Nyhed
10. nov. 2017 | 18:50

Louis C.K.-provokation giver bagslag

Foto | Christopher T. Saunders
Louis C.K. imiterer Woody Allens stil i I Love You, Daddy, hvor han spiller en far, som er bekymret for sin datters (Chloë Grace Moretz) forhold til en meget ældre mand.

Timingen kunne ikke være dårligere for I Love You, Daddy, der hylder Woody Allen og viser kærlighed og sex mellem en ældre mand og en umyndig kvinde.

Af Kjartan Hansen

”Alle er perverse,” siger en kvinde i traileren til Louis C.K.’s I Love You, Daddy, der dristigt åbner med en pædofili-vittighed.

Citatet klinger dog lidt uheldigt efter den seneste tids skandaler i Hollywood. Især fordi de nu også omfatter filmskaberen, der i en artikel af New York Times bliver beskyldt for at have onaneret foran fem kvinder ved forskellige lejligheder.

Nærmest tragikomisk optræder en lignende onaniscene i I Love You, Daddy. Mens C.K.’s karakter taler i telefon på medhør med en kvindelig skuespiller, lader hans ven Ralph, som om han onanerer.

Kun iført bikini
I filmen spiller Chloë Grace Moretz den forkælede, syttenårige China, der er vant til det søde liv, som den fraskilte far Glen Tophers (Louis C.K.) penge kan købe. Kun iført bikini hænger hun ud i den kæmpestore lejlighed på Manhattan, hvor de bor sammen.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne det ligne noget fra DR-programmet Gina Jacqueline – en sugardaters fortælling. På et tidspunkt er der sågar en kvinde, der spørger, om de er kærester.

Men når China kalder ham ”daddy”, er det ikke et kælenavn for hendes ældre kæreste. Han er faktisk hendes far.

I I Love You, Daddy bliver den unge China dog snart forført af den legendariske, ældre filminstruktør Leslie Goodwin (John Malkovich). Han har ry for at have et særligt øje for unge kvinder – et karaktertræk, som minder om Woody Allen.

Og filmen er da også på flere måder inspireret af den aldrende instruktør.

Minder om Manhattan
I Love You, Daddy
er lavet med Louis C.K.’s hjerteblod.

Han har skrevet manuskriptet og er filmens producer, instruktør og hovedrolleindehaver. Men de første visninger i USA blev i går aflyst, da anklagerne mod komikeren kom frem.

Allerede i traileren til I Love You, Daddy er der noget ved de sort-hvide billeder af New Yorks skyskrabere og den legende underlægningsmusik, som virker bekendt. Den minder til forveksling om Woody Allens Manhattan fra 1979.

De unge kvinder i begge film ligner også lidt hinanden. Og når man hører ældre, intellektuelle mænd tale om, hvor lidt unge kvinder forstår – ligesom Woody Allen gør i sin klassiker – bliver man i tvivl.

Er det i virkeligheden et spin-off af Manhattan?

”De to uægte Woody’er,” kalder avisen The Guardian filmens to ældre mænd, som er henholdsvis Chinas far og hendes kæreste. Og flere medier spekulerer i, hvorvidt filmen hylder Woody Allens film, Woody Allen som menneske eller om karaktererne i virkeligheden afspejler Louis C.K. selv.

”Ingen andre end måske Louis C.K. kunne slippe af sted med et så kontroversielt emne,” skriver The Guardians anmelder Peter Bradshaw om den kontroversielle film, men tilføjer derpå nærmest profetisk: ”Altså, hvis han faktisk er sluppet af sted med det.”

Engang var lettere
I Love You, Daddy
skildrer romantiske og seksuelle forhold med stor aldersforskel. Instruktøren nævner også ”en hel generation af mænd, som engang havde en lettere omgang med forskellige aldersgrupper”.

Selv om Louis C.K.’s film er en hyldest til nogle af de film, han så som ung, er det langt fra alle, der ser filmen som en hyldest. Nogle ser den som en ufrivillig kritik.

”Inspirationen bag rollen kunne ikke være tydeligere, om han så havde kaldt ham for Woody,” mener en anmelder for kulturmagasinet Pajiba, der påpeger, at Louis C.K. medvirker i Woody Allens Blue Jasmine fra 2013.

Da den kom frem, var der igen påstande om, at Allen i 1992 havde misbrugt sit dengang syvårige barn Dylan.

Kontroversiel Lolita
”Han er meget anderledes (end Woody Allen, red.),” siger Louis C.K. i et interview med kulturmagasinet Uproxx og fortsætter: ”Han er Roman Polanski.”

Ved at sammenligne filmens karakter med Polanski, der er kendt for anklager om seksuelle overgreb mod mindreårige, får filmen ufrivilligt en lidt dyster tone.

Både Variety og andre branchemagasiner sammenligner sågar I Love You, Daddy med Stanley Kubricks kontroversielle Lolita (1962), hvor en voksen mand bliver forelsket i en fjortenårig pige.

I Lolita er magtforholdet mellem den ældre mand og teenagepigen komplekst, hvorimod Louis C.K.’s Glen har ubetinget magt over sin datter.

Så længe hun siger: ”Jeg elsker dig, farmand” og opfører sig som hans lille pige, må hun bruge hans penge og tage på ferie med hans privatfly. Men når hun falder for den aldrende instruktør, skal farmand vænne sig til, at det nu er en anden mand, der har magten over China.

Filmens videre skæbne
Men hvis filmen er tænkt som et forsvar for magtskæve forhold, så ser det – med de nye afsløringer – ud til at være slået fejl. Tværtimod kan den vise sig at blive brugt imod ham, ligesom romanen Dorian Greys billede i sin tid blev brugt imod Oscar Wilde, da han fik en dom for sodomi.

I skrivende stund har den amerikanske distributør The Orchard i hvert fald droppet I Love You, Daddy, hvis skæbne nu er uvis.

I Danmark var der planlagt premiere 25. januar 2018, men den danske distributør Camera Film har netop fjernet filmen fra sin hjemmeside og oplyser til Ekko, at man skal drøfte situationen med rettighedshaverne. Der er endnu ikke truffet en beslutning.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko