så må Glenn Close (Hillbilly Elegy) og Olivia Colman (The Father) i det skjulte fortsætte den Oscar-fejde, de to udkæmpede forrige år. Og hvor Colman vandt for The Favourite

Amanda Seyfried (Mank) har længe lignet en sikker nominering, men hun er blevet overhalet af bulgarske Maria Bakalova, som i Borat Subsequent Movie skabte store overskrifter i efteråret 2020, da Donald Trumps advokat tilsyneladende smed bukserne foran hende på et hotelværelse. 

Vi tror nu, at Seyfried – som er kolossalt populær i Hollywood – alligevel sniger sig med. Hvis hun ikke på stregen bliver slået af enten den tolvårige tysker Helena Zengel (News of the World) eller Jodie Foster (The Mauritanian). 

Bedste originale manuskript
Her er det som regel en god idé at kigge mod nomineringerne til Writers Guild (WGA). Deres nomineringer indikerer, at The Trial of the Chicago 7 ligner et godt bud sammen med Promising Young Woman og Sound of Metal

Minari ligner også en sikker nominering, men der skal også gerne en lidt mindre film med i mindst en af manuskriptkategorierne. Ser vi på WGA, kunne det blive den elegante Palm Springs

Vi tror dog snarere, at pladsen står mellem Judas and the Black Messiah og Mank. Med førstnævnte som spinkel favorit. 

Enkelte har forhåbninger til danske Druk, men der er nok for mange amerikanske varer på hylderne til, at det er realistisk.

Bedste manus baseret på andet forlæg
Nomadland ligner favoritten, mens One Night in Miami og The Father også står stærkt. 

Samtidig bør Ma Rainey’s Black Bottom komme med, men så er det godt nok også svært at spå om herfra. 

Som regel er her nemlig en smallere film i kategorien. Både Borat Subsequent Movie og The White Tiger er nomineret ved WGA, men vi tror, at akademiet kigger i kvindernes retning. Derfor bliver Kelly Reichardts First Cow nomineret. 

Bedste animationsfilm
Sjæl vinder, mens Wolfwalkers og Til månen og tilbage også bliver nomineret. 

Pixars Fremad kommer formentlig også med, mens femtepladsen står mellem F for får – Fårmageddon og Croods: En ny tid. Sidstnævnte oplever en del buzz for tiden. Vi tror, den bliver nomineret. 

Bedste fotografering
Mank og Nomadland ligner favoritterne. 

Christopher Nolans Tenet har tabt terræn i de seneste uger, men vi tror nu alligevel, at den sniger sig med. Det samme kunne western-filmen News of the World gøre, og det efterlader en enkelt plads. 

Den står mellem Minari og The Trial of The Chicago 7. Vi tror, sidstnævnte modtager nomineringen. 

Bedste dokumentar
Dokumentar-kategorien er ofte uforudsigelig, og shortlisten i år er da også proppet med gode bud. 

Stærkest i feltet lige nu ligger Garrett Bradleys Time og rumænske Alexander Nanaus Collective

David Frances Welcome to Chechnya bør også liste sig med sammen med Crip Camp (instrueret af Nicole Newnham og James Lebrecht), mens femtepladsen er fuldstændigt åben. 

Det ligner et sværdslag mellem The Truffle Hunters (Michael Dweck og Gregory Kershaw) – der har fået flere flotte nomineringer på det seneste – og Dick Johnson Is Dead (Kirsten Johnson). Sidstnævnte har længe lignet en sikker kandidat, men vi tror, at The Truffle Hunters napper nomineringen. 

Bedste internationale film
Her er danske Druk favorit. Hvis den ikke bliver nomineret, vil det nærmest være sensationelt – sensationelt skuffende. 

Quo Vadis, Aida? fra Bosnien-Hercegovina og La Llorona fra Guatemala bør også blive nomineret. 

Franske Deux kommer formentlig også med, mens enten taiwanske A Sun eller russiske Dear Comrades! får lov at runde feltet af. Vi gætter på, at Taiwan napper nomineringen.

Trailer: Druk

Kommentarer

Oscar 2021

Oscar-priserne uddeles for 93. gang.

Der dystes i 24 kategorier.

Showet har ikke nogen vært. I de senere år har det været værtsløst, og det forventer mange fortsætter.

Prisuddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 25. april

© Filmmagasinet Ekko