Ugens streaming
09. dec. 2018 | 11:58

Ugens streaming: I familiens skød

Foto | Carlos Somonte
Alfonso Cuaróns billedskønne Roma har tryllebundet anmeldere verden over og kan ses i biograferne nu og på Netflix fra 14. november.

Vi markerer premieren på Alfonso Cuaróns mesterlige barndomserindring Roma med en anbefaling af fem dramaer om familien i denne uges streaming.

Af Frederik Bakkerud

Hvad skal vi stille op med familien?

Det er december, juleklokkerne kimer, gløggen koger over, og pludselig ringer det på døren – det er svigerforældrene!

For nogle den glædeligste nyhed, for andre det værst tænkelige scenarie.

Men ingen har magten til at vælge sin egen familie. Vi er knyttet til hinanden og ofte af blod. Så der er ikke andet at gøre – på med æbleskiverne og en god film!

En af filmens forcer er dens særlige evne til at blotlægge familier og interne stridigheder. Det har Alfonso Cuarón gjort med sit mexicanske mesterværk Roma, der går i biografen nu og på Netflix fra 14. november.

I denne uges streaming vil vi gerne slå et slag for fem vidt forskellige og enestående familieportrætter.

Festen

Patriarken Helge holder 60-års fødselsdag for hele sin familie på et stort hotel med et overdådigt festmåltid. Men ikke alt er lutter lagkage.

Da Christian holder tale for sin tyranniske far, vælter skeletterne ud af skabet. Som kaptajnen på Titanic forsøger Klaus Bondams toastmaster at holde humøret oppe, mens et far-søn-opgør af Shakespeare’ske dimensioner udspiller sig.

Festen tager sig ud som et kammerspil med uortodokse kameravinkler og skrabede tekniske virkemidler. Men tag ikke fejl: Dogmeperlen er noget af det allerfineste, dansk film har at byde på.

Streames på Filmstriben

 

The Royal Tenenbaums

Wes Anderson har en hang til skæve familieportrætter, hvad end det er backpackerbrødre, rævefædre eller hele stamtavlen, der kommer i spil – som i The Royal Tenenbaums.

22 år efter Royal stak af fra kone og tre børn, forsøger han at få dem tilbage i sit liv. Men i mellemtiden er børnene Chas, Margot og Ritchie blevet voksne og temmelig succesfulde, selv om livsglæden svigter lidt for alle tre.

Den splittede familie er ikke særlig interesseret i Royals syndsforladelse. Men da han foregiver at have fået mavekræft og spiser pastiller, der skal forestille medicin, får han alligevel lov til at flytte ind i familiens gamle hjem.

Streames på BlockbusterScener fra et ægteskab

Instruktører som Woody Allen og Richard Linklater står i gæld til Ingmar Bergmans mesterlige ægteskabsskildring.

Med hjælp fra et genialt manuskript lader Bergman ægteskabet mellem Johan og Marianne krakelere for øjnene af os. Replikkerne er rasende præcise, menneskelige og til tider ondskabsfulde.

Scener fra et ægteskab findes både som film og tv-miniserie, og den har Ingmar Bergmans mangeårige muse Liv Ullmann i rollen som Marianne.

Selv mente den svenske instruktør, der ville være fyldt 100 i år, at det danske skilsmisseboom, der fandt sted, umiddelbart efter tv-serien fik premiere i 1973, var hans fortjeneste.

Streames på C MoreMeet the Parents

Ingen bryllupsfest uden svigerfamilie!

Gaylord ”Greg” Focker må smigre sig ind hos svigerfamilien, før han kan fri til sin kæreste.

Det dilemma kender givetvis de fleste. Men Gregs svigerfar er tidligere CIA-mand, og Greg er en sygeplejer, hvad der i sig selv ikke falder i god jord hos den gamle patriark.

Under en middag får Greg fortalt, hvordan han engang malkede en kat. Da svigermor undrer sig, forklarer han, at hvad som helst med brystvorter kan malkes!

Robert de Niro og Ben Stiller er fremragende som henholdsvis svigerfar fra helvede og sagesløs svigersøn.

Streames på HBO Nordic og ViaplayA Ciambra – et hjørne af Italien

En barsk ungdomsfilm om fjortenårige Pio Amatos, der lever et udsigtsløst liv med sin romafamilie i en syditaliensk ghetto.

Da hans storebror ryger i fængsel, træder Pio ind i de voksnes rækker, selv om han er alt for ung. Han ryger, drikker og stjæler biler. ”Det er os mod resten af verden,” siger bedstefaren og indkapsler dermed den situation, romaerne befinder sig i anno 2018.

Mens rammerne er benhårde, er historien ikke uden skønhed. Kameraet peger mod uromantiske ghettoer det ene øjeblik og klare den stjernehimmel det næste.

Og så fik fortællingen om Pios uskyldstab endda hele fem stjerner i sommerens Ekko.

Streames på Filmperler


Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på familieportrætter.

© Filmmagasinet Ekko