Nyhed
24. maj 2009 | 21:07

Michael Haneke vinder Guldpalmen

Charlotte Gainsbourg fra Antichrist får prisen som bedste kvindelige skuespiller ved årets Cannes-festival.
Af Jesper Bo Petersen

For kort tid siden kunne juryformand Isabelle Huppert bekendtgøre, at dette års vinder af Den Gyldne Palme er østrigske Michael Hanekes Das weisse Band.

Filmen skildrer et lille, feudalt landsbysamfund i tiden før Første Verdenskrigs udbrud. Børnene lider under forældregenerationens strenge, patriarkalske orden og hykleriske religiøse leveregler. Det fostrer modterror fra børnene selv — og baner på et større plan vejen for nazismen.

Det er første gang, at den 67-årige instruktør vinder Den Gyldne Palme. Han har fire gange tidligere været i hovedkonkurrencen og fik i 2001 juryens specialpris for Pianisten og i 2005 prisen for bedste instruktion for Skjult.

Ekkos Claus Christensen og Jyllands-Postens Søren Høy havde som medlemmer af stjernebarometret på forhånd peget på Haneke som favorit.

Den franske fængselsfilm, Un Prophète, var på forhånd blevet spået gode chancer, men måtte nøjes med den næstbedste pris, Grand Prix-prisen.

Fillipinsk overraskelse

Tredjepladsen og juryens pris blev delt imellem britiske Andrea Arnolds socialrealistiske Fish Tank og sydkoreanske Chan-wook Parks vampyrfilm, Bak-Jwi.

Årets store overraskelse var, at den grelt realistiske Kinatay indbragte prisen for bedste instruktion til fillipinske Brillante Mendoza. Prisen var dog forudsagt af Ekkos anmelder, der skrev, at "ikke siden Henry: Portrait of a Serial Killer er ondskaben blevet beskrevet så nøgternt og dog så skræmmende".  

Til gengæld havde ingen af de danske kritikere regnet med en pris til kinesiske Lou Yes erotiske, dobbelte trekantsdrama, Spring Fever. Filmen fik prisen for bedste manuskript, selv om nogle sarkastisk har sat spørgsmålstegn ved, om filmen overhovedet har et manuskript. På det danske stjernebarometret scorede filmen det laveste gennemsnit på 1,4 (4 er det maksimale).

Tarantinos tysker vinder
Juryen har tydeligvis ønsket at sprede priserne ud på så mange film som muligt, og en stærk kandidat som den mandelige hovedrolle i Un prophète, Tahar Rahim, kan måske være røget ud på den bekostning.

Prisen for bedste mandlige hovedrolle gik i stedet til tyskeren Christoph Waltz, som spiller en meget veltalende og meget led som naziskurk i Quentin Tarantinos Anden Verdenskrigs-film, Inglourious Basterds.

En enkelt til Antichrist
Der var ingen priser til danske Lars von Trier og Antichrist. Til gengæld vandt Charlotte Gainsbourg, der spiller sin kvindelige urkraft helt ud over lærredet i den kontroversielle horrorfilm, prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

Og så var der et klap på skuldren i form af en Lifetime Achievment Award til den 81-årige nybølge-legende, Alain Resnais. Hans konkurrencefilm, Les Herbes Folles, imponerede dog ikke de danske anmeldere, der på stjernebarometret gav Resnais et beskedent gennemsnit på 2,1.

Aftenens store tabere var Pedro Almodovar, Ken Loach og Ang Lee, hvis bidrag til konkurrencen blev forbigået af juryen. Det samme gjorde den italienske Vincere, som Ekko havde som sin outsider.

 

Kommentarer

Fordelingen af priser i Cannes 2009

Guldpalmen: Das weisse Band (Michael Haneke)

Grand Prix: Un prophète (Jacques Audiard)

Prix du Jury: Fish Tank (Andrea Arnold) og Bak-Jwi (Chan-wook Park)

Bedste instruktør: Brillante Mendoza (Kinatay)

Bedste manus: Lou Ye (Spring Fever)

Bedste mandlige skuespiller: Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Bedste kvindelige skuespiller: Charlotte Gainsbourg (Antichrist)

Lifetime Achievement Award: Alain Resnais (Les herbes folle)

Un certain regard (sidekonkurrence): Kynodontas (Yorgos Lanthimos)

Camera d’Or (debutantpris, sidekonkurrence): Samson and Delilah (Warwick Thornton)

FIPRESCI (kritikernes pris): Das weisse Band (Michael Haneke)
© Filmmagasinet Ekko