Nyhed
17. juli 2013 | 16:45

Instruktør klipper sangen ud af musical

Foto | Henrik Sternberg
Trods svagt billetsalg har Simon Staho haft solid opbakning fra Det Danske Filminstitut, men efter fiaskoen Magi i luften (2011) har instituttet ændret proceduren for tildeling af støttekroner.

Ulrich Thomsen og Sonja Richter får ikke lov at synge i Simon Stahos planlagte musical Miraklet, hvis premiere er udsat til 2014.

Af Samina Jakobsen

Simon Staho har ikke været heldig med sine seneste filmproduktioner.

Magi i luften-musicalen startede på manuskriptplan med fire hovedpersoner, men i klipningen ændrede Staho historien radikalt, så én af de fire personer kom i fokus.

Nu er den 41-årige instruktør ved at gentage forløbet med sin kommende musical Miraklet, der oprindelig hed En dans på roser.

Filmen blev optaget i 2011 i Dublin med Ulrich Thomsen og Sonja Richter som sang- og dansestjerner, og det to år lange efterarbejde har ikke efterladt noget guf overhovedet til fans af musicalgenren. Instruktøren har nemlig klippet alle sang- og dansenumre ud.

”Simon Staho har klippet den meget dyre musik ud, fordi det ikke fungerede. Selv jeg kunne se det. Filmen var oprindelig tænkt på én måde, men er endt på en anden måde. Det er ikke det samme som at sige, at filmen ikke er god. Det synes jeg, den er,” siger Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten.

Premieren udsat
Filmen, der nu har været to år undervejs, skulle have haft premiere til efteråret, men er på grund af forventelige filmsuccesser som Spies og Glistrup og Kvinden i buret, der begge har premiere i efteråret, udsat til 6. marts 2014.

”Jeg synes, at det er helt fair, at man flytter den hen, hvor den har større muligheder for at blive set,” udtaler direktør i Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen til Jyllands-Posten og fortsætter:

”I dette marked er det altså en naturlov, at de sikreste sællerter får de bedste betingelser. Derfor må Simon Stahos film holde flyttedag.”

Fiasko medfører ny regel
Simon Staho har gennem sin karriere lavet adskillige kritikerroste film, men ingen af dem har solgt mange billetter i biografen. Stahos syv spillefilm har gennem årene solgt i alt 51.725 billetter, hvoraf debutfilmen Vildspor står for 28.654 af de solgte billetter.

Ungdoms-musicalen Magi i luften solgte kun 1.246 billetter på trods af et budget på 23 millioner kroner. Filmen blev støttet med ni millioner kroner af Det Danske Filminstitut, der har støttet Stahos Miraklet med 7.840.000 kroner. Pengene blev dog givet, før omfanget af Magi i luften-fiaskoen var kendt.

Jyllands-Posten oplyser, at Det Danske Filminstitut efter Magi i luften har indført en regel om, at instruktører skal have evalueret deres seneste projekt, før de kan modtage støtte til et nyt filmprojekt.

Kommentarer

Simon Stahos filmografi

Miraklet, 2014

Magi i luften, 2011

Kærlighedens krigere, 2009

Himlens hjerte, 2008

Daisy Diamond, 2007

Bang Bang Orangutang, 2005

Dag og nat, 2004

Vildspor, 1998

© Filmmagasinet Ekko