Nyhed
12. aug. 2013 | 07:56

Kvinden i buret begejstrer kritikere

Foto: Christian Geisnæs
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares som Carl Mørck og Assad på sporet af en uhyggelig forbrydelse i Kvinden i buret.

”Endnu en effektiv, flot og velspillet skandinavisk krimi baseret på en bestseller,” skriver The Hollywood Reporter om filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens roman efter verdenspremieren i Schweiz.

Af Daniel Pilgaard

Spændingen var stor, da Zentropas filmatisering af Jussi Adler-Olsens populære krimiroman Kvinden i buret havde verdenspremiere lørdag aften på Locarno International Filmfestival i Schweiz. 

Men instruktøren Mikkel Nørgaard og resten af holdet bag filmen ser ud til at kunne ånde lettet op. De første to internationale reaktioner er nemlig overmåde positive. 

”Meget seværdig og medrivende,” skriver britiske Screen Dailys chefkritiker Mark Adams i sin anmeldelse

Adams roser Mikkel Nørgaards instruktion for at være ”fuld af stil med en gribende følelse af ubehag”. Han hæfter sig også ved Nikolaj Arcels bearbejdelse af Jussi Adler-Olsens krimi, der har solgt syv millioner eksemplarer på verdensplan. 

”Nikolaj Arcels manuskript er imponerende struktureret. Handlingen lægger ikke særlig megen vægt på, hvem der gjorde det, men hvorfor forbrydelsen skete. Det er mørkt, dystert og til tider brutalt, og plottet ender fornemt i et spændende klimaks,” skriver Mark Adams. 

Spænding til det sidste
I Kvinden i buret spiller Nikolaj Lie Kaas politimanden Carl Mørck, som falder over en gammel sag om den forsvundne politiker Merete Lynggaard (Sonja Richter). 

Hun formodes at have begået selvmord, men Mørck kommer sammen med assistenten Assad (svenske Fares Fares) på nye spor i sagen. 

”Nikolaj Lie Kaas er perfekt castet som Carl Mørck,” fremhæver Boyd van Hoeih i The Hollywood Reporter

”Med et plot og en iscenesættelse, der er gennemført, bliver de rigtige oplysninger smart flettet ind, mens de afgørende ansigter og forbindelser tilbageholdes til sidste øjeblik,” skriver Boy van Hoeih og konkluderer: 

Kvinden i buret er endnu en effektiv, flot og velspillet skandinavisk krimi baseret på en bestseller.” 

Et imponerende syn
Festivalen i Locarno har eksisteret siden 1946 og betragtes ikke som en såkaldt A-festival som Cannes og Venedig. Men festivalen har som trækplaster en af Europas største udendørsbiografer på Piazza Grande-pladsen, hvor 8000 publikummer i aftes sad klar under den mørke himmel. 

Filmholdet var selv til stede for at introducere Kvinden i buret, der blev vist uden for konkurrence. Og det var en speciel oplevelse, ikke mindst for instruktør Mikkel Nørgaard, der tidligere har instrueret Klovn: The Movie

”Det var ret vildt og et virkeligt et imponerede syn at se ud over så mange mennesker,” siger Mikkel Nørgaard til Ekko over telefonen.

Forløsende kritik
”Det er klart, at det er med en stor spænding, når en film har sit første møde med publikum og anmeldere,” fortsætter Mikkel Nørgaard. 

”Vi har arbejdet i to år på filmen, og det første år brugte vi alene på historien. Så det føles meget forløsende, at den internationale kritik indtil videre er så positiv.” 

Filmatiseringen er den første af de fire planlagte Zentropa-thrillers om den desillusionerede politimand Carl Mørck. 

Mikkel Nørgaard forventer, at optagelserne starter i september på den næste film i serien, Fasandræberne, som er planlagt til at få premiere i efteråret 2014. 

Kvinden i buret har dansk premiere 3. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko