Nyhed
06. maj 2019 | 11:59

Marijana Jankovic triumferer i USA

Foto | Hein Photography
Marijana Jankovic er mest kendt for sine præstationer foran kameraet som skuespiller, men hun har vundet fornemme priser for debuten som instruktør.

Skuespillerens instruktørdebut Maja vinder prisen for bedste kortfilm på den amerikanske Tribeca-filmfestival, som er grundlagt af Robert De Niro.

Af Claus Christensen

Springet fra skuespiller til instruktør kan være svært, men for Marijana Jankovic har debuten bag kameraet med kortfilmen Maja nærmest været én lang triumf.

I september sidste år vandt hun den danske konkurrence på Odense International Film Festival. Siden blev hun Robert-nomineret, og i den forgangne weekend har hun vundet prisen for ”best narrative short” på den amerikanske Tribeca Film Festival i New York.

Med prisen følger en check på 5.000 dollars.

I Maja fortæller Marijana Jankovic sin egen historie om som barn at komme til Danmark fra Montenegro.

”Det er en behændigt fortalt historie om en misforstået, ung immigrantpige, der på sin første skoledag bevæger sig på grænsen mellem fare og længselsfuld uskyld. Hun udfordrer vores forventninger og gør det personlige politisk med en ynde, som vores tid kræver,” lyder juryens begrundelse.

De Niros anerkendelse
Tribeca-festivalen blev oprettet i 2002 for at mindes ofrene efter terrorangrebet mod World Trade Center. Skuespilleren Robert De Niro er en af grundlæggerne, og han var også til stede, da priserne blev uddelt fredag aften amerikansk tid.

”Det er meget surrealistisk, når ens store forbillede pludselige står der over for én, ser én og anerkender ens arbejde,” skriver Marijana Jankovic i en mail til Filmmagasinet Ekko og fortsætter:

”Det tog virkelig pusten fra mig, da jeg blev kaldt op på scenen. Det gjorde mig stolt og rørt. Og det er endnu engang understregning af, at man kan nå langt, hvis man bare gør noget fra det dybeste sted i ens hjerte.”

Det første skridt
Det giver 37-årige Marijana Jankovic – kendt fra TV 2-serien Norskov – blod på tanden i forhold til en karriere som instruktør.

”Det er første gang, at jeg har vovet mig ud i at skrive og instruere, hvilket er sårbart og skrøbeligt. Men når nogen priser ens første skridt, så får man modet til at turde tage det næste og næste,” skriver skuespilleren, som nu også kan kalde sig instruktør og manuskriptforfatter.

Maja vil komme på Ekko Shortlist, og vi håber at kunne få den klar til konkurrencen om årets Ekko Shortlist Awards, der afholdes den 29. november i Bremen Teater.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko