Interview
26. juni 2017 | 20:31

Kan man brænde en lille pige af?

Foto | HBO
Fjendskabet mellem Davos (Liam Cunningham) og Melisandre (Carice Van Houten) har været glødende gennem Game of Thrones. I den syvende sæson er hun tilsyneladende ude i kulden, mens Davos gør klar til kamp.

Begæret efter magt kan få et menneske til at gøre forfærdelige ting, siger Liam Cunningham og Carice van Houten, der giver deres bud på den mest grusomme scene i Game of Thrones.

Af Ida Rud

Den storslåede fantasyserie Game of Thrones er kendt for mange ting – blandt andet for at være grænseoverskridende. Så spændingen er stor før sæson 7, der har premiere på HBO og C More den 17. juli.

Det er sidstnævnte, der har sørget for, at Ekko sidder med som én ud af ti journalister rundt om bordet. Tyve minutter med to skuespillere ad gangen, og ingen af os journalister har fået lov til at se den kommende sæson.

Det er ikke nogle af de helt store navne fra serien, der stiller op i dag. Men måske betyder det, at dem, vi møder, får større betydning i den nye sæson.

Liam Cunningham på 56 år spiller Davos Seaworth, en tidligere pirat. Davos er steget i graderne takket være sin loyalitet over for Stannis Baratheon, der var en af de mange aspiranter til tronen, inden han døde i forrige sæson.

Heksens ildmagi
40-årige Carice van Houten spiller den smukke, men upopulære heks Melisandre.

Hun var oprindelig rådgiver for Stannis Baratheon og fik ham til at ofre sit eneste barn, den lille pige Shireen, for at vinde tronen. Melisandre gør sig nemlig i grum, blodfikseret ildmagi, og kongeligt blod er ekstra godt.

I den virkelige verden blev Carice van Houten mor i august sidste år. Hun vendte tilbage til optagelserne allerede seks uger efter, at hun havde født.

”Det var lige for tidligt. Engang brød jeg simpelthen sammen, fordi jeg savnede min dreng,” indrømmer hun og tilføjer, at det at blive mor har påvirket hende meget.

”Jeg ved ikke, om jeg i dag ville have kunnet lave den scene, hvor Shireen bliver ofret.”

Shireen ender med at blive brændt levende på bålet, mens hendes forældre og hæren står og ser nøgternt på.

”Jeg kan huske, at jeg læste scenen og tænkte: ’Det her er det værste, jeg nogensinde har skullet lave.’ Men samtidig kunne jeg ikke rigtigt føle det. Jeg vidste bare, at det var grusomt. I dag kan jeg slet ikke holde til at se scenen, jeg kan slet ikke se ting, hvor der sker noget voldsomt med børn.”

Fans eksploderer
Liam Cunninghams karakter Davos Seaworth er den eneste, der prøver at forhindre afbrændingen af Shireen, fordi han drager omsorg for den lille pige. Og derfor har kongen sørget, at Davos er ude af byen, da Shireen bliver ofret. 

”Jeg troede, at folk ville eksplodere, da Shireen blev brændt, men i stedet kom der en voldsom reaktion, da Sansa blev voldtaget af Ramsey,” fortæller Liam Cunningham.

I den omtalte scene bliver den unge Sansa Stark tvunget til at gifte sig med Ramsey Bolton, der er noget nær seriens mest modbydelige skurk. Og voldtægten på bryllupsnatten er uforglemmeligt modbydelig.

”Det var en voldsom scene, så selvfølgelig kom der en masse debat efterfølgende. Men det burde der vel også, når man brænder en lille pige? Jeg tolkede den scene på den måde, at begæret efter magt kan blive en besættelse, så man brænder sit eget barn,” siger Liam Cunningham med en tyk, irsk accent.

”Stannis og hans kone blev afhængige af magten, og det drev dem til at gøre forfærdelige ting. Jeg er sikker på, at Barack Obama ikke havde lyst til at sende droner ind i Pakistan og bombe uskyldige børn og kvinder, men han følte, han var nødt til det. Jeg tror, det her er det samme.”

Dø, kælling!
Jeg spørger Carice van Houten, om hun har været i stand til at føle sympati med sin karakter, der foruden at brænde uskyldige prinsesser på bålet også har født en morderisk spøgelsesbaby.

”Det har været svært at forsvare hende …” siger hun og bliver afbrudt, da alle bryder ud i grin.

Melisandre er hadet af mange, og på Twitter har skuespilleren modtaget ondsindede beskeder. ”Die bitch, die!” lød en af dem.

”Jeg har hele tiden tænkt, at hun gjorde det, hun mente var bedst i det lange løb. For det ville være værre, hvis hun ikke gjorde de her ting. Men jeg er virkelig glad for, at der endelig er et øjeblik, hvor hun indrømmer, at det var forkert af hende at brænde prinsessen, og det gjorde hende menneskelig for mig,” forklarer Carice van Houten.

”Som skuespiller var det dejligt endelig at lade boblen briste og vise sårbarhed og usikkerhed. Hun har kæmpet for at gøre det, som hun er overbevist om er rigtigt. Derfor har hun været nødt til at gøre sig følelseskold. Det var min retfærdiggørelse. Men det var storslået, da hun endelig siger til Davos, at hun tog fejl.”

Enorm ensomhed
Det var også i forrige sæson, at Melisandre lod masken falde og afslørede, at hun bag sit skønne ydre er en træt, gammel dame.

”Makeuppen var virkelig freaky, men jeg elskede det. Jeg vidste ikke, hvordan jeg ville se ud, og jeg sad i makeuppen i seks timer. Jeg kom tilbage til min trailer og gik på toilettet, og da jeg så mig selv i spejlet, fik jeg et chok og tænkte: ’Fuuuuck!’”

Liam Cunningham griner hjerteligt.

”Det er et af mine yndlingsøjeblikke i serien,” byder han ind og fortsætter:

”Melisandres gang fra spejlet til sengen, hvor hun lægger sig og trækker et skind over sig, udtrykker en enorm ensomhed og en endelig erkendelse af, hvad hun har gjort. Det gør hende menneskelig, og det elsker jeg.”

Flere nøgne mænd
Carice van Houten er en af mange, der har smidt kludene i Game of Thrones. Hun har efter sigende udtalt, at hun har det okay med at være nøgen foran et kamera, men at hun gerne vil se flere nøgne mænd. Det begynder en journalist at sige, men bliver afbrudt.

”De ord blev lagt i munden på mig. I lighedens navn vil jeg sige, at mænd skal være mere nøgne på tv, men det er et svært spørgsmål. Jeg har ikke nødvendigvis lyst til at se nøgne mænd. Jeg er pisseligeglad, faktisk,” siger hun og bliver afbrudt af et voldsomt fnis fra Cunningham.

På engelsk sagde hun nemlig ”it’s a hard one”, hvilket selvfølgelig kan referere til mandens kønsorgan, der gerne skal være hårdt i nøglesituationer …

”Åh min gud,” siger hun og ruller med øjnene, før hun griner og tjatter til ham.

”At være nøgen er en del af vores job, og hvis det giver mening, så gør jeg det. Og jeg må påpege det dobbeltmoralske i, at man kan vise maskingeværer og folk, der får skudt hovedet af, men en brystvorte er udelukket …”

”Det er fucking sindssygt,” bryder Liam Cunningham ind.

”Som du siger, er der eksploderende kroppe, men så snart der en lille smule brystvorte, flipper folk ud, fordi deres børn har set det,” fortsætter han.

”Det siger noget om, hvor utilpasse folk er med seksualitet. Men jeg har ikke lyst til at være kendt som kvinden, der hele tiden tager tøjet af – slet ikke nu, hvor jeg er blevet mor og også en smule ældre. Men det kan da være smukt at vise noget appelsinhud,” siger Carice van Houten.

Flottere end nogensinde
Den kommende sæson, der er seriens næstsidste, vil være i syv afsnit i stedet for de vanlige ti. Liam Cunningham fortæller, at serien er blevet meget flottere.

”De har haft flere penge til hvert afsnit, så man får større dybde i billedet i forhold til locations og sets. Det er bare fucking åndeløst flot.”

”Selvfølgelig er det stadig en masse politisk rænkespil, men jeg tror, at mange folk vil opleve, at det, de har ventet på siden sæson 2, kommer til at ske nu,” siger han.

Liam Cunningham uddyber, hvorfor han tror, at Game of Thrones er blevet så stor en succes.

”Det geniale er, at det er en ensemble-serie. Hver person har sin egen historie, som ikke bare er et spejl af andres historie. Man skal have nosser og talent for at skabe sådan noget. Det er fuldstændigt unikt, og det er en af grundene til, at folk elsker det.”

Jeg spørger Liam Cunningham, om han vidste, at det var noget særligt, da han blev en del af serien.

”Det vidste ingen,” lyder hans klare svar.

”Vi vidste, at det ville blive godt, men ingen vidste, at det ville blive så unikt og særligt. Og dem, der påstår andet, er nogle forbandede løgnere. Men intet andet kommer nogensinde til at være så interessant eller smukt som Game of Thrones.

Trailer: Game of Thrones – sæson 7

Kommentarer

Game of Thrones

Tv-serien baseret på forfatteren George R. R. Martins store fantasy-epos A Song of Ice and Fire.

Produceret af HBO.

Sæson 7 har premiere 17. juli, hvor den kan ses på streamingtjenesterne C More og HBO.

Ekko har været til pressemøde i London med skuespillerne før premieren på den nye sæson.

Læs første artikel: Kønsrollerne er byttet om.

Carice van Houten

Født 1976 i Leiderdorp, Holland.

Uddannet skuespiller på Maastricht Academy of Dramatic Arts og Kleinkunstacademie Theaterschool.

Internationalt gennembrud med Paul Verhoevens Black Book.

Har været med i Game of Thrones siden sæson 2.

Har medvirket i blandt andet Valkyrie, Race, The Fifth Estate, Brimstone og Sorte sommerfugle, hvor hun spiller over for Liam Cunningham.

Liam Cunningham

Født 1961 i East Wall, Dublin, Irland.

Arbejdede som elektriker, inden han forfulgte en karriere som skuespiller.

Har været med i Game of Thrones siden sæson 2.

Har medvirket i blandt andet Hunger, War of the Buttons, Vinden der ryster kornet, Dog Soldiers, Safe House, Titanernes kamp og Sorte sommerfugle.

© Filmmagasinet Ekko