Ekko Shortlist Awards 2020
14. nov. 2020 | 18:00

Hun søger tilflugt i vandmasserne

Foto | Mia Mai Dengsø Graabæk
Theo (Kristine Kujath Thorp, øverst) trøster sin veninde Helene (Frederikke Dahl Hansen), men pludselig skifter dynamikken mellem de to veninder.

”Jeg kom ud på den anden side med en erkendelse af, hvor afgørende venskaber er,” siger Katrine Brocks, som kan vinde Ekko Shortlist Awards 2020 med sin personlige film om angst og depression.

Af Marcus Uhre

Theo er ved at drukne. Hun flyder i vandkanten ved en strand på Kreta. Veninden Helene stormer ud for at redde hende. 

Vandet bliver erstattet af det rene vanvid. Theo fortæller Helene, at hun kan se Nikos på bunden af havet. 

Han er Helenes gamle ferieflamme, som de to veninder rejser sydpå for at genfinde. Men han er død for længst, og på ferien må veninderne i stedet konfrontere Theos indre dæmoner, der nærmest kommer ud af det blå. 

Det pludselige fokusskift er netop, hvad der gør Under bølgerne, over skyerne – som er nomineret til Shortlist Prisen og fire andre priser i Ekko Shortlist Awards 2020 – til noget særligt. 

”Sådan er det med psykisk sårbarhed. Det sker som et twist i ens liv, fordi man sjældent ser det komme,” fortæller Katrine Brocks, der med kortfilmen dimitterede som instruktør på Filmskolen 2019. 

Man kan se Under bølgerne, over skyerne og frem til 17. november stemme på den i Publikum Prisen, kvindelig skuespiller, manuskript og klipning.  

Det sværeste nogensinde
Katrine Brocks oplevede for første gang at få angst og depression, da hun gik på Filmskolen.

”Det er det sværeste og det værste, jeg nogensinde har oplevet,” siger instruktøren, som måtte sygemeldes i fire måneder.

”Men jeg kom ud på den anden side med en meget stærk erkendelse af, hvor altafgørende ens venskaber og nære relationer er, når man er midt i en krise og føler, at man er ved at falde fuldstændigt ud af verden.”

Når Theo mister tilknytningen til virkeligheden, prøver hendes veninde at hjælpe hende så godt, hun kan. Men det kan være svært og udmattende at hjælpe en person i livsfarlig krise.

”Helene ser i starten Theo som den her uovervindelige, meget inspirerende veninde. Men langsomt begynder der at opstå sprækker,” siger den 31-årige instruktør.

”Som pårørende er det meget svært, for man kan ikke få det til at gå væk. Men man kan måske hjælpe den ramte person til at stå det igennem.”

Aggressiv tankestrøm
Sprækkerne i Theos psyke bliver i filmen kun større og større.

I begyndelsen leger hun med idéen om at trodse tyngdeloven, når hun vender bunden i vejret på et vandglas. Senere bliver vandmasserne i feriestedets pool og strand hendes eneste tilflugtssted fra den aggressive tankestrøm.

Ude af vandet får Theo et decideret sammenbrud, hvor hun forgæves forsøger at forstå, hvad der sker inde i hendes hoved.

Krigen, der foregår i Theos sind, er ikke noget, som Katrine Brocks har lyst til at sætte specifikke mærkater på.

”Min producer og jeg ville med filmen prøve at nuancere sproget omkring psykisk sårbarhed. Det bliver ofte reduceret til diagnoser, når man taler om det,” siger instruktøren, der med endnu en kortfilm om psykisk sårbarhed, Uden at blinke, som vandt en pris på årets festival i Odense.

Vågnede op til kamera
Theo bliver spillet af norske Kristine Kujath Thorp, der er nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2020 for en præstation, som det tog lang tid at udvikle.

”Vi tog på en research-tur til Marokko, hvor jeg nonstop var Theo i en hel uge. Katrine rendte rundt med et kamera og filmede en slags videodagbog,” fortæller den 28-årige skuespiller, der i øjeblikket er aktuel i DR-serien Noget om Emma. 

”Vi filmede jo nærmest det hele. Jeg gik i seng, mens Katrine filmede mig, og jeg vågnede op med et kamera i ansigtet,” siger den 28-årige skuespiller. 

Karakteren kom helt under huden, da Kristine Kujath Thorp skulle udforske, hvordan Theo børstede tænder eller købte appelsiner på et marked. 

”Det var en meget intens oplevelse i Marokko, fordi man som skuespiller siger til sig selv, at man skal opleve verden på en meget ekstrem måde.” 

Glem virkeligheden
Efter en lang periode med improvisation blev der lavet et manuskript, og først der kunne filmens egentlige optagelser begynde.

”Jeg har lært, at jo mere frihed, man gerne vil føle foran kameraet, jo mere kontrol og forberedelse har man brug for. Der skal være nogle rammer, ellers stikker det helt af,” siger Katrine Brocks og fremhæver skuespillerens evne til at slippe selvbevidstheden og lægge forfængeligheden på hylden.

”Der er ligesom et eller andet punkt, hvor det ophører med at være fiktion, fordi situationen føles så ægte, og alle involverede tror på det,” siger instruktøren.

Kristine Kujath Thorp skal også spille hovedrollen i Katrine Brocks’ kommende spillefilmprojekt Den store stilhed, der handler om en traumatiseret nonne.

Trailer: Under bølgerne, over skyerne

Kommentarer

Katrine Brocks

Født 1989 i København.

Uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole i 2019.

Under bølgerne, over skyerne er nomineret i fem kategorier ved Ekko Shortlist Awards 2020.

Vandt for bedste kortfilm på Odense-festivalen med Uden at blinke, som også er nomineret til Robert 2021.

Arbejder på spillefilmen Den store stilhed.

Kristine Kujath Thorp

Født 1992 i Oslo.

Spiller titelrollen i DR-serien Noget om Emma.

Er i gang med optagelserne til den norske katastrofefilm Nordsjøen, der får premiere i 2021.

Aktuel i norske Den største forbrytelsen og Ninjababy, som får premiere til henholdsvis december og februar.

Skal spille hovedrollen i Katrine Brocks’ Den store stilhed.

© Filmmagasinet Ekko