Nekrolog
25. feb. 2022 | 15:55

Hot Lips er død

Foto | Aspen Productions
Den nyligt ankomne oversygeplejerske Margaret Houlihan (Sally Kellerman) får kælenavnet Hot Lips, da de andre soldater overhører hende i intim nærkontakt med en kollega.

Sally Kellerman blev Oscar-nomineret for sin rolle i Robert Altmans komiske krigsfilm M*A*S*H, der var et højdepunkt i skuespillerens karriere.

Af Aske Nielsen

Sally Kellermans 158 skuespilkrediteringer på IMDb vidner om en karriere, hvor hun konstant har været at finde i Hollywood.

Men hun huskes især for sin Oscar-nominerede rolle som major Margaret ”Hot Lips” Houlihan i Robert Altmans komiske krigsfilm M*A*S*H fra 1970.

Kellerman døde i går efter en lang kamp med demens i en alder af 84. Det siger hendes søn Jack Krane til amerikanske medier.

Han fortæller også, at folk ofte råbte ”Hey, Hot Lips!” til hende på gaden.

I filmen spiller Sally Kellerman sammen med Donald Sutherland og Elliott Gould soldater, der er udsendt tæt på fronten under Korea-krigen.

Her klares dagligdagen, hvor døden konstant lurer, med store doser sort humor. Houlihan er de andre personers foretrukne mobbeoffer, fordi hun modsat dem tager krigen seriøst.

Efter filmens succes blev M*A*S*H lavet som en tv-serie, der kørte i elleve sæson fra 1972 til 1983. Her spiller Loretta Swit rollen som eftertragtede Margaret Houlihan.

Ikonisk badescene
Den mest udfordrende dag for SallyKellerman under optagelserne af M*A*S*H var en scene, hvor hun tager et bad.

Den ender med, at Hot Lips bliver blottet foran hele holdet af læger og sygeplejersker.

Det var skuespillerens første nøgenscene. Hun har engang fortalt, at Robert Altman for at gøre hende mere tryg distraherede de omkringstående ved at have andre nøgne mennesker til at løbe fra badet.

Kellerman var en af Altmans yndlingsskuespillere. Ud over M*A*S*H medvirker hun i instruktørens Hollywood-satire The Player og modekomedien Prêt-à-Porter.

Kultserier og stjernemøder
Sally Kellerman blev født i 1937 i Long Beach i Californien. Hendes mor var klaverlærer, og faren arbejdede for Shell Oil.

Hun startede med at spille skuespil i teaterforestillinger, da hun gik på Hollywood High School. Atten år gammel startede hun på et dramakursus hos teaterskuespilleren Jeff Corey. Blandt hendes klassekammerater var blandt andre en ung Jack Nicholson.

Filmdebuten kom i 1957 med en lille rolle i Piger på opdragelsesanstalt. I 60’erne err hun med i adskillige tv-serier, blandt andre science fiction-kultserierne Star Trek og The Twillight Zone.

Inden filmgennembruddet med M*A*S*H spiller hun over for to af stjernerne Henry Fonda og Tony Curtis i true crime-mordmysteriet Boston-kvæleren. Senere i karrieren medvirker hun sammen med komikeren Rodney Dangerfield i den skøre komedie Back to School.

Ud over sin karriere som skuespiller har Kellerman også udgivet to albums som sanger. I 2013 skrev hun selvbiografien Read My Lips: Stories of a Hollywood Life, hvor hun som titlen antyder reflekterer over sin lange karriere i Hollywood.

Turbulent privatliv
Sally Kellerman var opdraget kristent. Hun blev i 1961 indlagt på hospitalet efter en hjemmeabort, og hun fik aldrig biologiske børn.

Efter søsteren sprang ud som homoseksuel og flyttede til Paris, adopterede Sally Kellerman hendes datter Claire i 1976.

I 1970 giftede Kellerman sig med produceren Rick Edelstein, men to år senere blev de skilt. I 1980 giftede hun sig med manuskriptforfatter og producer Jonathan D. Krane. Foruden Claire adopterede parret tvillingerne Jack og Hannah i 1989.

Ægteskabet var dog ikke idel lykke, da de af to omgange blev separeret. I 1994 varede separationen kun et par måneder, men en affære mellem Krane og skuespilleren Nastassja Kinski holdt parret adskilt i over et år fra 1997 til 1998.

Sally Kellerman tilgav dog sin mand, og de forblev gift indtil 2016, hvor Krane døde af et hjertestop.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko