Nyhed
21. okt. 2011 | 19:03

Let’s Get Lost fjorten år efter

Instruktør Jonas Elmer, Sidse Babett Knudsen, Bjarne Henriksen og Nicolaj Kopernikus tog en tur ned ad mindernes allé, da kommentarsporet til Let’s Get Lost blev indspillet.
Af Jesper Bo Petersen

Der er gået fjorten år, siden Let’s Get Lost tog den danske filmverden med storm.

I går var holdet bag Jonas Elmers improviserede kultfilm så samlet igen, da der skulle indspilles kommentarspor til Ekkos kommende dvd-udgivelse af filmen, som magasinet lige nu er i gang med at samle penge ind til.

TV 2 News var på pletten, og i det nystartede program, Kulturen på News, kunne man i går aftes opleve Jonas Elmer i News-studiet.

”Den frihed, jeg følte, da jeg lavede Let’s Get Lost, tror jeg ikke, at jeg har følt på samme måde siden,” sagde Jonas Elmer.Jonas Elmer kommenterede samtlige af filmens 92 minutter. Han forklarede blandt andet, at titlen — ”Let’s Get Lost” — er taget direkte fra Bruce Webers cool jazz-dokumentar om trompetisten Chet Baker, ligesom en enkelt replik også er det: ”Hvordan kan du holde op med at elske mig?”

”Den skulle med,” sagde Elmer, der fortalte, at der var to grundlæggende principper for improvisationen: ”Skuespillerne skulle ikke forsøge at være sjove, og ingen skulle krediteres for deres ideer.”

”Det var et fælles projekt, og ’generøsitet’ var kodeordet,” sagde Elmer.

Indimellem fik han selskab af blandt andre Sidse Babett Knudsen, der spiller hovedrollen som den kærlighedssyge Julie, og Nicolaj Kopernikus og Bjarne Henriksen, der er hendes to dagdrivervenner, som dyrker deres helt egen livs- og fodboldfilosofi.

”Den er da ikke færdig, er den?”
I den lydtætte kommentatorboks måtte skuespillerne konstatere, at de dengang i 1997 var meget unge og meget uskyldige. Men de kunne også glæde sig over, at Let’s Get Lost efter alle disse år stadig er sjov.

Første gang skuespillerne så filmen, var de knap så begejstret.

Let’s Get Lost havde ikke noget manuskript, scenerne blev improviseret frem, og skuespillerne havde ingen ide om, hvordan den færdige film ville tage sig ud — endsige hvordan de selv ville fremstår.

”Den er da ikke færdig, er den?” var den umiddelbare reaktion fra de nervøse skuespillere, da Jonas Elmer viste dem resultatet.

Fisseslikker-scenen
Jonas Elmer fortalte også om scenen på Sankt Hans Torv, hvor Sidse Babett Knudsens Julie møder sin veninde, spillet af Mette Horn, på en café.

Instruktøren vidste ikke på forhånd, hvad de ville tale om, men han havde bedt dem fører en af den slags samtaler, kvinder kun har, når mænd ikke er til stede, men til gengæld godt kunne tænke sig at være en flue på væggen.

Det blev til den berømte fisseslikker-scenen, hvor Sidse Babett Knudsen forklarer, at grimme mænd kompenserer for deres udseende ved at være gode til at slikke fisse.

En uprøvet Martin Kongstad
For Sidse Babett Knudsen stod optagelsen af den centrale scene, hvor Julie bryder sammen over for René, der er skredet med en yngre model, tydeligt i bevidstheden.

Hun fortalte, at den uprøvede skuespiller Martin Kongstad, der spiller René, ikke var vant til at stå foran et kamera og derfor blev ved med at skygge for det ene af de to kameraer, man brugte.

”Gå nu væk, gå nu væk,” blev hun ved med at tænke for sig selv.

Efter planen udkommer den digitalt restaurerede film med det næste nummer af Ekko, som er på gaden 30. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko