samtale
17. nov. 2014 | 01:50

Ekko tv: Mød de nominerede dokumentarister

Dokumentarkategorien er en af de mest spændende i Ekko Shortlist Awards, fordi filmene er så forskellige. Vi har bragt fire af de nominerede sammen – fra venstre mod højre: Mira Jargil, Helene Meden, Emil Næsby Hansen og Katrine Philp.

I anden del af Ekkos levende rundbordssamtaler fortæller fire dokumentarinstruktører – alle nomineret til Ekko Shortlist Awards – om fascinationen og udfordringen ved at have virkeligheden som materiale.

Af Claus Christensen

Forleden var der premiere på Ekko tv. Vi lagde ud med en rundbordssamtale mellem tre af de nominerede instruktører til prisen for bedste animationsfilm på Ekko Shortlist Awards, der finder sted på fredag 21. november.

Nu er vi stolte over at kunne præsentere anden del, og denne gang er det nominerede til prisen for bedste dokumentarfilm, som Freya Bjørnlund og overtegnede har sat i stævne.

Dokumentaren er en af de mest spændende priskategorier, fordi de nominerede film er så forskellige.

Der er knald på dramaet, når politiet svinger kniplerne i Helene Medens En klima-krimi!, som afslører ordensmagtens voldsomme fremfærd under COP15 i København. I den anden ende af landet sænker Emil Næsby Hansen os ned i en tidslomme i den poetiske Thy som tilstand, der befolkes af stille, men stolte eksistenser.

Mellem disse to yderpunkter ligger de tre øvrige nominerede film, som er usædvanlige personportrætter.

I Katrine Philps Book of Miri møder vi Miri, som bor alene og isoleret i en forstad til Linköbing. Her dokumenterer hun dagligt sit liv i en blog med tekster og massevis af fotografiske selvportrætter – en forløber for selfies – mens hun overvejer at bryde ensomheden i den fysiske verden.

Mira Jargil skildrer modigt i Den tid vi har sin døende bedstemors sidste tid og viser, hvordan hendes bedstefar tackler at skulle tage afsked med sin ledsager gennem et langt liv.

Og mindst lige så personlig er Lea Globs Mødet med min far Kasper Højhat, hvor hun ét for ét lægger sin ukendte fars efterladenskaber op som brikker i et puslespil, der efterhånden danner billedet af hans liv og personlighed.

De fem film er forskellige, hvad angår stil og tone. Men de er alle båret af en personlig stemme og lysende eksempler på den kunstneriske dokumentarfilm, der gennem de seneste år har sat dagsordenen i dansk film.

Vi inviterede de fem instruktører, og alle takkede ja – undtagen Lea Glob, som befandt sig i udlandet. Til gengæld kan Globs tanker om sin film læses i dette interview.

I rundbordssamtalen fortæller instruktørerne om, hvorfor de foretrækker dokumentar frem for fiktion. Hvorfor er virkeligheden på én gang et fascinerende og besværligt materiale? De kommer også ind på, hvilken rolle manuskriptet spiller, og hvordan samarbejdet med fotograf og klipper foregår.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Dato: 21. november

Tid: 20.00
(dørene åbner 19.00)

Sted: Øksnehallens Bygning 55, Staldgade 16, København

Bestil billet her.

Sponsoreret af Blockbuster og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Ekko Shortlist

En ugentlig online-hitliste for kortfilm, hvor filmene rangeres efter antallet af visninger og stjerner.

Hver uge udvælger Ekko-redaktionen nye film, såkaldte boblere, som får chancen for at komme ind på top 10.

Den maksimale tid, en film kan ligge på top 10, er tretten uger. Herefter fortsætter den på All Time Shortlist, hvor filmene løbende rangeres efter visninger og antal stjerner.

© Filmmagasinet Ekko