Schlüters fald
06. feb. 2018 | 20:56 - Opdateret 07. feb. 2018 | 08:25

Iskold luft i Københavns Byret

Foto | uoplyst
Københavns Byret på Nytorv danner rammen om 24 retsmøder, hvor tre advokater – Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen – er tiltalt for at have stukket 115 millioner kroner af filmbranchens rettighedspenge i egen lomme.

Det menneskelige drama var større end det juridiske under første retsmøde i Copydan-skandalen. Lars Halgreen havde glemt mødet og kom for sent, mens Susanne Fryland nægtede at se sin reservefar Johan Schlüter i øjnene.

Af Daniel Pilgaard

”Jeg har bygget hele min virksomhed op på gode relationer og tillid til mennesker.”

Sådan sagde Johan Schlüter i Ekko #70, da den skandaleramte advokat i december 2015 stillede op til sit første store interview, efter beskyldningerne om svindel med tv- og filmbranchens rettighedsindtægter ramte den detroniserede advokat.

Mistanken opstod i november 2014, og sagen er blevet efterforsket i flere år. I formiddags tog anklagemyndigheden endelig hul på den indledende procedure i den historiske retssag mod Johan Schlüter og hans to tidligere partnere, Lars Halgreen og reservedatteren Susanne Fryland.

Hvis Johan Schlüter bliver kendt skyldig i bedrageri, når den forventede dom afsiges sidst i maj, kommer hans udsagn om ”tillid” til at klinge ualmindeligt hult.

I hvert fald hvis dommer Lone Bach Nielsen og sagens to domsmænd bliver overbevist af anklagerens hårdeste påstand om, at Johan Schlüter og Susanne Fryland med fuldt overlæg har stukket 115 millioner kroner af klienternes penge i egne lommer.

Johan Schlüter kan også se frem til at betale beløbet tilbage.

Dagens eneste reelle nyhed gik på, at de tre advokater kan se frem til et erstatningskrav på knap 100 millioner kroner, hvis de kendes skyldige.

Fryland ignorerede Schlüter
Før alvorens tavshed sænkede sig over de tiltalte i retssal 41 i Københavns Byret, ankom den 73-årige Johan Schlüter iført sort jakkesæt og hvid skjorte.

Han havde ellers over for både Ekko og Politiken bedyret, at man aldrig nogensinde ville se ham i en retssal. Men her var han ikke desto mindre, humpende på det ene ben og med et smertefuldt udtryk i ansigtet.

Varmen bredte sig dog hurtigt i kinderne, da han så sine pårørende sidde på samtlige optagede tilhørsstole i retssalen. Der blev delt knus og kram ud til familiemedlemmerne.

Glædens smil varede dog kort.

Siden Johan Schlüter og Lars Halgreen politimeldte Susanne Fryland for underslæb 1. juli 2015 og konsekvent har hævdet, at Fryland har handlet alene i sagens forhold, har Schlüter ifølge ham selv ikke haft kontakt med Fryland.

Og det virker troværdigt.

Da Fryland ankom og passerede Johan Schlüter på anklagerækken for at sætte sig selv helt yderst i venstre side, blev luften med et trylleslag lige så kold som uden for retsbygningen.

Fryland ignorerede alle Schlüters forgæves forsøg på at få øjenkontakt og satte sig fåmælt ned ved siden af sin forsvarsadvokat Hanne Rahbæk. Hun stirrede ind i computerskærmen, som de tiltalte har foran sig for at følge med i anklagemyndighedens gennemgang.

Halgreen kom for sent
”Det er et krav, at alt materiale skal være digitalt til rådighed som pdf-filer,” forklarede hovedanklager Malene Stage Christensen før sagens start.

Alligevel ankom hun og medanklager Martin Kromann til retssalen med flere indkøbsnet fuld af tykke ringbind med sagens samlede dokumenter som backup. Intet mindre end 4.200 dokumenter udgør anklagemyndighedens samlede materiale imod Schlüter, Fryland og Halgreen.

Det er et krav, at de tiltalte møder op i straffesagen. Alligevel var Lars Halgreen ikke til at spotte på anklagebænken.

Således blev de første ord fra Halgreens forsvarsadvokat Morten Samulesson, at hans klient simpelthen havde taget fejl af sagens startdato og var forsinket!

Først 40 minutter inde i retsmødet ankom Lars Halgreen og satte sig ned på anklagerækken – uden en eneste bekymret mine i ansigtet.

Kan give otte års fængsel
Johan Schlüter så derimod ganske bekymret ud, da Malene Stage Christensen indledte sin procedure, der i dag handlede om at afklare sagens rammer.

Anklageskriftets seks punkter kom frem i sommeren 2017, da Bagmandspolitiet rejste tiltale mod de tre fallerede advokater. I dag blev punkterne uddybet, hvor de to alvorligste forhold kan sende alle tre årevis bag tremmer.

Hovedforholdet drejer sig om uberettiget udstedte fakturaer.

Det er anklagerens opfattelse, at Johan Schlüter og Susanne Fryland sammen og efter forudgående aftale eller fælles forståelse har overfaktureret de to rettighedsforeninger CAB og Filmret for den nette sum af 115 millioner kroner.

Johan Schlüter grundlagde selv foreningerne i 1992 og ansatte samme år den nyuddannede jurist Susanne Fryland, som han havde taget sig af siden barnsben. Fryland fik til opgave at varetage det praktiske med foreningernes økonomi.

I 2009 flyttede advokaterne forvaltningen fra deres hovedkontor i København til det nystiftede og fællesejede datterselskab Registrering Danmark i Slagelse. Susanne Fryland blev indsat som direktør og havde som den eneste tegningsret til foreningernes konti, som årligt fik 250 millioner kroner i rettighedsindtægter via Copydan.

Advokaterne fik ti procent af indtægterne i honorar for administrationen af midlerne.

Anklager Malene Stage Christensen redegjorde for, at advokaterne i perioden 1. januar 2011 til 31. december 2014 var berettiget til et samlet honorar på 55 millioner kroner for administrationen af CAB og Filmrets økonomi.

Men de to foreninger er i løbet af den treårige periode blevet opkrævet for lidt over 170 millioner kroner – altså 115 millioner for meget i forhold til aftalen.

Schlüter og Fryland nægter sig skyldige i forholdet om overfaktureringen, der juridisk betegnes som groft mandatsvig og har en strafferamme på op til otte års fængsel.

Grønlandsk gletsjervand
Sagens andet alvorlige forhold udspringer af et forretningsprojekt om at sælge grønlandsk vand – et projekt, Ekko har beskrevet i vores baggrundsserie.

Det gik ud på sælge gletsjervand videre til vandhungrende lande.

Anklagemyndigheden mener, at Schlüter, Fryland og Halgreen har forsøgt at snyde deres kreditorer ved at begå skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed for 64 millioner kroner. Beløbet lød på 86 millioner, da tiltalen blev rejst i sommeren 2017, men forholdet kan stadig udløse op til seks års fængsel.

Baggrunden for tiltalen om skyldnersvig startede, før Producentforeningen havde planer om at politianmelde Johan Schlüters advokatfirma.

Producentforeningen med direktør Klaus Hansen i spidsen valgte først at politianmelde advokatfirmaet 1. juli 2015, da en færdig revisionsgennemgang af de svindlede rettighedsforeningers økonomi lå klar i juni 2015. Det viste sig her, at der muligvis manglede mindst 175 millioner kroner i pengekasserne.

I første omgang lød beløbet på 49 millioner kroner, som de tre advokater frivilligt gik med til at afdrage og 1. april 2015 underskrev en gældsaftale på.

Konefinten
Advokaternes adfærd i ugerne efter skabte mistanken hos Bagmandspolitiet.

I april og maj er det opfattelsen, at Schlüter, Halgreen og Fryland forsøgte at overdrage deres andele i det grønlandske forretningsprojekt til en virksomhed, som advokaternes koner havde stiftet.

Via denne såkaldte konefinte kunne advokaterne altså score gevinsten ved at sælge andelen i det grønlandske projekt og på den måde komme uden om at betale deres kreditorer.

Et officielt salgstilbud fra Johan Schlüters advokatfirma, der er udarbejdet i juni i 2015, viser, at de forsøgte at sælge konefirmaet for knap 200 millioner kroner. Det lykkedes aldrig, men forsøget er i sig selv strafbart, og det er anklagemyndighedens opfattelse, at salget ville have indbragt dem 64 millioner kroner.

Alle tre nægter sig skyldige i forholdet, oplyste deres respektive forsvarsadvokater som svar på tiltalen.

Kompetente forsvarsadvokater
Forsvarsadvokaterne, der i dag sad ved Schlüter, Fryland og Halgreens side, er nye ansigter i forhold til dem, som de ved tiltalen allierede sig med.

Blot en måned efter tiltalen skiftede Johan Schlüter den mediekendte Karoly Németh ud med Jakob S. Arrevad fra Horten Advokatfirma.

Det siger alt om retssagens alvorlige karakter.

Igennem 35 år har Jakob S. Arrevad slået sit navn fast som en af Danmarks mest respekterede advokater med speciale i økonomisk kriminalitet. 68-årige Arrevad har været forsvarer i flere berømte svindelsager – fra Tvind-imperiet til Brixtofte-sagen.

Da Johan Schlüter ankom til retten, omtalte han Arrevad som ”verdens bedste forsvarsadvokat”, da han småsludrede med familien, før alvorens time startede.

På grund af sygdom har Susanne Fryland været tvunget til at udskifte den kendte Jan Erik Kornerup Jensen, der også snart nærmer sig de 80 år. Hun har i stedet valgt 53-årige Hanne Rahbæk fra Nyborg & Rørdam, som dog ikke er nogen novice og betegnes som overordentlig kompetent i den slags sager.

Lars Halgreens forsvarer, Anders Samuelsson, lever efter sigende også op til advokatfirmaets Manzantis velrenommerede ry som ekspert i økonomisk kriminalitet.

Sagen mod Schlüter, Fryland og Halgreen fortsætter med endnu 23 retsmøder. Næste ombæring er torsdag 8. februar.

Kommentarer

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Er sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen tiltalt for svindel med royalties for 115 millioner kroner.

Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.

© Filmmagasinet Ekko