Ugens streaming
29. mar. 2019 | 17:37

Streaming: Mesterlige cougars

Foto | Rolf Konow
Advokaten Anne (Trine Dyrholm) bryder alle regler om moral og etik, da hun i sine drifters vold forførerer sin syttenårige stedsøn (Gustav Lindh).

På film er det sjældent gnidningsfrit, når modne kvinder finder sammen med yngre mænd. I anledning af Dronningen anbefaler vi fem mesterværker til streaming.

Af Nicki Bruun

Det er langt fra ualmindeligt at se film, hvor der er store aldersforskelle mellem de elskende i centrum.

Som regel er det en ældre mand, der har fundet sig en yngre kvinde. Det forekommer for eksempel lige så hyppigt som selvironisk i Woody Allens film.

Men i premiereaktuelle Dronningen – som Ekkos anmelder giver maksimale seks stjerner – er der byttet om på rollerne. Her er det Trine Dyrholms modne karrierekvinde Anne, der forfører sin syttenårige stedsøn Gustav.

Selv om det ikke er normen, byder historien på flere forrygende film, hvor en ældre kvinde – en såkaldt cougar – har et forhold til en yngre mand.

Vi har gravet fem af de bedste frem, og der er tale om store mesterværker, som det bestemt også er værd at streame derhjemme.

Blue Velvet

Aldersforskellen er måske ikke voldsomt stor mellem Kyle MacLachlan og Isabella Rossellini, men den er alligevel en pointe i David Lynch’ noir-mysteriefilm.

Blue Velvet rejser dybt ind i sindets kringelkroge, når den studerende Jeff (MacLachlan) vender hjem for at besøge sin syge far og finder et afskåret øre i det grønne græs. Herefter vikles han ind i et surrealistisk univers, der blandt meget andet byder på et seksuelt forhold til sangeren Dorothy (Rossellini).

Filmen fra 1986 er takket være en lang række af den slags forunderlige scener måske den mest uforglemmelige fra Lynch’ tankevækkende hånd.

Streames på iTunes

 

The Graduate

”And here’s to you, Mrs. Robinson,” synger Simon & Garfunkel i sangen, der er blevet lige så ikonisk som filmen, den optræder i.

The Graduate fra 1967 skildrer fuld af humor, drama og passion forholdet mellem unge Ben Braddock (Dustin Hoffman) og den forførende fru Robinson (Anne Bancroft). Ben er lige blevet uddannet fra universitet og har ikke nogen retning i sit liv.

Men da han efter affæren med fru Robinsons forelsker sig i hendes datter Elaine, går det naturligvis ikke gnidningsfrit. Han føler sig nødsaget til at fortælle, at han også har været i nærkontakt med moren. Filmen af Mike Nichols huskes især for den mindeværdige slutscene, hvor Ben og Elaine sidder lykkelige på bussen, men så småt begynder at se en svær fremtid i øjnene.

Streames på iTunes

 

Pianisten

Michael Haneke er en kompromisløs instruktør. Det har han vist gang på gang, ikke mindst i Pianisten fra 2001. Her spiller Isabelle Huppert med total indlevelse en ensom klaverunderviser, der drives ud i sadomasochisme og selvdestruktion.

Erika er midaldrende, men bor sammen med sin mor, som hun har et temmelig aparte forhold til. Midt i den klassiske musikundervisning til tonerne af Schubert og Schumann viser hendes elev Walter interesse for mere end akkorder, og de to indleder et komplekst forhold.

Sex blandes med vold og selvskade i filmen, der nok er dybt sorthumoristisk til tider, men oftest bare voldsomt ubehagelig. Huppert leverer en af sine største præstationer, og det siger ikke så lidt.

Streames på Filmstriben og SF Anytime

 

Aquarius

Sonia Braga giver en af nyere tids bedste skuespilpræstationer som den 65-årige journalist Clara, der i Aquarius nægter at flytte ud af bygningen af samme navn.

Hun er et passioneret menneske, der trods alderen selvfølgelig stadig tænker på sex – og gør noget ved det! Hun hyrer en ung escort til at opfylde sine behov, og filmen giver – uden at dømme – et befriende anderledes indblik i kvindelig seksualitet.

Den brasilianske film af Kleber Mendonça Filho handler også om meget andet, men det er et helt centralt aspekt af den menneskelige identitet, der bliver præsenteret efter alle kunstens regler.

Streames på FilmLounge og Filmstriben

 

All That Heaven Allows

Douglas Sirks romantiske drama fra 1955 fik den danske titel Med kærlighedens ret og var vitterligt forud for sin tid. En ung Rock Hudson spiller over for Jane Wyman, der som en rig enke forelsker sig i sin gartner.

Sammen med instruktørens lige så fantastiske Imitation of Life er All That Heaven Allows et af filmhistoriens store melodramaer. Det er nemlig ikke velanset for den pæne overklassekvinde at finde sammen med en yngre – og fattigere – mand i 50’ernes puritanske USA.

Man kan kritisere, at dengang blot 38-årige Wyman blev fremstillet som en ældre kvinde over for Hudsons 30-årige og mere ubekymrede ungkarl. Men det er ikke til at komme udenom, at filmen er rørende og har slået et vigtigt slag for menneskets frihed til at følge hjertets lyst uanset tidens normer.

Rainer Werner Fassbinder lod sig i øvrigt inspirere til Angst æder sjæle op fra 1974, hvor manden er arabisk.

Streames på Amazon

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi film om forhold mellem modne kvinder og unge mænd.

Ekko #81

Trine Dyrholm pryder forsiden af det nye nummer.

Magasinet byder på et stort interview med hende og instruktør May el-Toukhy om Dronningen.

Køb magasinet i kiosker eller bestil her.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko