Interview
14. jan. 2021 | 15:06

Marvel leverer kærlighedsbrev til tv-historien

Foto | Marvel Studios
Vision (Paul Bettany) og Wanda (Elizabeth Olsen) ligger på soveværelset i WandaVision, der er fuld af henvisninger til fordums komedieserier.

Trods et enormt budget bliver der eksperimenteret med referencer til gamle komedieserier i WandaVision, fortæller folkene bag den imødesete Marvel-serie.

Af Astrid Maan Thomsen

Superheltegiganten Marvel har mere eller mindre dikteret verdens gang de seneste år med enorme blockbusters om det populære tegneserieunivers.

I 2020 skabte noget uforudset, nemlig coronakrisen, dog en forstyrrelse i det ellers strømlinede maskineri.

Men nu er Marvel efter lidt forsinkelse klar til at vise deres nye serie, WandaVision.

Den får premiere på Disney+ i morgen, den 15. januar.

Serien handler om to figurer, der ikke har fået så meget skærmtid i Marvel-filmene: heksen Wanda og androiden Vision, spillet af henholdsvis Elizabeth Olsen og Paul Bettany.

Filmmagasinet Ekko var sammen med en række medier fra hele verden inviteret til et online pressemøde over Zoom, hvor hovedkræfterne bag serien deltog.

Superhelte i sitcom
WandaVision er en anderledes satsning fra Marvel. I ni afsnit følgerpublikum Vision og Wanda, som efter hændelserne i Avengers: Endgame er blevet gift og lever i et forstadsområde.

Det særlige ved serien er, at den mimer amerikanske sitcoms fra 1950’erne og frem ved at have afsnit i sort-hvid og med tilsat dåselatter.

Mens Vision prøver at få arbejdet til at fungere, skal Wanda finde ud af at holde hus. Samtidig er der nysgerrige naboer over det hele.

De to hovedpersoner forsøger at skjule deres superkræfter. Men snart går det op for dem, at alt ikke er, som det ser ud.

WandaVision er en familie-sitcom om to personer, som prøver at tilpasse sig og forsøger at undgå, at folk opdager, hvor anderledes de egentlig er,” forklarer Elizabeth Olsen.

Paul Bettany var først bekymret for, hvordan han skulle forløse sin figur i det nye sitcom-univers. Vision har i Marvel-filmene ført en omtumlet tilværelse. Han har levet i kraft af andre og blev sågar dræbt i Avengers: Infinity War.

”Da jeg læste manuskriptet til WandaVision, tænkte jeg meget over, hvordan jeg kunne vise den Vision, som alle kender, i en serie, der føles så anderledes,” fortæller skuespilleren.

”Men så indså jeg, at han altid har været i gang med at blive noget andet. Han er Jarvis, han er en del af Ultron, han er en del af Tony Stark. Han er almægtig og opfindsom.”

Pompøs og eventyrlig
Det var ikke kun svært for skuespillerne at tilpasse sig den nye form, som de færreste nok associerer med Marvels pompøse og eventyrlige univers.

Det fortæller Marvel-bossen Kevin Feige. Han er manden med det forkromede overblik over universet, der i de kommende år byder på mange flere film og serier.

”Det er Marvel Studios’ første forsøg udi denne genre. Vi snakkede meget om, hvad vi kunne og ikke kunne gøre i forhold til at lege med formatet,” siger Kevin Feige.

”Vi havde mange møder, før folk overhovedet forstod, hvad vi forsøgte at gå efter. Og vi sidder kun her, fordi hovedforfatter Jac Schaeffer og instruktør Matt Shakman fik det ordnet og forvandlede en skør idé til en spektakulær serie.”

Matt Shakman, der har instrueret alle ni afsnit, glæder sig over, at der i en serie til omkring en milliard kroner har været plads til at eksperimentere så meget.

”Jeg synes virkelig, det er dejligt, at en streaming-serie af Marvel Studios – producent af enorme blockbuster-film – er et kærlighedsbrev til tv-historien.”

Inspiration fra fortiden
For at ramme udseendet og følelsen af en klassisk sitcom blev den legendariske skuespiller og komiker Dick Van Dyke – hovedpersonen i 60’er-komedieserien The Dick Van Dyke Show – hyret som konsulent.

Desuden blev WandaVision filmet foran et publikum, som det oprindelig var stilen i den slags serier.

Det var vigtigt for holdet bag at indfange stemningen fra nostalgiske og velkendte sitcoms som I Love Lucy og Bewitched.

”Vi ville være så autentiske som muligt i forhold til produktionsdesign, kostumer, musik, alt,” fortæller Matt Shakman.

”Så vi så et ton af gamle tv-afsnit og talte om, hvordan komikken ændrer sig. For det gør den virkelig. Tilgangen til komedie i 50’erne er anderledes end i 60’erne og 70’erne og så videre.”

Tragisk kærlighed
WandaVision har været en mulighed for Jac Schaeffer til at udforske to knap så kendte figurer i det filmiske Marvel-univers.

Schaeffer er også en af forfatterne bag Captain Marvel og den kommende Black Widow. Ifølge hende er der rigeligt med historie at dykke ned i.

”Wanda og Vision er som par en fanfavorit, fordi deres kærlighedshistorie har været så tragisk. Men også meget varm og intim,” fortæller Jac Schaeffer.

”Indtil videre har vi set dem i små, stjålne øjeblikke i Marvel-filmene. Når de har været på, har det været kraftfuldt. Med WandaVision håber vi at åbne scenen op for de to.”

Trailer: WandaVision

Kommentarer

WandaVision

Den første Marvel-serie, som får premiere på streamingtjenesten Disney+.

Handler om superheltene Wanda og Vision, der spilles af Elizabeth Olsen og Paul Bettany,

Budgettet for de ni afsnit er omkring en milliard kroner.

Serien får premiere 15. januar.

© Filmmagasinet Ekko