Cannes 2014
Oversigt
12. maj 2014 | 21:02

Lynguide til Cannes-konkurrencerne

Foto | uoplyst
Cannes-festivalens priser bliver uddelt i det pompøse Grand Théâtre Lumière. Men hvad går de forskellige konkurrencer egentlig ud på?

Hvem kan vinde en Caméra d’Or, og hvad pokker er Quinzaine des Réalisateurs? Vi hjælper dig gennem junglen af Cannes-konkurrencer på to minutter.

Af Ekkos redaktion

De fleste ved, at det udløser en Guldpalme at vinde hovedkonkurrencen i Cannes. Men hvad får man, hvis man vinder Un Certain Regard? Og hvem er det lige, der står bag La Semaine de la Critique?

Man skal være mere end almindeligt Cannes-kyndig for at kunne holde styr på alle festivalens parallelsektioner og særpriser. Vi har sammensat en oversigt over konkurrencerne, så du på ingen tid kan blive flydende i Cannes-terminologien.


Hovedkonkurrencen

Består af cirka tyve film, som er udvalgt af Cannes’ ledelse. En særligt nedsat jury bestemmer, hvem der skal vinde Guldpalmen, Grand Prix, Prix du Jury, bedste kvindelige og mandlige skuespiller, bedste instruktør og bedste manuskript. Filmene bliver vist i Grand Théâtre Lumière.

Un Certain Regard

En sektion, der blev indført i 1978 af Gilles Jacob og har fokus på ”originale og anderledes” værker. Siden 1998 er Un Certain Regard-prisen blevet uddelt for at støtte nyt talent og innovativ filmkunst. Med prisen følger økonomisk støtte til filmens distribution i Frankrig. Filmene bliver vist i Salle Debussy.

La Semaine de la Critique

En parallelsektion (på engelsk: ”International Critics’ Week”) uden for det officielle Cannes-program, der arrangeres af de franske filmkritikere og viser nye talenters første eller anden film. Inkluderer hvert år syv spillefilm og cirka ti kortere film. Stiftet i 1962. Instruktører som Bernardo Bertolucci, Leos Carax, Wong Kar-wai, Jacques Audiard og Christoffer Boe er kommet frem her.

Quinzaine des Réalisateurs

En parallelsektion (på engelsk: ”Director’s Fortnight”) uden for det officielle Cannes-program, der blev indført af den franske instruktørsammenslutning i kølvandet på instruktørernes nedlukning af festivalen i 1968. Har især – men ikke kun – fokus på avantgarden. Instruktører som Robert Bresson, Werner Herzog, Nagisha Oshima, Michael Haneke, Jim Jarmusch og Sofia Coppola har haft deres første film i denne serie. I år er 21 spillefilm og ni kortfilm med.

La Cinéfondation

En sektion med femten-tyve kortfilm fra filmskoler verden over. De tre bedste film får en pris.

Caméra d’Or

En pris, der bliver givet til den bedste debutantspillefilm. Udvælges fra filmene i det officielle program, Quinzaine des Réalisateurs og La Semaine de la Critique.

Kortfilm

Det officielle kortfilmprogram indeholder hvert år cirka ti film. Vinderen kåres af en særlig jury, der også uddeler Cinéfondation-priser.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko