Interview
22. juni 2017 | 09:34 - Opdateret 25. juni 2017 | 10:39

Kønsrollerne er byttet om

Foto | HBO
Jacob Anderson spiller kriger-eunukken Grey Worm, der nok tjener dragemoderen Daenerys, men også efterhånden lærer at leve på egne vilkår.

”Jeg er ikke en mandemand,” siger Jacob Anderson, der spiller Grey Worm i Game of Thrones. Vi taler om kønsroller med skuespillerne på pressemøde i London før sæson 7.

Af Ida Rud

Den 17. juli er der premiere på syvende og næstsidste sæson af den massive successerie Game of Thrones, og feberen har længe ulmet. Hvad kommer der til at ske? Hvem vil dø, hvem vil leve, hvem vinder tronen?

Serien kan bses på streamingtjenesten HBO samt C More, der har sørget for, at Ekko kan sidde med rundt om bordet i London, da nogle af seriens skuespillere stiller op til interviews.

Ingen af de ti journalister har fået lov at se de nye afsnit, og skuespillerne må ikke sige noget. Så kunsten er at lirke informationer ud af dem, uden at der afsløres noget, for det er jo heller ikke sjovt.

Det er ikke de ”store” stjerner fra serien som Tyrion Lannister (Peter Dinklage), Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) og Daenerys (Emilia Clarke), der stiller op i dag. Omvendt kan det betyde, at dem, der stiller op til pressen, får større indflydelse i sæson 7!

Forklædningens mester
26-årige Jacob Anderson og 25-årige Daniel Portman spiller henholdsvis Grey Worm og Podrick Payne.

Grey Worm er den alvorlige kriger-eunuk, der siden barnsben er blevet formet til at være en frygt- og følelsesløs kriger. I virkeligheden er han en storsmilende, udtryksfuld og lattermild fyr.

Podrick Payne er den lidt uskyldige, men også loyale og modige væbner, der har hjulpet både den uretfærdigt upopulære dværg Tyrion Lannister og nu den firskårne krigerkvinde Brienne of Tarth.

I civil taler Daniel Portman et noget nært uforståeligt, men charmerende skotsk. Og så har han fået ret langt hår og fuldskæg og fortæller, at han ikke har problemer med at blive genkendt på gaden. For det sker nærmest aldrig, og med al det ekstra ansigtshår kan selv en del af hans kolleger gennem syv år til tider ikke genkende ham.

”Jeg er en forklædningsmester,” pjatter han.

Instinktive følelser
De to unge fyre har det sjovt i hinandens selskab, de virker faktisk lidt overgearede.

Men især Jacob Anderson er åbenhjertig, og det er dejligt, for det er også hans karakter, der indtil videre er den mest interessante.

Grey Worm blev befriet fra et liv som krigerslave af Daenerys, den unge kvinde, der er ”mor” til tre drager, hvilket giver hende både magt og mod. Han bliver hendes hærleder og er langsomt ved at lære om frihed. Og så er han blevet meget fortrolig med den yndige Missandei, der også tjener Daenerys.

Fans af serien spekulerer meget i, om der kan opstå kærlighed mellem de to.

”Jeg kan ikke sige så meget … men det er selvfølgelig svært, fordi han er eunuk. Men en af mine yndlingsting ved deres forhold er, at hvor sex i den her serie ofte er et politisk træk – så er de her to totalt styret af deres følelser. Især fordi han ikke ved, hvordan man føler,” siger Jacob Anderson.

Pligtopfyldende som en robot
Sex og ægteskab i Game of Thrones handler som regel ikke om kærlighed, men om magt og alliancer. Er der endelig romantiske følelser involveret, går det oftest galt for den ene eller den anden part.

”Siden Grey Worm blev født, har han ikke kendt til rigtige følelser. Det er alt sammen instinkt. Han er ikke bare: ’Hey babe, jeg kan lide dig.’ Deres forhold handler ikke om sex, det handler om noget andet,” forklarer Jacob Anderson.

Hvis Grey Worm blev tvunget til at vælge mellem kærlighed og pligt, så vurderer Anderson, at karakteren de seneste sæsoner oftere og oftere vælger pligten fra.

”Det har helt klart været et tema for ham. Han har trukket sig fra pligten, hver gang han har været i nærheden af Missandei, og det er en virkelig fin og god ting, men det er også foruroligende for ham, fordi han har været nærmest robotagtigt pligtopfyldende.”

En kvinde på tronen
Alle omkring bordet er dybt fascineret af, at Grey Worm ikke har nogen tissemand, og Jacob Anderson griner højt.

”Jeg bliver spurgt om det hver dag. Det havde jeg altså ikke forudset. Det er jo bare en rolle, og det betyder ikke noget for ham, men jeg synes, det er interessant, at alt, han gør, kommer fra instinktet. Grey Worm er ikke styret af pikken,” fortæller Jacob Anderson.

”Personligt er jeg meget interesseret i køn. Jeg er ikke en mandemand, og jeg kan virkelig godt lide at spille en kriger, som nok er sej, men ikke har store muskler. Man kan godt være stærk på mange forskellige måder, og nogle af de mest kraftfulde karakterer i serien er kvinder. Jeg tror, det er meget bevidst, at serien udfordrer stereotyperne og leger med dem,” mener skuespilleren.

Serien vælter sig rigtignok i stærke, handlekraftige piger og kvinder. De bliver misbrugt og voldtaget til højre og venstre, men overlever de, tager de grueligt hævn. Mænd er blevet spist levende af hunde og brændt, og flere steder i det store eventyrrige sidder kvinderne på magten.

Jacob Anderson er da heller ikke i tvivl om, hvem han gerne ser vinde jerntronen og magten i hele landet.

”Jeg vil gerne have, at Dany (Daenerys’ kælenavn, red.) sætter sig på tronen, for hun er bare så badass og awesome!” siger Jacob Anderson.

”Er du ikke ret forudindtaget?” driller Daniel Portman, for karakteren Grey Worm nyder kun sin frihed og ret til at tale og handle frit på grund af dragemoderen.

”Selvfølgelig er jeg det, men det gør det ikke mindre sandt,” slår Jacob Anderson fast.

”Det sjove er, at det bliver mindre og mindre væsentligt, hvem der ender på tronen. Jeg er ikke monarkist, og jeg synes kun, at tronen skaber problemer. Måske en demokratisk valgt regering er vejen frem?” lyder det den unge skotte, Daniel Portman.

Brutal aflivning
I jagten på tronen bliver selv seernes favoritter aflivet i tide og utide. Og gerne på brutal vis. Ingen kan føle sig sikker, men er det mon noget, skuespillerne frygter på vegne af deres karakterer?

De får ofte deres manuskripter i sidste øjeblik. Nogle gange kun brudstykker, så også de bliver holdt hen i det uvisse.

”Jeg lever konstant i angst,” siger Daniel Portman med en blanding af alvor og humor.

Men i og med at han sidder her rundt om bordet, betyder det nok, at hans karakter overlever og får større magt. Som væbner har hans liv flere gange været i fare, men det lykkes ham altid at overleve.

Måske netop, fordi han ikke er stereotypt aggressiv og pervers, men et af de få ordentlige mennesker i serien, der ser gennem overfladen og hjælper folk. Således fatter han som en af de få netop sympati for dem, han væbner for: dværgen Tyrion Lannister og den sværdliderlige Brienne af Tarth.

Skuespillerne må som sagt ikke afsløre ting fra den kommende sæson. Alligevel prøver vi. Kan skuespillerne give den kommende sæson en overskrift?

”Nej,” lyder det prompte og afvisende fra Daniel Portman. Han er tydeligvis træt af journalisters fiksfakserier for at få skuespillerne til at afsløre noget.

”Min overskrift er: ’Det er sæson syv.’ Det eneste, jeg vil afsløre, er, at den er fantastisk,” siger han og kigger over på Jacob Anderson:

”Du opsummerede det ret godt tidligere!”

”Det er, hvad du forventer, på den mest uventede måde,” siger Jacob Anderson med et smil.

Trailer: Game of Thrones – sæson 7

Kommentarer

Jacob Anderson

Født i 1990 i Bristol, England.

Er musiker og skuespiller.

Udgav som Raleigh Ritchie albummet You’re a Man Now, Boy i 2016.

Har primært medvirket i tv-serier såsom Broadchurch, Episodes og The Mimic.

Game of Thrones

Tv-serien baseret på forfatteren George R. R. Martins store fantasy-epos A Song of Ice and Fire.

Produceret af HBO.

Sæson 7 har premiere 17. juli, hvor den kan ses på streamingtjenesterne C More og HBO.

Ekko har været til pressemøde i London med skuespillerne før premieren på den nye sæson.

Daniel Portman

Født i 1992 i Glasgow, Skotland.

Barn af skuespilleren Ron Donachie, der har haft en mindre rolle i Game of Thrones.

Har spillet skuespil, siden han som sekstenårig medvirkede i Outcast.

Medvirker i den populære skotske sæbeopera River City.

© Filmmagasinet Ekko