Schlüters fald
26. juni 2018 | 10:02

Filmadvokat anker ikke dom

Foto | Søren Rønholt
Johan Schlüter forsvorede før retssagen mod ham, at han nogensinde ville sætte sine ben i retten. Det gjorde han dog og blev 11. juni idømt fire års betinget fængsel for mandagsvig af særlig grov karakter.

”Livet er for kort,” siger Johan Schlüter, der har valgt ikke at anke sin dom på fire års betinget fængsel for mandatsvig i millionklassen.

Af Nicki Bruun

Den 11. juni blev advokat Johan Schlüter idømt fire års betinget fængsel i den største svindelsag i dansk films historie.

Schlüter var sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen tiltalt for at have bedraget deres kunde, Producentforeningen, hvis penge de administrerede.

Der var ifølge sagens dommer Lone Bach Nielsen tale om et beløb ”ikke under 100 millioner kroner”.

Da dommen blev afsat i Københavns Byret, hvor Johan Schlüter var til stede, sagde Schlüters advokat, at de ville overveje, om dommen skulle ankes.

Det bliver den ikke.

”Af hensyn til min familie og af hensyn til mit helbred besluttede jeg at undlade at anke dommen,” siger Johan Schlüter ifølge Ritzau i en meddelelse udsendt af hans advokat.

”Jeg har ikke kræfterne til det. Jeg kan ikke indgå i en ny opslidende retssag. Livet er for kort,” siger Schlüter, der ved sagens begyndelse forsvorede, at han nogensinde ville sætte sine ben i retten.

Slipper for fængsel
Johan Schlüter blev idømt en betinget dom for mandatsvig af særlig grov karakter, hvilket betyder, at han ikke skal i fængsel.

Retten lagde i sin afgørelse vægt på 73-årige Johan Schlüters alder og helbred. Specialanklager Malene Stage Christensen var efter domsafsigelsen også tilfreds med dommene.

”De er fundet skyldige, og det er det afgørende. Der er tale om årelange fængselsstraffe,” sagde hun til Filmmagasinet Ekko. Den holdning har anklagemyndigheden stadig efter Schlüters valg om ikke at anke dommen, skriver Ritzau.

”En dom på fire år er meget markant og står mål med sagens alvor. Derfor mener vi ikke, at sagen skal for landsretten,” udtaler presserådgiver Simon Gosvig til nyhedsmediet.

Til gengæld skal Susanne Fryland i fængsel, som sagen står nu. Hun blev idømt fem et halvt års ubetinget fængsel for ifølge retten at have siddet ”i maskinrummet” for svindlen som direktør i firmaet Registrering Danmark, der reelt administrerede Producentforeningens penge.

Frylands advokat ankede dog straks hendes dom, da den blev afsagt i Københavns Byret.

Kommentarer

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Blev med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen dømt i sag om svindel for omkring 100 millioner kroner.

Sagen startede i retten 6. februar 2018, og der faldt dom 11. juni.

© Filmmagasinet Ekko