Cannes 2022
28. maj 2022 | 19:56

Ruben Östlund vinder sensationelt Guldpalmen

Foto | Fredrik Wenzel
Woody Harrelson (th.) spiller i Triangle of Sadness den marxistiske kaptajn på en luksusyacht, der forulykker og vender rundt på livet for en flok rige mennesker.

Den svenske instruktør har fem år efter sejren med The Square igen vundet en af filmverdenens største priser med den underholdende komedie Triangle of Sadness.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Efter næsten to uger i filmkunstens tegn er tiden nu kommet til at uddele nogle af filmverdenens fornemmeste priser.

En jury bestående af førende filmfolk har i Cannes set de 21 film i hovedkonkurrencen, og i aften vil de præsentere, hvem de har valgt som festivalens vindere.

Foruden hovedprisen Guldpalmen bliver der uddelt seks priser til blandt andet bedste instruktør, manuskript og skuespillere.

Vi dækker prisuddelingen live og skriver løbende, hvem der løber med de forskellige priser.

Aftenens første pris går til kinesiske Jianying Chen, der vinder prisen for bedste kortfilm med The Water Murmurs. Det er en femten minutter lang kortfilm om en asteroide, der rammer Jorden.

Prisen for bedste debutant, Camera d’Or, går til amerikanske War Pony, der er blevet vist i festivalens andenkonkurrence Un Certain Regard. Den er instrueret af skuespilleren Riley Keough og Gina Gammell, der har lavet en rå film om indfødte amerikanere på bunden af samfundet i et barskt reservat.

Den franske skuespiller og juryformand Vincent Lindon går på scenen og fortæller, at det var svært at uddele priserne, fordi juryen ikke var enig om vinderne.

Ali Abbasis iransk-danske seriemorderdrama Holy Spider vinder en pris! Det er den kvindelige hovedrolleindehaver Zar Amir Ebrahimi, der modtager prisen for bedste kvindelige skuespiller. Hun holder en lang takketale på både engelsk og fransk, hvor hun takker for instruktørens store mod til at lave så vild en film.

Og så er det svensk-egyptiske Tarik Saleh, der vinder prisen for bedste manuskript med det hæsblæsende drama Boy from Heaven, der foregår på en islamskole i Kairo. Instruktøren tager et billede af salen til sin mor og siger i sin takketale, at han først og fremmest ser sig selv som manuskriptforfatter.

Prisen for bedste mandlige skuespiller går til sydkoreanske Song Kang-ho, der er kendt fra Parasite, men i år medvirker i japanske Hirokazu Kore-edas medrivende familiedrama Broker. Ekkos chefredaktør havde spået skuespilleren til at vinde for rollen som en mand, der med en aparte flok forsøger at finde en ny familie til en forladt baby.

Belgiske The Eight Mountains og polske EO deler juryens pris.

I anledning af Cannes-festivalens 75 års jubilæum er det blevet besluttet at uddele en ny pris. Den går til Tori et Lokita af Dardenne-brødrene, som to gange før har vundet Guldpalmen.

Nicolas Winding Refn kommer på scenen for at uddele instruktørprisen! Og prisen går til sydkoreanske Park Chan-wook, der med politidramaet Decision to Leave har lavet en billedskøn nyfortolkning af en klassisk film noir i stil med Vertigo.

Det norske jurymedlem Joachim Trier går på scenen og overrækker den næstbedste pris, Grand Prix, til unge Lukas Dhont for dramaet Close. Han deler prisen med franske Claire Denis, der har lavet kærlighedsdramaet Stars at Noon.

Kæmpe triumf for den svenske forsidestjerne i Ekko #90, Ruben Östlund, der for anden gang på to film vinder filmverdenens fornemmeste pris, Guldpalmen! Det er en sensation, at han fem år efter sejren med The Square nu sejrer igen med Triangle of Sadness.

Vinderne Cannes 2022


Guldpalmen
Triangle of Sadness, instr. Ruben Östlund

Grand Prix
Close, instr. Lukas Dhont
&
Stars at Noon, instr. Claire Denis

Instruktør
Decision to Leave, instr. Park Chan-wook

Juryens pris
The Eight Mountains, instr. Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch
&
Eo, instr. Jerzy Skolimowski

Mandlig skuespiller
Song Kang-ho, Broker

Kvindelig skuespiller
Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider

Manuskript
Boy from Heaven

Prix du 75. Festival
Tori et Lokita, instr. Jean-Pierre og Luc Dardenne

Camera d’Or (debutfilm)
War Pony, instr. Gina Gammell & Riley Keough

Kortfilm
The Water Murmurs, instr. Jianying Chen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko