Interview
12. okt. 2019 | 13:20

I psykopatens klør

Foto | Tine Harden
Som en del af sin research talte Morten Hee Andersen med en psykiater for at forstå Mikes ondskab. Mike bruger omverdenen til at afreagere på sin indre larm, fik skuespilleren at vide.

”Man er sadomasochist som skuespiller,” siger Dar Salim og Morten Hee Andersen, der i DR-serien Fred til lands spiller to mænd, som umiddelbart er hinandens modsætninger.

Af Claus Nygaard Petersen

I DR’s nye dramaserie Fred til lands bliver et lille landsbysamfund på Fyn terroriseret af psykopaten Mike. Det får en gruppe på overfladen almindelige mennesker til at beslutte sig for at slå plageånden ihjel.

Første afsnit blev vist i søndags, og flere anmeldere – ikke mindst Ekkos egen – er meget begejstret for serien.

Det har dog været følelsesmæssigt krævende for skuespillerne at kaste sig ind i det dystre univers.

”Man er sadomasochist som skuespiller. Jo længere ud, man kan komme, og tro på det selv, jo mere glad er man bagefter. Det er jo det, man lever for, når man er på arbejde,” siger 42-årige Dar Salim.

Han spiller den korrekte og høflige Milad, der dog gemmer noget under overfladen, som bare venter på at springe op.

Morten Hee Andersen skal som Mike gøre nogle nederdrægtige og ubehagelige ting mod de andre personer. I starten af optagelserne krævede det, at den 28-årige skuespiller tog et øjeblik for sig selv efter de hårdeste optagelser.

”Scenerne kræver noget af én. Bagefter skulle jeg lige have det ud af kroppen. Det tog ikke lang tid, men jeg skulle respektere det, for jeg havde det mærkeligt hver gang, vi havde optaget en scene. Men efter et stykke tid blev det nemmere, og jeg kunne læne mig mere ind i det her eventyr af en rolle,” siger Morten Hee Andersen.

Rovdyr på savannen
De to skuespillere havde vidt forskellige udfordringer med at finde deres respektive rolle.

For Dar Salim betød rollen som en mand, der er chef på den lokale kyllingefarm, at han ikke havde noget specifikt at læne sig op ad. Ingen profession som fotograf eller soldat med alle de daglige vaner og miljøer, der hører med til det.

”Milad ikke har nogen færdigheder, som jeg skal ud og lære, eller en bestemt fysik eller et job, som er relevant for historien. Det er rendyrket karakterarbejde. Her er et menneske, som har været udsat for nogle ting i livet, og spørgsmålet er, hvordan det har påvirket ham,” siger skuespilleren, der er kendt for machoroller i Underverden og Kriger.

Morten Hee Andersen havde det omvendt med rollen som mekanikeren Mike.

Han gik i lære hos de mekanikere, hvor en del af hans scener er blevet optaget. Skuespilleren lærte at arbejde med biler og fangede jargonen på et værksted.

”Jeg ledte meget efter en rytme, en fysisk fornemmelse af, hvor Mike føler sig hjemme, og hvor han føler sig fremmed. Han er det her rovdyr på savannen, så han føler sig hjemme rigtigt mange steder,” forklarer Morten Hee Andersen.

Mikes fortid
De to personer i Fred til lands er drevet af forskellige, ubevidste mekanismer.

Milad har dedikeret sit liv hundrede procent til opdragelsen af sin søn. Kærlighedslivet er ikke-eksisterende, og fysisk gør han heller ikke noget videre ud af sig selv.

Men indimellem viser han et andet ansigt. I første afsnit har han en konfrontation med Mike, hvor han tildeler den rødhårede tyran et velplaceret slag midt på næsen.

”Det var mega interessant at have en mand, som på overfladen er så firkantet og lever så disciplineret, men bærer på en fuldstændigt vanvittig historie, som ligger tyve år tilbage,” fortæller Dar Salim entusiastisk.

”Hvad sker der, når de her følelser begynder frem og danner sprækker i overfladen? Han er jo lige så bange for sig selv, som han er for Mike.”

Røre i andedammen
Mike ligner på sin vis Milad. Omverdenen skal ikke se de psykiske ar, som ligger dybt begravet i ham.

Som en del af sin research talte Morten Hee Andersen med en psykiater for bedre at forstå, hvad der driver hans karakter.

”Mike bruger omverdenen til at afreagere på en larm og ubalance, der er inde i ham selv. At sætte røre i andedammen, så mosebunden grumser det hele til, gør, at han aldrig bliver sårbar,” siger Morten Hee Andersen og forklarer, hvordan venskabet med den sårbare Kasper (Sylvester Byder) udelukkende er af egoistiske årsager.

”Mike eksisterer i kraft af venskabet. Han er afhængig af det, samtidig med at han styrer det. Mange kliniske psykopater føler ikke empati og tilhørsforhold til noget andet end dem selv. Til gengæld kan de mærke adrenalin. Derfor overskrider de menneskers grænser, slås og kører den forkerte vej på motorvejen om natten. De har brug for at mærke, at de lever.”

Kommentarer

Dar Salim

Født 1977 i Bagdad, Irak.

Kom til Danmark som flygtning i 1984 og voksede op på Amager.

Har været soldat i Livgarden og er uddannet pilot.

Blev Bodil-nomineret for sine roller i Underverden og Gå med fred, Jamil.

Spiller enkemanden Milad i DR-serien Fred til lands.

Morten Hee Andersen

Født 1991 i Roskilde.

Uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Fik sit gennembrud som den plagede præstesøn August i DR-serien Herrens veje.

En del af det faste ensemble på Det kgl. Teater, hvor han har medvirket i forestillinger som Othello.

Spiller landsbypsykopaten Mike i Fred til lands.

© Filmmagasinet Ekko