Cannes 2022
30. maj 2022 | 22:12

Iransk filmforbund fordømmer dansk film

Foto | Nadim Carlsen
Iranske Zar Amir Ebrahimi fik en pris på Cannes-festivalen for sin rolle i Holy Spider, men nu fordømmer hendes landsmænd på det kraftigste filmen.

Iranske filmfolk kalder Cannes-vinderen Holy Spider ulækker og sammenligner filmen med De sataniske vers, der fik landets leder til at udstede en dødsdom over Salman Rushdie.

Af Claus Christensen

Ali Abbasis seriemorderfilm Holy Spider fra Iran hørte til en af de stærkeste på årets Cannes-festival.

Men nu bliver den fordømt i Iran, hvor Abbasi blev født og er opvokset, inden han kom til Sverige og siden til Danmark.

Filmen er ”falsk og ulækker”, og den tegner et ”forvrænget billede af det iranske samfund”, udtaler det iranske filmforbund ifølge Ritzau, der citerer det internationale nyhedsbureau AFP.

Forbundet, der arbejder sammen med det iranske kulturministerium, mener, at hyldesten til filmen på Cannes-festivalen udelukkende er politisk motiveret.

Filmforbundet går så langt som at sammenligne filmen med Salman Rushdies De sataniske vers, der handler om profeten Muhammeds liv. Bogen blev opfattet som blasfemisk og fik i 1989 Ayatollah Khomeini til at udstede en fatwa over forfatteren med en dødsdom for gudsbespottelse.

Siden har forfatteren, som i dag er 74 år, måttet leve under jorden og med politibeskyttelse.

Skinhelligt land
Holy Spider er baseret på autentiske begivenheder i Irans næststørste by, Mashhad.

Den viser, hvor åbenlys prostitutionen er i det skinhellige land, og hvordan kvinder bliver undertrykt og foragtet af mænd i præstestyret.

Lørdag aften fik Zar Amir Ebrahimi i Cannes prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle som journalisten, der på egen hånd jagter seriemorderen. Hun føler ikke, at myndighederne gør nok for at fange manden, der har seksten drab på sin samvittighed.

Prisen blev uddelt af den ni mand store jury, heriblandt den iranske instruktør Asghar Farhadi (A Hero).

Farhadi er ellers på god fod med præstestyret og gør selv aktivt brug af det patriarkalske styre. Instruktøren har anlagt en ærekrænkelsessag mod en kvindelig kollega, som risikerer at blive straffet med to års fængsel og 74 piskeslag.

På Cannes-festivalen gjorde Ali Abbasi op med Irans barbariske retssystem. Han udtalte også, at han ikke havde lavet en seriemorderfilm, men en film om et seriemordersamfund.

Ekko har ikke kunnet komme i kontakt med Ali Abbasi, der er på optagelse i Canada, hvor han optager afsnit af serien The Last of Us. Hans danske producent Jacob Jarek ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere den iranske fordømmelse af filmen.

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for femtende gang Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos stjernebarometer.

Går på opdagelse efter perler i sidekonkurrencen Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Directors’ Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko