Nyhed
05. sep. 2013 | 14:24

Shortlist: Følelser i flammer

Foto | Mathias Nyholm Schmidt
I Kaos udfoldes kærlighedens ABC, hvor Morten Lindemann Olsen og Sandra Elsfort udfylder de universelle øjeblikke, som de fleste vil nikke genkendende til.

Parforholdets op- og nedture, religiøs masochisme og stærke venskabsbånd er blandt temaerne i de seks film, som i denne uge bobler på Ekko Shortlist. Se filmene og giv dem stjerner, så dine favoritter kommer ind på top 10 på mandag kl. 12.

Af Claus Christensen

”Jeg kan godt se det smarte i et director’s statement, men jeg synes faktisk, at filmen taler for sig selv – og er ikke interesseret i at farve folks opfattelse med min mening eller processen bag filmen.”

Sådan lyder det ærligt fra Mads Mengel Nielsen, da vi henvender os. Han har lavet Kaos, der i denne uge er en af de seks film, som bobler til top 10 på Ekko Shortlist.

Og den 23-årige instruktør har fuldkomment ret.

Kaos kaster os lige lukt ind i et parforhold og konfronterer os med de stærke og ofte modsatrettede følelser, der opstår, når to mennesker kommer tæt på hinanden. Fra forelskelsens fryd over angsten for at miste til kærlighedens smertefulde ophør, hvor kun vreden og afmagten er tilbage.

Det er kærlighedens ABC, poetisk fortalt med Mathias Nyholm Schmidts ultranære billeder, der skifter mellem sort-hvid og farve, Lars Bergs diskontinuerlige montage og danske Cours Lapins sang i chanson-traditionen.

Replikkerne er få, men prægnante – ”denne her skjorte lugter mere af dig, end den gør af mig” – og Morten Lindemann Olsen og Sandra Elsfort udfylder glimrende de universelle øjeblikke, som de fleste vil nikke genkendende til. Især Lindemann Olsen gør indtryk.

Kaos bobler på anden uge, så det gælder om at kende sin besøgelsestid. Det er en original film, som er skabt til det korte format og vækker mindelser om Godards franske nybølgefilm i 1960’erne. Se den og giv stjerner!

Autodidakte brødre
Der er også en hårfin grænse mellem kærlighed og had i Til døden os skiller, som bobler på tredje og sidste uge.

Her drejer det sig om et ældre ægtepar, som bor under samme tag, men stort set ikke taler med hinanden. Hun lytter til Billie Hollidays Lady Sings the Blues, men han vil hellere se Norge tærske Brasilien i fodbold, og sådan fortsætter den tavse nervekrig, indtil filmen byder på en overraskelse, som naturligvis ikke skal afsløres.

”For os styrker det ofte fortællinger, at man sidder og gætter med på, hvorfor situationen er, som den nu er. Man bliver på en måde medforfatter,” skriver Martin og Michael Vrede Nielsen, der har instrueret filmen.

Brødrene er autodidakte og har hver deres firma, henholdsvis Angry Art Productions og Vrede Film. De har lavet en række kortfilm sammen, og i Til døden os skiller skærer de ind til benet og lader fotograf René Wredes billeder og tonemester Thomas Bentøs lyde fortælle historien.

Masochistiske mareridt
I Judgement kommer følelserne i flammer, da den religiøse Katharinas ældre ægtemand opdager, at hun har en elsker på det gotiske landsted. Ægtemanden tager sadistiske metoder i brug, og drøm og virkelighed vikler sig sammen i Katharinas masochistiske mareridt.

Det er en højdramatisk og utrolig lækkert produceret film, der sætter fokus på, hvordan vores frihed er begrænset af religiøse syndsforestillinger. Rollerne spilles af Sandra Elsfort (fra Kaos), Jon Lange og en usædvanlig led Jørn Faurschou som den jaloux ægtemand.

Den 46-årige instruktør Jacqueline Landau har franske rødder, men er født og opvokset i Danmark. Hun har været Nils Malmros’ lærling og lavet en række dokumentar- og tv-film.

Landaus produktion er et godt bud på filmisk erotik fortalt fra en kvindelig synsvinkel. Og pt. arbejder instruktøren på en spillefilm sammen med producer Lene Børglum, som også er Nicolas Winding Refns producer.

Karriere og kærlighed
Så går det trods alt mere stille for sig i Andreas M. Dalsgaards filmskoleafgangsfilm, København, fra 2009.

Thomas Bo Larsen har rollen som den berømte krigsfotograf, der vender hjem for at blive hyldet med en udstilling, men samtidig konfronteres med den kærlighed, han har ofret på karrierens alter.

Historien minder om Thomas Vinterbergs En mand vender hjem (2007), men den fortælles med større tyngde og en visuel kraft, der gør hovedpersonens erkendelsesrejse gennem København fysisk nærværende.

Magisk er for eksempel sekvensen, hvor Janus forlader sin egen fernisering og med et af sine billeder under armen bevæger sig ud i byen, hvor han støder ind i et farvestrålende juleoptog — den diametrale modsætning til hans dødsmærkede, sort-hvide krigsbilleder.

Eller når Niels Buchholzers kamera svimlende balancerer på toppen af SAS-hotellet sammen med Janus, der et øjeblik ikke kan se anden udvej end selvmordet.

Efter Filmskolen har Dalsgaard lavet dokumentarfilm, blandt andet den totalt syrede Traveling With Mr. T, om en yngre mands kamp for at skrive en roman og få styr på sit liv.

Enfoldig på afveje
Femte bobler, Silas & Selma, skiller sig ud. Den er ikke et drama, men en komedie, og den handler ikke om kærligheden mellem mand og kvinde, men derimod om et venskab mellem den enfoldige Silas og pigen Selma.

Silas har kun én ven, pizzabuddet, men da han får et job i en børnehave, knytter han sig til den lille pige Selma. Hun falder for hans barnlige gemyt og evner til at folde papir, men den hjertensgode Silas mangler dømmekraft, og snart kommer han for alvor på afveje sammen med den lille pige.

Rasmus Kjær Flensborg og Nina Fonnesbæk Siggaard Stenbæk har hovedrollerne, men læg også mærke Henning Valin i birollen som den fordragelige børnehaveleder, der serverer sine replikker med tør humor. For eksempel da han præsenterer børnehaven for Silas: ”Tumlebjerget … øh, hvor de tumler.”

Instruktøren Søren Peter Langkjær Bojsen har gået på Den Europæiske Filmhøjskole i 2007/08 og læser i dag på Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet. Men han holder filmskruen i vandet og har i aften klokken 20.30 premiere på sin nye kortfilm, dramaet Klokkedybet, i biografen Byens Lys på Christiania.

Venner for altid?
Den sidste af ugens boblere er Behrouz Bigdelis stærke Super16-afgangsfilm Til alle mine venner.

Også den handler om et venskab, nemlig mellem to forældreløse fyre, Sonny og Mark. De hænger ud sammen med en gruppe punkere i forstaden, men da Mark vil videre i sit liv, sættes forholdet på en prøve.

”Den er inspireret af min egen ungdom og et nært venskab med en barndomsven. Hvad sker der, når bånd bliver kappet, fordi man er ved at vokse fra hinanden,” skriver 28-årige Behrouz Bigdeli, der er født i Teheran, men opvokset i Odense.

Ekkos Mikkel Kofod fremhævede i sin anmeldelse filmen som den bedste afgangsfilm fra Super16 i 2010:

”Trods Mark og Sonnys brovtende opførsel formår skuespillerne Nikolaj Dencker Schmidt og Morten Holst at gøre deres forhold rørende og kærligt,” skrev anmelderen om filmen, hvor Shortlist-instruktøren Aske Bang ses i en mindre rolle.

Følg filmenes bevægelser
her & nu-listen kan du fra time til time følge med i, hvordan det ville gå boblerne, hvis top 10 blev offentliggjort nu. Og i skrivende stund ville Til alle mine venner komme ind på en fornem andenplads, så det tegner lovende for Behrouz Bigdeli.

Pt. er Til alle mine venner den eneste af ugens seks boblere, som vil komme ind på top 10.

Men intet er afgjort endnu, og med dine gennemsyn og stjerner kan du være med til at bestemme sammensætningen af næste uges top 10, som offentliggøres på mandag klokken 12.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko