Nyhed
02. mar. 2021 | 19:05

Kom gratis på online-filmskole

Foto | Lau Bendix Funch
Tyveårige Lau Bendix Funch vinder med sin video-anmeldelse af Whiplash konkurrencen og en præmie bestående af film og årsabonnement på Ekko.

Filmhøjskolen Møn har startet et digitalt tilbud til talenter, som kan møde kendte filmskabere og lære gennem ugentlige opgaver. Et af talenterne har vundet en pris udloddet af Ekko!

Af Nicki Bruun

Coronakrisen har betydet en nedlukning af filmbranchens vigtige institutioner.

Først og fremmest kan man stadig ikke gå i biografen og se film, men mange andre er ramt af kravet om at holde lukket.

En af dem er Filmhøjskolen Møn, der har udklækket talenter, som har stået bag den kritikerroste webserie Vakuum og kortfilmen Lidt endnu.

Holdet bag sidstnævnte vandt Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards i 2020.

Men nu har højskolens viceforstander, Emil Holtemann, taget sagen i egen hånd. Han har på skolens vegne oprettet en Facebook-side ved navn Film Skooling, hvor både hjemsendte elever og andre aspirerende filmskabere kan lære foran computerskærmen.

Siden har i skrivende stund 181 medlemmer, der hver mandag bliver udfordret med filmiske opgaver og i løbet af ugen kan opleve digitale Q&A’s med filmskabere som Ekko Shortlist Awards-vinderen Jonas Risvig og Jens Dahl (3 ting og Breeder).

”Vi havde 36 kommende elever på Filmhøjskolen Møn, og jeg så ingen grund til, at det kun skulle være for dem, selv om de alle blev gjort opmærksomme på gruppen,” siger Emil Holtemann.

”Når det var online, gratis og frivilligt, synes jeg det skulle være for alle, der havde lyst til at lære om film og filmproduktion.”

Konkurrencesamfund
En af opgaverne har været et samarbejde mellem Filmhøjskolen Møn og Filmmagasinet Ekko. Opgaven lød på at lave en video-anmeldelse af en valgfri film.

Vinderen blev unge Lau Bendix Funch, der har begået en morsom og tankevækkende anmeldelse af tromme-mesterværket Whiplash, hvor den unge Andrew kæmper som en besat for at blive verdens bedste trommeslager.

Filmen fik i sin tid fem stjerner af Ekkos chefredaktør, og Funch’ video kan ses nederst i artiklen!

Lau Bendix Funch skulle være startet dette semester på Filmhøjskolen Møn, men han har heldigvis formået at holde sig kreativt i gang med opgaverne fra Film Skooling. Han vinder for sin anmeldelse et årsabonnement på Ekko og adgang til tre lejefilm på Blockbuster.

”Det er helt vildt! Jeg har i lang tid haft lyst til at lave den slags video-essays, så det er da en god start,” siger tyveårige Lau Bendix Funch, da vi ringer ham op.

For Funch handler Whiplash om, hvor hård kampen for at bryde igennem og komme til toppen er i dag. Uanset hvor du kigger på internettet, så vil der altid være nogen, der er bedre end dig, forklarer han i videoen.

”Min generation har forfærdeligt meget at sammenligne sig med, og det viser filmen. Særligt under corona-nedlukningen har man set folk skrive et helt manuskript på en uge, fordi de ikke har været i skole. Og så tænker man: ’Hvorfor har jeg ikke gjort det?’” siger han over telefonen.

I Whiplash har hovedpersonen lagt et stort pres på sig selv. Men er det det hele værd? spørger Lau Bendix Funch i sin konkurrencekritiske video, der nu – paradoksalt nok – bringer ham øverst på tavlen.

Filmdrømme
Normalt holder vi os på Ekko langt væk fra konkurrencer, men der blev gjort en undtagelse i denne omgang.

Det skyldes den gode sag og ikke mindst det faktum, at vi altid tilskynder nye talenter til at kaste sig ind i dansk film – og indsende deres projekter til Ekko Shortlist.

For eksempel håber vi at se flere kortfilm fra Lau Bendix Funch’ hånd. Han venter i disse dage på at kunne starte på Filmhøjskolen Møn og gør flittigt brug af den digitale filmskole.

”Jeg laver mange af de projekter, som vi får på Film Skooling, og det er et vildt fedt tilbud. Og så ser jeg måske lidt for mange film, skriver på nogle ting og håber, at vi kan starte på højskolen den 15. marts,” siger Lau Bendix Funch, der hellere vil være instruktør end anmelder.

”Det er sjovt at anmelde og komme med nye perspektiver på kendte film. Men jeg drømmer om at lave mine egne film på et tidspunkt og forhåbentlig få dem anmeldt i Ekko!”

Andenpladsen i konkurrencen går til Anders Tveskov, der har kastet sig over en anmeldelse af Netflix-serien Cobra Kai, som foregår i det kendte univers fra Karate Kid. Han har vundet adgang til tre lejefilm på Blockbuster.

Stort tillykke til begge, og god vind fremover med filmambitionerne!

Video: Anmeldelse af Whiplash

Kommentarer

Filmhøjskolen Møn

Stiftet i 2017 og ligger i Stege på Møn.

Kan huse 36 elever, der går et semester på tyve uger.

Eleverne bliver undervist i teoretiske forløb og producerer selv film.

Højskolen tæller elleve ansatte og har i øjeblikket tolv tilknyttede faglærere.

Opholdet koster 2000 kroner om ugen.

Læs mere.

© Filmmagasinet Ekko