Nyhed
02. sep. 2013 | 12:00

Shortlist: Scarlet Chives ta’r førstepladsen

Foto | Christian Laursen
Scarlet Chives’ forsanger, Maria Mortensen, optræder både med og uden djævlemaske i Aske Bangs musikvideo The Timber Will Fall, der er forbudt på Facebook, men værdsat af brugerne på Ekko Shortlist.

Efter en uge, hvor debatten om Facebook-censuren blussede op, har brugerne af Ekko Shortlist sagt deres mening om Zuckerbergs nymoralisme ved at sende Aske Bangs forbudte musikvideo med Scarlet Chives til tops.

Af Claus Christensen

Hitlister er bedst, når de overrasker. Og denne uges top 10 på Ekko Shortlist byder på en gedigen overraskelse.

Aske Bangs musikvideo med Scarlet Chives, The Timber Will Fall, var efter seks uger stille og roligt på vej ud af top 10.

Men i sidste uge sprang den pludselig to pladser frem til sjettepladsen, og i denne uge tager den sensationelt et tigerspring til førstepladsen.

Dermed bryder musikvideoen med det faste mønster, at en film får sine bedste placeringer i de første uger, hvor nyhedens interesse er størst.

I første omgang nød The Timber Will Fall godt af de mange nye brugere, som Venus og Euphoria trak til. Men den egentlige forklaring på det første comeback på Ekko Shortlist er debatten om Facebooks censur i den forløbne uge.

Bornholmsk drømmepop
Ekkos nye forside med Christoffer Boe og morgenbolledamerne blev som bekendt fjernet af Facebooks almægtige hånd, øjensynlig på grund af en brystvorte.

Det gav genlyd i adskillige medier, som blandt andet trak en parallel til Aske Bangs musikvideo, der også er blevet forbudt på både Facebook og Youtube.

I musikvideoen bliver voksne mænd ammet af en storbarmet kvinde, og selv om Facebook efter sigende har en intern paragraf, der tillader nøgenhed i kunst, så er videoen alligevel blevet offer for den amerikanske mediegigants censur.

Det er Scarlet Chives, en dansk drømmepopgruppe, der står bag videoen. Den har rødder på Bornholm og består af forsangeren Maria Mortensen samt fem andre musikere. Mortensen optræder selv i videoen som den ene halvdel af kvindeparret, der holder deres mænd i korte lænker.

Shame on you, Zuckerberg!
Scarlet Chives er tilknyttet det norske pladeselskab Riot Factory, som på sin hjemmeside oplyser, at gruppen henter inspiration fra ”Cocteau Twins, My Bloody Valentine og filmmusikken fra Blade Runner”.

The Timber Will Fall er i øvrigt en forløber for gruppens andet album, This Is Protection, der udkommer 16. september.

Stella Gelardi Malfilâtre har netop lavet musikvideoen til single nummer to, Some Days Stay, og selv om den også byder på masser af brystvorter og derudover ganske intimt samvær mellem to unge piger, er den af uransagelige årsager ikke blevet fjernet fra gruppens Facebook-side.

Hykleriet og dobbeltmoralen lever i bedste velgående. Lesbisk teenagesex er accepteret, men kvinder, der tager kontrollen over mænd, bliver lyst i band.

Men i denne uge har vi vundet den lille sejr, at brugerne af Ekko Shortlist har sagt deres ærlige mening om Facebooks forsøg på at banke civilisationen tilbage til Viktoriatidens snæversyn og bornerte seksualmoral.

Shame on you, Zuckerberg!

Større end netværker
Så er det vemodige øjeblik kommet, hvor vi på top 10 skal tage afsked med Aske Bangs Ladyboy. Den går nemlig ind i sin trettende uge, som er det maksimale antal, en film kan ligger på top 10 (men den fortsætter gudskelov som alle andre film på All Time Shortlist).

Dermed slutter Ladyboy sig til den eksklusive klub af film, som er gået tiden ud: Vilddyr, Patienten og Mellem træerne. Men ingen af de nævnte film kan måle sig med Ladyboy, der med syv førstepladser, fire andenpladser, en tredjepladser og en fjerdeplads har klaret sig suverænt bedst.

Sure rønnebær hvisker, at man bare skal have et stort socialt netværk for at hitte på Ekko Shortlist. Svaret er: Netværker skader ikke, men de er slet, slet ikke nok, hvis man som Ladyboy uge efter uge skal holde sig på toppen.

Med sin enkle fortælling om transvestitten Kristian, der bor sammen med sin mor og arbejder som sanger på en natklub, rækker Ladyboys succes langt ud over netværker. Den har berørt folk fra nær og fjern – som amerikaneren, der i kommentarfeltet skrev, at han ikke forstod et ord dansk, men alligevel formåede at følge med i filmen.

Tidligere i gang
Ladyboy er fra 2011 og et godt eksempel på, at Ekko Shortlist kan give en film, hvad amerikanerne kalder ”a second coming”. Gode film forældes langsomt.

Og 25-årige Aske Bang, der går på Den Danske Filmskole, har allerede bevist, at Ladyboy ikke er et one-hit-wonder. The Timber Will Fall og Brødrene Olsen-filmen Fly On the Wings of Love, der begge har klaret sig flot på Ekko Shortlist, viser, at instruktøren også behersker såvel det provokerende og grænseoverskridende som den muntre folkekomedie.

Så kære filmselskaber, grib straks fat i Aske Bang og gå i gang med at udvikle hans første spillefilm, så vi for en gangs skyld kan få en dansk instruktør, der spillefilmdebuterer, inden han er fyldt 30!

Dansk film har brug for at få talenterne tidligere i gang, inden de kører sur i støtteordninger og den 27. gennemskrivning af manus. Dansk film har brug for deres fandenivoldske energi, og med et naturtalent som Aske Bang er der ingen undskyldning for at vente.

Boblere får ny chance
Fire film med sex som hovedtema ligger øverst på top 10: The Timber Will Fall (sadomasochisme), Venus (swingerklub), Ladyboy (transvestisme) og Euphoria (striptease).

På femtepladsen bevæger vi os over navlen med noget så uskyldigt som en romantisk ungdomsfilm, David Metz’ In absentia. Det seksuelle vender på sjettepladsen tilbage i dæmoniseret form, pædofili-dramaet Trold, mens anti-mobbefilmen Dewey – The Musical sidder på ottendepladsen.

Dramaet Omveje på niendepladsen handler om eksistentielle overvejelser før ægteskabet, mens dokumentaren Dicte på sjettepladsen handler om de tanker, der rumsterer hos en ung mand, som uventet er blevet far. Endelig på tiendepladsen ligger Thy som tilstand, der lever i sin helt egen tidslomme – også på Ekko Shortlist.

For en gangs skyld er ingen boblere kommet ind på top 10 – måske fordi læserne blev snydt for den vanlige præsentation.

Det råder vi bod på i denne uge, og her vil jeg bare opfordre brugerne til at se de seks talentfulde boblere og give dem stjerner: Til alle mine venner, Kaos, Judgement, København, Silas & Selma og Til døden os skiller.

Ekko Shortlist – top 10

1. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

2. Venus (instr. Tor Fruergaard)

3. Ladyboy (instr. Aske Bang)

4. Euphoria (instr. Uffe Karlsson)

5. In Absentia (instr. David Metz)

6. Trold (instr. Fili Seifert)

7. Dicte (instr. Jesper Dalgaard)

8. Dewey – The Musical (instr. Magnus Birger Bjørlo Lysbakken)

9. Omveje (instr. Jesper Troelstrup)

10. Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

Boblere

Til alle mine venner (instr. Behrouz Bigdeli)

Silas & Selma (instr. Søren Peter Langkjær Bojsen)

Kaos (instr. Mads Mengel Nielsen)

København (instr. Andreas M. Dalsgaard)

Judgement (instr. Jacqueline Landau)

Til døden os skller (instr. Martin og Michael Vrede Nielsen)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko