Filmminder
17. okt. 2018 | 18:24

Morten Grunwalds gribende filmminde

Foto | uoplyst
Morten Grunwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard nåede at indspille fjorten film som det kriminelle trekløver Olsen-banden, der har en enorm fanskare – ikke mindst i det tidligere Østtyskland.

Den folkekære skuespiller – kendt som Benny fra Olsen-banden – er alvorligt syg af kræft. I det aktuelle nummer af Ekko fortæller han om sit møde med en østtysk fan.

Af Frederik Bakkerud

Olsen-banden fejrer 50-års jubilæum i år.

Morten Grunwald, der spiller gæve Benny, som i gule strømper hylder Egons skidegode idéer, er den sidste tilbageværende af det kriminelle trekløver.

Men nu lakker det trist nok også mod enden for den folkekære skuespiller. Han har fået lungekræft og takket nej til strålebehandling.

”Bortset fra tab af energi har jeg det ganske fint,” siger han til Ekstra Bladet. ”Det er desværre sådan, at jeg ikke ved, hvor mange måneder jeg har tilbage at leve i.”

For nylig besøgte Ekko den 83-årige skuespiller i hans hjem i Skodsborg. Resultatet kan læses i det nye nummer, hvor Morten Grunwald fortæller om sit bedste filmminde.

”Det var en gribende oplevelse,” siger Morten Grunwald om sit besøg i det tidligere Stasi-fængsel Berlin-Hohenschönhausen, hvor han blev vist rundt af fængselsguiden Mike Fröhnel, der er kæmpe fan af Olsen-banden.

Psykisk tortur
Det var meget få vestlige film, der slap igennem DDR’s censurapparat, men Olsen-banden var blandt dem.

For Mike Fröhnel, der selv tilbragte seks år i det berygtede fængsel som politisk fange, blev filmene en kærkommen virkelighedsflugt og samtidig et billede på den lille mands oprør mod systemet.

”Som teenager i 70’erne stifter Mike bekendtskab med Olsen-banden, og det bliver en åbenbaring for ham. Han har lært dansk ved at terpe Olsen-banden-film,” siger Morten Grunwald.

”En af de værste ting, som han viste mig i fængslet, var en meget smal celle, hvor man kun kunne stå op. Den brugte de til psykisk tortur.”

Mike Fröhnel, der i dag guider på næsten fejlfrit dansk, gav en meget symbolsk gave til den danske skuespiller. Det kan du læse mere om i det aktuelle nummer af Ekko.

Scene: Olsen-banden går amok

Kommentarer

Ekko #79

Morten Grunwald deler et betydningsfuldt filmminde i det aktuelle nummer.

Kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko