Interview
20. sep. 2020 | 14:24

”Jeg har skabt min helt egen Wallander”

Johan Paulin
Adam Pålsson er uddannet på Teaterhögskolan i Stockholm og har været forsanger i indierock-bandet ÅR&DAR. Nu springer han ud som den unge Wallander.

Det er i Henning Mankells ånd at henlægge efterforskeren Kurt Wallanders unge år til nutiden, siger hovedrolleindehaveren Adam Pålsson i Netflix-serien Young Wallander.

Af Lasse Torp Hansen

Kurt Wallander er lige så ikonisk for Sverige, som James Bond er for briterne. Og det er noget helt særligt for en skuespiller at få lov til at spille kriminalkommissæren.

”Jeg har hele mit liv været omringet af Wallander. Vi lærte om ham i skolen og havde alle bøgerne derhjemme. Wallander er også en ikonisk politimand i svensk film. Det har været stort at få lov at spille ham,” siger Adam Pålsson til Filmmagasinet Ekko.

Young Wallander – der kan ses på Netflix – foregår i nutidens Sverige, men der tales engelsk, og langt de fleste skuespillere er britiske.

Netflix-serien er skrevet af britiske Ben Harris og produceret af Yellow Bird UK, en britisk filial til det svenske selskab, der blandt andet blev startet af Wallander-forfatteren Henning Menkell.

”Sproget er så vigtigt. Jeg kan ikke helt sige, at serien er mere engelsk end svensk, men for mig som svensker føles det meget britisk. Alle skuespillerne er jo britiske,” siger Adam Pålsson.

Imitation, nej tak!
32-årige Adam Pålsson er uddannet på Teaterhögskolan i Stockholm og tidligere forsanger i indierock-bandet ÅR&DAR.

Han er den sjette skuespiller, som får chancen at spille Kurt Wallander.

Tidligere har opgaven været lagt i hænderne på skuespillere som Krister Henriksson, Rolf Lassgård og Kenneth Branagh.

Selv om Adam Pålsson har meget at leve op til, lader han sig ikke skræmme.

”Jeg har ærlig talt ikke set nogle af filmene om Wallander. Jeg læste bøgerne i stedet,” siger Adam Pålsson og tilføjer:

”Jeg har prøvet at skabe min helt egen Wallander, og jeg kan ikke se, hvordan det skulle hjælpe mig at se andre spille ham. Jeg ønsker ikke at imitere en anden skuespiller.”

Nutidige problemer
Ligesom bøgerne om den mørke og selvdestruerende Kurt Wallander, som Henning Mankell bragte til verden i 1991, vil Young Wallander fokusere på samfundskritik og relevante nutidige problemstillinger.

Selv om Kurt Wallanders karakter i Henning Mankells værker ville have været en ung betjent for mange år side, møder vi i serien den unge Wallander i året 2020.

Ulogisk, men det kunne ikke have været anderledes, mener Adam Pålsson.

”Det er den eneste måde at gøre det på. Bøgerne har altid et samfundskritisk syn, og krimigenren var forfatterens måde at tage fat i problemerne,” siger skuespilleren.

”Hvis man havde placeret serien i 70-80’erne, ville det have været meget sværere at stille de samme, aktuelle samfundsrelevante spørgsmål. Derfor er det nødt til at være 2020. Det er Henning Mankells vilje.”

Fremtiden spøger
I Young Wallander møder vi en ung betjent, som stadig er ret grøn og har hele sit liv foran sig.

Men selv om serien ser med friske øjne på den svenske politikbetjent, kan serien ikke ignorere den sørgelige skæbne, som vi ved, at hovedpersonen går i møde.

Adam Pålsson ser Wallanders tragedie som en interessant del af Young Wallander-universet.

”Det er en bittersød fornemmelse. Især med forholdet mellem Wallander og hans senere kone Mona. Vi kender historien om skilsmissen, og vi ved, at den i sidste ende ødelægger hans liv,” siger Adam Pålsson.

”Vi ved, at han bliver alkoholiker, så det føles ubehageligt, når vi ser ham drikke som ung. Vi har lyst til at råbe: ’Gør det ikke!’”

”Jeg synes, at det tilføjer endnu en dimension til historien. Vi møder en naiv ung mand, som ender som en trist og smertefyldt person, der oven i købet får Alzheimers.”

Young Wallander: Trailer

Kommentarer

Adam Pålsson 

Født 1988 i Stockholm, Sverige.

Skuespiller og musiker.

Uddannet fra Teaterhögskolan i Stockholm i 2011.

Tidligere forsanger i indierock-bandet ÅR&DAR.

Spiller hovedrollen i Netflix-serien Young Wallander

Udvalgte film og serier

Young Wallander
2020

Avenue 5
2020

Helt Perfekt
2018-20

Inden vi dør
2017-19

Broen
2015-18

Boy Machine
2015 

© Filmmagasinet Ekko