Nyhed
21. dec. 2013 | 00:35 - Opdateret 21. dec. 2013 | 00:58

Jagten et stort skridt nærmere Oscar

Foto | Per Arnesen
Mads Mikkelsen vandt skuespillerprisen på Cannes-festivalen i 2012 for sin præstation i Jagten. Nu er filmen kommet et skridt nærmere på at vinde Oscar i 2014. 

For fjerde år i træk er en dansk film udvalgt blandt de ni, der kæmper om en Oscar-nominering i kategorien ”Bedste ikke-engelsksprogede film”.

Af Claus Christensen

Oscar-konkurrencen er et stort udskilningsløb, der i dag rundede et skarpt hjørne – den såkaldte shortlist.

76 lande har hver især indstillet én film i kategorien ”Bedste ikke-engelsksprogede film”, som det amerikanske filmakademi nu har indsnævret til ni film.

Thomas Vinterbergs Jagten slap igennem nåleøjet, og det samme gjorde Paolo Sorrentinos Den store skønhed (Italien), Felix Van Groeningens The Broken Circle Breakdown (Belgien) og Rithy Panhs The Missing Picture (Cambodia).

Der blev også plads til Wong Kar-wais The Grandmaster (Hong Kong), Hany Abu-Assads Omar (Palæstina), Georg Maas Two Lives (Tyskland) og Janos Szasz’ The Notebook (Ungarn).

De værste konkurrenter
Jagten må siges at være blandt favoritterne – i første omgang til at blive en af de fem film, der Oscar-nomineres den 16. januar 2014.

På papiret er de værste konkurrenter Sorrentinos ekvilibristiske portræt af Roms depraverede kulturelite i Den store skønhed, som netop har vundet European Film Award, og det belgiske melodrama The Broken Circle Breakdown om et ægtepar, hvis seksårige datter rammes af leukæmi.

Man skal dog ikke udelukke den palæstinensiske Omar, der udfolder en umulig kærlighedshistorie i en politisk kontekst på Vestbredden. Hany Abu-Assad har tidligere været Oscar-nomineret med Paradise Now i 2006.

En anden outsider er The Missing Picture, hvor 49-årige Rithy Panh med lerfigurer og gamle propagandafilm illustrerer sin smertefulde førstehåndberetning om De Røde Khmers folkemord i 70’erne.

Ironisk nok har Thomas Vinterberg selv været med til at hjælpe både The Missing Picture og Omar, idet han som juryformand for Un Certain Regard-konkurrencen i Cannes i sommer gav de to film henholdsvis hovedprisen og juryens pris.

Fjerde år i træk
Til gengæld behøver 44-årige Vinterberg ikke bekymre sig om det arabiske girl-power-drama Den grønne cykel, den tidligere, iranske Oscar-vinder Asghar Farhadis La passé og den svenske debutant Gabriela Pichlers Spise sove dø, som akademiet noget overraskende ikke har fundet værdige til at blive shortlistet.

Vinterberg slipper også for konkurrence fra Adèles liv – kapitel 1 & 2, som Ekko netop har udråbt til årets film i 2013. Den erotisk-franske milepæl fik biografpremiere i hjemlandet 9. oktober og er ifølge reglerne først i spil til en Oscar næste år.

Det er fjerde år i træk, at Danmark får en film shortlistet i denne kategori. Sidste år var det Nikolaj Arcels En kongelig affære, i 2011 Ole Christian Madsens Superclásico og i 2010 Susanne Biers Hævnen, der gik hele vejen og vandt Oscar-statuetten.

Oscar-festen finder sted søndag den 2. marts i Los Angeles.

Shortlistet til Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film

Belgien: The Broken Circle Breakdown

Bosnien-Hercegovina: An Episode in the Life of an Iron Picker

Cambodia: The Missing Picture

Danmark: Jagten

Hong Kong: The Grandmaster

Italien: Den store skønhed

Palæstina: Omar

Tyskland: Two Lives

Ungarn: The Notebook

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko