Nyhed
31. okt. 2017 | 00:21

Joachim Trier-skuespiller skal spille Breivik

Foto | Jakob Ihre
Anders Danielsen Lie er en norsk, autodidakt skuespiller, der for alvor brød i gennembrud i Joachim Triers forrygende Reprise fra 2006.

Anders Danielsen Lie skal spille morderen Anders Behring Breivik i Paul Greengrass’ storfilm om Utøya-massakren.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Den norske skuespiller Anders Danielsen Lie kommer på karrierens sværeste opgave med sin kommende film.

Netflix har nemlig afsløret, at 38-årige Danielsen Lie skal spille den norske terrorist og massemorder Anders Behring Breivik i streamingtjenestens kommende film om angrebet på Utøya tilbage i 2011.

Det skriver den norske avis VG.

I sommer kom det frem, at den britiske instruktør Paul Greengrass (Bourne-filmene) skulle lave en film om de tragiske begivenheder for Netflix. Men indtil i dag har det været uvist, hvem der skulle spille rollen som gerningsmanden Anders Behring Breivik.

Filmen får titlen Norway og er baseret på den norske forfatter Åsne Seierstads bog En af os fra 2013.

Mange genkender nok Anders Danielsen Lie fra Joachim Triers to første og fremragende film, Reprise og Oslo, 31. august, som han begge spiller hovedrollen i.

Lie debuterede allerede i 1990 som elleveårig i filmatiseringen af Lars Saabye Christensens Herman. Han uddannede sig til læge, men har ikke kunnet give slip på skuespillet.

Kun norske skuespillere
Netflix oplyser over for VG, at resten af rollebesætningen også skal udfyldes af norske skuespillere.

Ola G. Furuseth skal spille Norges daværende statsminister Jens Stoltenberg, der blev en slags trøstende landsfader i kølvandet på tragedien. Jon Øigarden (Halvbroderen) skal spille Breiviks advokat Geir Lippestad.

Den 22. juli 2011 skød og dræbte Anders Behring Breivik 69 mennesker på Utøya, hvor det norske socialdemokratis ungdomsorganisation afholdt sommerlejr. Tidligere samme dag havde Breivik angrebet Oslos centrale regeringskvarter.

Han blev dømt for sine forbrydelser i 2012 og sidder i dag fængslet.

Tragiske begivenheder
Paul Greengrass er kendt for sin effektive håndholdte og rå dokumentariske stil, og det er ikke første gang, at han kaster sig over en tragisk begivenhed.

Han lavede i 2002 den mesterlige Bloody Sunday, der skildrer den engelske massakre på irske demonstranter i 1972. Og United 93 fra 2006 foregår i det kaprede fly, der skulle have været en del af terrorangrebet 11. september 2001. Men takket være handlekraftige passagerer styrtede flyet ned på en mark i Pennsylvania.

Optagelserne til Norway starter i Norge i denne uge, men det vides endnu ikke, hvornår filmen får premiere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko