Nyhed
19. juni 2018 | 14:01

Kvinder med opsang til mandlige anmeldere

Foto | Barry Wetcher
Otte kvindelige skuespillere, deriblandt Cate Blanchett (anden tv.) og Mindy Kaling (tredje tv.), står i spidsen for actionkomedien Ocean’s 8.

”Medierne har et kæmpe ansvar,” siger Cate Blanchett om mandlige, hvide anmeldere, der har kritiseret den kvindedominerede Ocean’s 8.

Af Nicki Bruun

”Fuck jer, hvide anmeldermænd!”

Så klar var beskeden fra franske Eva Husson, da hendes Les filles du soleil blev mødt med anmeldertæsk på forårets festival i Cannes.

Tonen er knap så konfronterende, men budskabet det samme blandt de medvirkende kvinder i Ocean’s 8, der får dansk biografpremiere på torsdag. Filmen har egentlig fået ganske fine anmeldelser, men nogle af de negative er alligevel faldet de medvirkende for brystet.

”Hvis jeg skulle bygge min karriere på, hvad hvide mænd vil have, ville jeg ikke have haft megen succes. Så der er åbenlyst et publikum, der vil se ting som Ocean’s 8,” siger en af filmens medvirkende, Mindy Kaling, til Yahoo Movies.

Det skriver avisen The Guardian.

Skuespilleren Cate Blanchett gjorde senest meget ud af forholdet mellem mænd og kvinder som juryleder i på Cannes-festivalen. Hun istemmer, at der ikke bare i filmene, men også blandt medierne, som anmelder dem, skal gøres mere for lighed mellem kønnene.

”Samtalen skal ændres, og medierne har et kæmpe ansvar.”

Stjerneparade af kvinder
Ocean’s 8
er endnu en fortsættelse af Steven Soderbergs filmserie, hvor stjerner som George Clooney, Brad Pitt og Matt Damon spiller hovedrollerne.

Men i den nye er de medvirkende en stjerneparade af kvinder, der tæller Cate Blanchett, Sandra Bullock og Anne Hathaway.

Deres kritik af køns- og racesammensætningen blandt anmeldere kommer i forlængelse af et nyt studie fra University of Southern California. Her fremgår det, at næsten 80 procent af amerikanske anmeldere er hvide mænd.

”Jeg tænker tit, at en anmelder er kritisk over for en film, fordi de ikke forstår den, fordi de kommer med et andet synspunkt,” fortsætter Mindy Kaling.

Teenagedrenges argument
Kritikken af mediernes kritik er dog også blevet mødt med, ja, kritik.

Guy Lodge, der anmelder for Variety og The Guardian, har gjort opmærksom på, at også kvindelige anmeldere som Stephanie Zacharek – der har siddet i Ekkos kritikerpanel på Cannes-festivalen – er knap så begejstret for Ocean’s 8.

Popkultur-mediet Buzzfeeds anmelder Alison Willmore har taget anstød af Mindy Kalings synspunkt og skriver på Twitter:

”’Det er ikke en film for dig,’ er det samme argument, som en vred teenagedreng bruger, når han fortæller mig, at jeg ikke kan have en holdning til Suicide Squad. Ifølge den logik kan der aldrig være dårlige anmeldelser, fordi kritikeren så bare ikke har været det rette publikum.”

Trailer: Ocean’s 8

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko