Nyhed
29. juli 2015 | 12:41

Krigen udtaget til filmfestivalen i Venedig

Foto | Per Arnesen
Pilou Asbæk spiller i Krigen kompagnichefen Claus, der træffer et skæbnesvangert valg, da hans deling angribes på en rutinemission i den afghanske provins.

Tobias Lindholms kommende krigsfilm skal dyste ved en af verdens største filmfestivaler. Det officielle program er ude nu.

Af Nicki Bruun

Når den 72. udgave af filmfestivalen i Venedig, verdens ældste af slagsen, bliver sparket i gang den 2. september, er det med dansk deltagelse på den verdensberømte Lido.

Tobias Lindholms Krigen, der har Pilou Asbæk i hovedrollen som kompagnichefen Claus, er nemlig udtaget til sidekonkurrencen Horizons på den prestigiøse festival.

Claus er udstationeret med sit kompagni i en provins i Afghanistan, hvor de under en rutinemission kommer under kraftig beskydning. Det får ham til at træffe et valg, der gør, at han bliver anklaget for krigsforbrydelser, da han vender hjem til familien i Danmark.

Lindholms forrige film Kapringen blev udtaget til samme konkurrence i 2012, men måtte rejse tomhændet hjem. Krigen får dansk biografpremiere den 10. september.

Danske mænd og kvinder
Venedig Film Festival løber i år fra 2. – 12. september, og i dag blev det fulde program præsenteret for offentligheden.

Tom Hoopers The Danish Girl, der blev optaget i København tidligere på året, er udtaget til hovedkonkurrencen. Den viser Oscar-vinderen Eddie Redmayne som danske Einar Wegener, der som den første i verden fik en kønsskifteoperation og skiftede navn til Lili Elbe.

I hovedkonkurrencen er også L’hermine af franske Christian Vincent. Den har Sidse Babett Knudsen i en hovedrolle, som det skal blive spændende at se, om hun forvalter på engelsk eller fransk.

Nordisk på engelsk
Uden for konkurrence er islandske Baltasar Kormákurs engelsksprogede Everest med Jake Gyllenhaal og Keira Knightley i hovedrollerne valgt som åbningsfilm. Den handler om en ekspedition på verdens højeste bjerg, Mount Everest, der rammes af en voldsom snestorm.

En anden af vore nordiske brødre kommer også på festivalen uden for konkurrence med en engelsksproget film.

Svenske Daniel Alfredson tager til Venedig med Go With Me, som har Anthony Hopkins og Julia Stiles på rollelisten. Den foregår i det amerikanske nordvest, hvor en ung kvinde vender hjem til sin lille by. Da en mand begynder at chikanere hende, får hun hjælp af en tidligere træhugger (Hopkins).

Dommerne er valgt
Også de forskellige juryer er kommet på plads.

I hovedkonkurrencen er der fyldt med store instruktører. Mexicanske Alfonso Cuarón, der har vundet flere priser i Venedig for film som ...Og din mor! (2001) og Gravity (2013), er dette års juryformand.

Han får selskab af blandt andre taiwanesiske Hou Hsiao-hsien og tyrkiske Nuri Bilge Ceylan, der begge har instrueret store prisvindere. Også to skuespillere, amerikanske Elizabeth Banks og tyske Diane Kruger, er at finde i juryen.

I de to sideprogrammer, Horizons og Luigi de Laurentiis, er juryformændene henholdsvis den amerikanske instruktør Jonathan Demme og den italienske ditto Saverio Costanzo.

Se det fulde program på festivalens hjemmeside her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko