Ugens streaming
16. feb. 2018 | 13:24

Streaming: Mænd, der elsker hinanden

Foto | Kimberly French
Kærligheden spirer mellem de to cowboys Jack (Jake Gyllenhaal) og Ennis (Heath Ledger) i Brokeback Mountain, men de må skjule deres følelser for omgivelserne.

To aktuelle mesterværker om mandlig homoseksualitet har inspireret os til at anbefale fem film om kærlighed mellem mænd til streaming.

Af Mikkel Krebs Behnke

”Homofilmen har det bedre end nogensinde.”

Sådan skriver Michael Bo i det nye nummer af Ekko. Det er ikke længere usædvanligt eller kontroversielt, når en instruktør kaster sig over emnet, og på det store lærred har vi set cowboys, universitetsprofessorer og sorte mænd være homoseksuelle.

Homofilmen er ”gået hen og blevet voksen”, som Michael Bo skriver.

Den anmelderroste Call Me by Your Name går lige nu i biografer landet over. Filmen skildrer forholdet mellem en teenagedreng og hans fars praktikant. I det italienske sommerlandskab udvikler de to et særligt bånd til hinanden.

Og den 8. marts kommer 120 slag i minuttet, der handler om en gruppe unge aktivister i starten af 1990’erne, hvor aids-epidemien rasede. Filmen blev storrost ved premieren på Cannes-festivalen, hvor den vandt juryens pris.

I anledning af de to dramaer anbefaler vi i denne omgang fem film, der på den eller den anden måde behandler homoseksualitet.

Brokeback Mountain

Ang Lees film fra 2005 skildrer rørende historien om den forbudte og hemmelige kærlighed, der opstår mellem to cowboys ved en overvintring på Brokeback Mountain. Jake Gyllenhaal og i dag afdøde Heath Ledger er fremragende som de to homoseksuelle cowboys i 1960’ernes USA.

Deres omgivelser er ikke positivt stemt over for homoseksualitet. Homofobien hersker, og de to mænd må manøvrere deres forhold gennem et fjendtligt miljø.

Brokeback Mountain brød ifølge Michael Bo med flere mønstre inden for film med et homo-tema og tør siges at have startet en bølge. Med filmen blev homoseksuelle interessante som hovedkarakterer. Ang Lee og filmen vandt adskillige priser og er et glimrende sted at starte.

Streames på Viaplay.

 

Weekend

Andrew Haighs drama udspiller sig i engelske Nottingham og er en simpel historie om et stort emne. Filmen handler om to mænd, der møder hinanden på en homobar. De tager hjem sammen og starter næste dag i sengen en samtale, der udvikler sig til at blive dybere end den sædvanlige pudesnak.

Filmen viser, hvordan de to mænd håndterer deres homoseksualitet på forskellige måder. Men Weekend handler mest om kærlighed og om at åbne sig for et andet menneske. Det fantastiske ved Haighs’ fortælling er, at vi alle kan identificere os med de to hovedpersoner, ligesom det er befriende, at filmen skildrer et homoseksuelt forhold som noget ganske almindeligt.

Weekend er en følsom og skarp film fortalt gennem et hverdagsbillede, der kan lede tankerne på Richard Linklaters Before-trilogi.

Lejes på Blockbuster.

 

A Single Man

Modeskaberen Tom Ford debuterede med A Single Man som filminstruktør. Historien om den midaldrende universitetsprofessor George (Colin Firth) er baseret på Christopher Isherwoods roman af samme navn.

I 1960’ernes Los Angeles har George efter tabet af sin mand svært ved at komme sig over sorgen. Historien foregår over en enkelt dag i Georges liv. Han har besluttet, at dagen skal være anderledes end alle andre. Vi følger ham i hans ensomme sorg og møder hans bedste veninde Charlotte (Julianne Moore), der kæmper lige så meget med tilværelsen.

Tom Ford er blevet kritiseret for at være mere modeskaber end filmskaber og vægte form over indhold. A Single Man er dog ikke blot et æstetisk formværk, men en betagende og rørende film om en mand, der leder efter ny mening med tilværelsen.

Streames på C More.

 

Broderskab

Den afskedigede officer Lars (Thure Lindhardt) kommer ind i en nynazistisk gruppe, der viser ham respekt og giver ham et fællesskab.

Men da han falder for en anden fyr i gruppen, Jimmy (David Dencik), og de indleder et forhold, risikerer de at falde i unåde i gruppen, hvor homoseksualitet er ildeset.

På samme måde som i Brokeback Mountain foregår Broderskab i et miljø, der er fjendtligt stemt over for anderledes seksualitet. Spørgsmålet er, om lysten eller loven i gruppen vinder.

Streames på Filmstriben.

 

Moonlight

Til stort drama vandt Moonlight prisen for bedste film til sidste års Oscar-uddeling foran La La Land, der ellers ved en fejl først blev udråbt som vinder.

Instruktør og manuskriptforfatter Barry Jenkins’ ellers rolige drama er en billedskøn fortælling om Chiron, som vi følger i tre stadier: barndom, ungdom og voksenliv. Filmen skildrer hans liv med crack-afhængig mor, mobning i skolen, vold og spørgsmål om seksualitet.

Michael Bo skriver i det nye Ekko, at Moonlight er politisk uden at være det – alene fordi hovedpersonen er en sort, homoseksuel mand i et hårdt miljø. Men derudover er filmen en bjergtagende og kontroversiel historie i sin egen kunstneriske ret.

Streames på Filmstriben og Viaplay.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på homofilm om mænd.

© Filmmagasinet Ekko