Nyhed
07. nov. 2022 | 01:24

Stjernespækket jury skal udpege Shortlist-vinderen

Foto | diverse
Den seksten personers store jury er toneangivende filmfolk fra alle grene af den danske filmbranche. De har nomineret 55 film og præstationer, og i disse dage er de i gang med at finde vinderen af Ekko Shortlist Awards 2022.

Connie Nielsen, Bodil Jørgensen og dansk Oscar-vinder er blandt de prominente filmfolk i den store jury, der skal vælge vinderen af Shortlist Prisen.

Af Jonathan Lebeda

Ekko Shortlist Awards 2022 finder sted for niende gang lørdag den 19. november, hvor Bremen Teater i København danner rammen for årets sjoveste filmfest. 

Årets værter er skuespilleren Thomas Ernst, der snart er aktuel i Hollywood-braget Babylon med Brad Pitt og Margot Robbie, og Camilla Bendixen, som tidligere på året var Oscar-nomineret med kortfilmen On My Mind

De står i spidsen for festen og sørger for underholdningen, men mindst lige så vigtig er den seksten personers store jury, som har lagt fundamentet for prisfesten. 

I et felt af ikke færre end 149 kortfilm har juryen nomineret i alt 55 film og præstationer i elleve kategorier som fiktion, dokumentar, animation, mandlig og kvindelig skuespiller, manuskript, klipning og fotografering. 

Publikum kan frem til den 15. november kl. 12 stemme på deres favoritter, og vinderne findes i en 50/50-sammentælling af publikums stemmer og juryens vurdering.

Herudover uddeles Shortlist Prisen og Publikum Prisen. I spil til begge priser er de tyve film, som i det forløbne år har klaret sig bedst på onlinehitlistens ugentlige top 10.

Publikum stemmer om Publikum Prisen, mens juryen alene vælger vinderen af Shortlist Prisen, som er hovedprisen og indbringer den heldige instruktør 25.000 kroner. 

Hannah Elbkes Vilde sind, Zinnini Elkingtons Stifting, Marco Lawsons Privatskolen og Kristian Håskjolds Young er allerede blevet fremhævet af jury med nomineringer og ligner dermed favoritter til Shortlist Prisen. 

Men alle tyve film har mulighed for at vinde hovedprisen, og juryen kan meget vel have en overraskelse i ærmet. Det skete således sidste år, hvor vinderen OsWorld ikke havde fået en eneste nominering af juryen.

Det gælder med andre ord for skaberne af alle tyve film om at have en takketale klar!

I juryen finder vi en international stjerneskuespiller, en Oscar-vinder og instruktøren, der med sine serier har taget hele den yngre generation med storm. Vi præsenterer juryen herunder. 

Køb din billet til Ekko Shortlist Awards 2022!

Connie Nielsen, skuespiller

En unik skildring af Karen Blixen i Drømmeren – Karen Blixen bliver til er den seneste præstation af Connie Nielsen, der er blevet storrost af anmelderne. 

Det er et glædeligt dansk gensyn med stjerneskuespilleren, som ellers hovedsagelig har gjort karriere i udlandet. Det helt store gennembrud skete i Djævlens advokat (1997), hvor hun spiller over for Al Pacino og Keanu Reeves. 

Efter den film tog karrieren fart, og hun har i dag en lang række præstationer i Hollywood-storfilm som Gladiator, Mission to Mars, One Hour Photo og Wonder Woman. 

Hendes arbejde er belønnet med adskillige priser, og på dansk jord blev hun i 2005 hyldet med en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i Susanne Biers film Brødre.


Mikkel E.G. Nielsen, klipper

Som første dansker modtog Mikkel E.G. Nielsen i 2021 en Oscar for bedste klipning af Sound of Metal, der på original vis bringer os ind i hovedet på en trommeslager, som mister hørelsen. 

Mikkel E. G. Nielsen er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2001 og har siden klippet et hav af tv-serier, dokumentarer og spillefilm – fra En kongelig affære over tv-serien Nikolaj og Julie tilCary Joji Fukunagas Beasts of No Nation

Han er snart aktuel med Martin McDonaghs ø-komedie The Banshees of Inisherin, som får seks stjerner af Ekkos anmelder i #92

I Danmark er han blevet hyldet ved Robert-uddelingen, hvor han har vundet for bedste klipning med Kongekabale og Reconstruction.


Bodil Jørgensen, skuespiller

Bodil Jørgensen er en af Danmarks mest folkekære skuespillere, der favner både komik og alvor, kontant underholdning og eksperimenterende filmkunst. 

Hun er uddannet fra Statens Teaterskole i 1990 og fik sit store gennembrud med hovedrollen Karen i Lars von Triers dogmefilm Idioterne fra 1998. 

Siden har hun været med i blandt andre Hvidstengruppen, All Inclusive, De forbandede år og Hvor kragerne vender

For slet at tale om genforeningen med Lars von Trier i Riget Exodus, hvor hun søvngængeragtigt nærmer sig Rigshospitalets indgang og sætter tredje sæson i gang. Hun prydede forsiden af Ekko #89 med et interview om netop optagelserne til den nye sæson af successerien. 

Det er ikke gået ud over hendes enorme popularitet, at hun i Ekko sidste år revsede Far til fire-serien, der nær havde kostet hende livet i en traktorulykke. ”Det ville have været totalt til grin at dø for en Far til fire-film,” konstaterede hun med sin tørre humor. 

Bodil Jørgensen udnytter sit humoristiske talent i satireserien Rytteriet og Frokost med mor, der er en af de mest sete danske kortfilm i dette århundrede.


Jonas Risvig, instruktør

28-årige Jonas Risvig gør tingene på sin egen måde, og den autodidakte instruktør har for længst slået sit navn fast som dansk films nye komet. 

Med en sikker fornemmelse for den unge tidsånd har han haft succes med serier som Drenge, Salsa, Grænser og senest miniserien Zusa på YouTube.

Et springbræt ind i filmens verden har for stortalentet været Ekko Shortlist. Han har adskillige film på onlinehitlisten og været nomineringer flere gange. I 2019 vandt han Publikum Prisen for det rørende drama Ingen siger farvel, men alle forsvinder.

Sidste år åbnede han en jysk filmskole, og der er næppe nogen, som er mere i sync med den filmiske undergrund end den sympatiske instruktør.

 

Tea Lindeburg, instruktør

Tea Lindeburg spillefilmdebuterede i 2021 med periodedramaet Du som er i himlen. Filmen fik gode anmeldelser og sikrede hende prisen for bedste instruktør på San Sebastián-filmfestivalen. 

Hun slog sig fast som et stærkt navn i den danske filmbranche med den populære Netflix-serie Equinox, der bygger på hendes podcastserie Equinox 1985 fra 2017. 

Tea Lindeburg er uddannet fra Super16 i 2006 og har instrueret den Robert-nomirede tv-serie Kødkataloget. 

Hun har også erfaring i at vurdere film professionelt. Hun var nemlig sammen med Kasper Bering Liisberg vært for anmeldelsesprogrammet DR2 Deadline i 2010.

 

Afshin Firouzi, skuespiller

Afshin Firouzi er meget talentfuld skuespiller, der lige nu stormer frem. Sidste år havde han sin hidtil største rolle i Lone Scherfigs dramaserie Dag & Nat, hvor han spiller fødselslægen Milad. 

Det kommer efter en række roller i store danske serier som Borgen, Overleverne og Fredløs. Sidstnævnte sikrede den autodidakte skuespiller en Robert-nominering for bedste mandlige birolle. 

Lige nu er han i fuld gang med at optage den næste film i Afdeling Q-serien Den grænseløse, hvor han skal udfylde Fares Fares’ store sko i rollen som Carl Mørcks makker Assad. 

Men trods travlheden har han ikke kunnet sige nej til at sidde i juryen. Han debuterede selv i 2016 i en kortfilm, Pinde & Pistoler, der samme år vandt prisen for bedste klipning ved Ekko Shortlist Awards.

 

Camilla Hjelm Knudsen, fotograf

Hun er en af landets førende fotografer, og det var ikke mindst takket være hendes suggestive billeder, at det dansk-tyske krigsdrama Under Sandet blev sådan en nervepirrende oplevelse.

Camilla Hjelm Knudsen debuterede i 2002 med dokumentaren Angels of Brooklyn, som skildrer tre puertoricanske piger i et hårdt belastet område i New York.

Året efter blev hun uddannet fra Den Danske Filmskole, og hun har siden fotograferet en lang række spillefilm, dokumentarer og tv-serier.

Blandt titlerne er den internationale action-thriller The Outsider og den danske Netflix-serie The Rain, hvor Knudsen er med til at skabe et overbevisende fremtidsunivers.

 

Jesper Dalgaard, dokumentarist

Med premieren på Kandis for livet kom Jesper Dalgaard på alles læber. 

Filmen formår noget så sjældent som at bygge bro over kulturkløften, idet Dalgaard på en æstetisk sofistikeret måde viser respekt for fans af dansktopbandet Kandis, der ellers kun er blevet mødt med foragt på parnasset. 

Samtidig startede filmen en debat om den moderne dokumentars meddigtende iscenesættelse af virkeligheden. 

Jesper Dalgaard er uddannet fra Den Danske Filmskoles dokumentarlinje i 2017 med afgangsfilmen Weltschmerz, der sikrede ham en Robert-statuette for bedste korte dokumentar og tre priser ved Ekko Shortlist Awards 2018. 

Med Dalgaard ombord har juryen en af tidens mest interessante stemmer inden for ikke bare dokumentaren, men også filmkunsten.

 

Jakob Stegelmann, tv-vært

Jakob Stegelmann har igennem årtier været Danmarks bedste filmformidler.

Han bidrager til Ekko med en fast klumme i hvert nummer, men mest kendt er han som vært for DR’s legendariske Troldspejlet siden starten i 1989.

Programmet overlevede efter protester fra de mange fans DR’s sparekniv og kan nu opleves hver fredag under titlen Troldspejlet Special, hvor Stegelmann ugentligt dykker ned i alskens emner fra den fantasifulde kulturs verden.

Stegelmann er en sand elsker af populærkulturens afkroge, og han kan i juryen især bidrage med sin ekspertise inden for animationsgenren.

 

Sabine Ravn, animationsinstruktør

Sabine Ravn er med sin krøllede hjerne en af landets mest originale og humoristiske animationsinstruktører. 

Ikke uden grund valgte Joachim Trier hende til at lave den psykedeliske animationssekvens i mesterværket Verdens værste menneske, som afslutter den norske instruktørs Oslo-trilogi. 

Sabine Ravn er uddannet på Den Danske Filmskole og har blandt andet været animationsinstruktør på serien Jeg er fantastisk, der bruges som undervisningsmateriale om følelser i grundskolen. 

Bjørno & Bingo, som Ole Bornedal og Sidse Babett Knudsen lægger stemme til, regnes for en af de bedste afgangsfilm fra Filmskolens animationslinje. Den er udgivet på Ekko-dvd #6

I dag udvikler hun animationsfilm for Playdead, der er verdenskendt for spillene Limbo og Inside.

 

Mads Tafdrup, manuskriptforfatter

Han udgør sammen med Christian Tafdrup dansk films stærkeste brødrepar og står bag manuskriptet til komediehittet En frygtelig kvinde og den grænseoverskridende gyser Speak No Evil.

I 2017 skabte parforholdsdramaet En frygtelig kvinde en ophedet kønsdebat, og samme år vandt filmen en Robert for årets originale manuskript. Selv om det oftest er Christian, som står i mediernes rampelys, har Mads uden tvivl en stor andel i succesen.

Han er uddannet fra Københavns Universitet, og foruden samarbejdet med sin bror har han været forfatter på tv-serierne Yes No Maybe, Parterapi og Cold Hawaii.


Knirke Madelung, scenograf

Knirke Madelung er aktuel med den anmelderroste DR-serie Carmen Curlers. Hun har overbevisende genskabt de glade 60’ere og lavet en levende kulisse for historien om opfindelsen af den elektriske papillot. 

Hun er uddannet fra Danmarks Designskole i 1997 og står bag scenografien til værker som filmen Ser du månen, Daniel og serierne Herrens veje og Borgen. 

Uden for filmbranchen står Madelung bag en række rumdesign og udstillinger samt flere teateropsætninger, blandt andet Ronja Røverdatter.

 

Roar Skau Olsen, lyddesigner

Han har for længst slået sit navn fast som en af dansk films prominente lyddesignere og har lavet lyd til klassikere som Adams æbler og serien Nikolaj og Julie

Roar Skau blev uddannet fra Den Danske Filmskole i 1999 og har fået Robert-nomineringer for lyddesignet til Rene hjerter, Frygtelig lykkelig og Undskyld jeg forstyrrer

Han var senest aktuel med tv-serien Sommerdahl og står bag lyddesignet til instruktørduoen Julie og Jespers kommende spillefilmdebut Elsker dig for tiden. For tiden arbejder han på Hella Joofs filmatisering af Stine Pilgaards roman Meter i sekundet

I juryen vil han bidrage med sit skarpe øre for en lydside, der forfører os, uden at vi bemærker det.

 

Katrine Philp, dokumentarist

Katrine Philp vandt i 2018 publikumsprisen på Cph:Dox for False Confessions – en tankevækkende film om uskyldige, der bliver dømt af det amerikanske retsvæsen. 

Hun er uddannet dokumentarinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2009. Hendes første lange dokumentar Dans for mig blev vist på en række festivaler og nomineret til en Emmy Award for Outstanding Arts and Culture. 

Katrine Philp er kendt på Ekko Shortlist med dokumentaren Book of Miri, der ved den første Ekko Shortlist Awards i 2014 var nomineret for bedste dokumentar.

 

Sune Kølster, komponist

 

Sune Kølster er en fremtræden dansk filmkomponist, der blandt andet har komponeret musik til Christian Tafdrups debutspillefilm Forældre og hans gruopvækkende Speak No Evil.

Med en baggrund i den københavnske punkscene, studier i musikvidenskab og senere uddannet filmkomponist fra Syddansk Musikkonservatorium trækker Kølster på en bred vifte af erfaring, når han komponerer til film, serier og computerspil.

Han er et velkendt navn på Ekko Shortlist og har komponeret til et hav af kortfilm, blandt andet vinderen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards 2020, Ikki illa meint, der også var nomineret for bedste originale musik.

 

Claus Christensen, chefredaktør

Ekkos chefredaktør lancerede i april 2013 onlinehitlisten Ekko Shortlist, der i dag med over 1400 film er landets største streamingtjeneste for kortfilm og spirende talenter. 

Han har set alle de film, der i årenes løb er blevet uploadet til Ekko Shortlist. Det løber op i mere end 3000 film, hvilket må gøre ham til et af de mennesker, som herhjemme har set flest kortfilm.

Claus Christensen er også en af landets mest erfarne filmkritikere. I en alder af tyve år blev han filmredaktør for den århusianske modpresse Byens Fri Blad i 1985. Han gik videre til Århus Stiftstidende og siden Dagbladet Information, indtil han helligede sig jobbet som leder af Ekko, som han udviklede til Danmarks toneangivende filmmagasin.

Nu er chefredaktøren for niende gang tovholder i juryen. Han har også selv en mening om filmene, men hans vigtigste opgave er at finde konsensus, uden at det bliver laveste fællesnævner.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm.

Finder i år sted den 19. november i Bremen Teater i København.

Stem på årets nominerede film og vær med til at vælge vinderne ved Ekko Shortlist Awards 2022.

Støttet af Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, FILM&TVGRUPPEN i Journalistforbundet, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS og Politiken-Fonden.

Royal Økologisk er sponsor.

Køb billet!

© Filmmagasinet Ekko